Talous

Disney marssittaa elokuvateollisuutta taas kohti uutta ennätystä – tänäkin vuonna lippuja myivät eniten supersankarit, fantasia ja animaatiot

Disney dominoi tämän hetken suosituimpia elokuvagenrejä ja omistaa toimialan arvokkaimmat brändit.

Elokuvateollisuus on jälleen rikkomassa ennätystä lipputuloissa ainakin Pohjois-Amerikassa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Markkinatutkimusyhtiö Comscoren mukaan maailman suurimman elokuvamarkkinan eli Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteenlasketut lipunmyyntitulot ovat yltämässä tänä vuonna peräti 11,3 miljardiin dollariin eli noin 10,8 miljardiin euroon.

Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteenlasketut lipputulot ylittivät 11 miljardin dollarin rajan ensimmäistä kertaa historiassa viime vuonna. Tuolloin loppusummaksi kertyi 11,14 miljardia dollaria.

Suurimman palan lipputuloista haukkaa Disney, jonka tämän vuoden elokuvista jo kolme on ylittänyt maailmanlaajuisesti miljardin dollarin lipunmyyntikynnyksen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hieman ennen joulua Disneyn globaalit lipputulot ylittivät tänä vuonna seitsemän miljardia dollaria.

Samaan ei ole vielä pystynyt mikään muu elokuvastudio. Kilpailija Universal tosin pääsi viime vuonna lähelle 6,9 miljardilla dollarilla Jurassic Worldin ja Furious 7:n ansiosta.

Disneyn vahvuutena on laaja kattaus hittielokuvia. Lipputulot ovat useiden vahvojen brändien ja parin riskialttiin kokeilun varassa.

Miljardin dollarin haamurajan lipputuloissa ylittivät Disneyltä tänä vuonna jatko-osat Captain America: Civil War ja Doria etsimässä sekä itsenäinen uutuus Zootropolis. Captain America on vuoden katsotuin elokuva.

Myös uusi Viidakkokirja-elokuva hipoi aivan miljardin rajapyykkiä.

Joulukuussa julkaistu Star Wars -elokuva Rogue One ylittää rajan hyvin todennäköisesti ensi vuoden puolella. Näin voi käydä myös vasta julkaistulle animaatiohitille Moanalle.

Disney on takonut viime vuosina hengästyttävään tahtiin rahaa muun muassa Marvelin supersankarielokuvilla, animaatiohiteillä ja tietenkin Star Warsilla.

On tyypillistä, että ainakin puolet kymmenestä tuottoi­simmasta elokuvasta on Disneyn käsialaa. Tänäkin vuonna kärkikastiin mahtuu viisi yhtiön teosta.

Uutta kultakautta selittää kolme tärkeää yrityskauppaa ja vuonna 2005 yhtiön toimitusjohtajaksi noussut Bob Iger.

Ensimmäinen nappiostos on vuodelta 2006, jolloin Disney hankki talliinsa animaatiostudio Pixarin.

Toisen menestyksekkään yrityskaupan Disney teki vuonna 2009 ostaessaan viihdeyhtiö Marvelin neljällä miljardilla dollarilla. Disney on kehittänyt Marvelin tuntemattomista B-luokan supersankareista miljardien arvoisia tuotteita.

Lisäksi Disney osti Star Warsin tuotantoyhtiön Lucasfilmin vuonna 2012 niin ikään neljällä miljardilla dollarilla.

Viihdejätti aikoo lypsää tuotemerkistään kaiken irti julkaisemalla uuden Star Wars -brändiperheeseen kuuluvan elokuvan joka vuosi.

Suurten ja huipputarkkojen televisioiden on jo pitkään ennustettu syrjäyttävän elokuvateatterit.

Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan päinvastoin elokuvateatterit elävät uutta renessanssia etenkin Yhdysvaltojen ja Kiinan johdolla.

Mojo Box Officen historiatilastojen mukaan kymmenestä maailman menestyneimmästä elokuvasta vain yksi, Titanic (1997), on yli kymmenen vuotta vanha. Valtaosa hiteistä on tehty viimeisen viiden vuoden aikana.

Elokuvista on myös yhä selkeämmin tullut tapa paeta arkea, sillä ylivoimainen enemmistö sadasta eniten lipputuloja tuoneesta elokuvasta kuuluu animaatio-, fantasia- tai supersankarigenreen.

Ongelmana tosin on, että maailmanlaajuiset historialliset tilastot on tehty ilman inflaatiokorjausta.

Pohjois-Amerikan tilastoista on olemassa lista, jossa on huomioitu myös rahan arvon heikentyminen. Sillä listalla parhaiten pärjää sotaromanssi Tuulen viemää – vuodelta 1939.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Star Wars
 • supersankarit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  10. 10

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hirviöt juoksevat Helsingin kaduille lauantaina kello 13 – HSTV näyttää karmaisevan halloweenjuoksun suorana
  3. Erittäin voimakas taifuuni lähestyy Japania – sääolosuhteiden on arvioitu vaikuttavan äänestys­aktiivisuuteen sunnuntaisissa vaaleissa
  4. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkamaisillaan Tampereella – ”Poliisi tarkkailee tilannetta”
  5. Sähköratavaurio Tikkurilassa sekoittaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä – kaukojunat Helsingin ja Tampereen välillä voivat myöhästyä jopa 40 minuuttia
  6. Luottamus poliisiin ehkäisee levottomuuksia – Mitä Suomessa voitaisiin oppia Ruotsissa tehdyistä virheistä?
  7. Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa
  8. Tunti sitten
  9. Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen
  10. Slovakialaisen tanssiteatterin lumoava Carmen on ennätysmäisen eroottinen
  11. Kanadan pääministeri Trudeau arvosteli Quebecin huivikieltoa, joka on tiettävästi Pohjois-Amerikan ensimmäinen – ”Hallinnon ei kuulu kertoa naiselle, miten hänen pitäisi pukeutua”
  12. Taitava ja runollinen esikoisromaani kertoo lapsesta, jolla on yksi jalka Suomessa, toinen sosialismin krapulaa potevassa Romaniassa
  13. Näytä lisää