Talous

Geopolitiikka pomputtaa brexitiä – omaisuudenhoitajat Skotlannissa odottavat EU-eroa tyynenä

Finanssialan haasteet brexitin alla riippuvat yhtiöstä. Pankeilla ja vakuutusyhtiöillä on vaikeampaa kuin omaisuudenhoitajilla. Yhdysvaltojen ja Venäjän liikkeet ovat eurooppalaisia kähinöitä isompia asioita, uskoo sijoitusalan ammattilainen.

Edinburgh

Poliittisiin kriiseihin tulee perspektiiviä, kun pääkonttorin pohjakerroksessa on muistotaulu ensimmäisen ja toisen maailmansodan uhreille.

Näin Standard Life Investments -varainhoitoyhtiössä (SLI) Edinburghissa, Skotlannin pääkaupungissa. Yhtiön juuret ovat syvällä. Emoyhtiö Standard Life perustettiin jo 1825. Historia on läsnä.

Skotlantia uhkaavat taas uudet kriisit. Yhdistynyt kuningaskunta päätti kesäkuussa erota EU:sta. Skottiäänestäjien enemmistö oli kuitenkin toista mieltä. Erityisen kauhuissaan brexitistä oli finanssiala niin Lontoo Cityssä kuin Edinburghissakin.

Tuleva EU-ero on palauttanut pöydälle myös kysymyksen Skotlannin itsenäistymisestä. Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mielestä muuttuneet olosuhteet voivat oikeuttaa uuden itsenäisyyskansanäänestyksen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mitä Britannialle oikein käy? Kuihtuuko finanssiala brexitin myötä? Lähteekö Skotlanti omille teilleen?

SLI:n globaalista strategiasta vastaavan Andrew Milliganin kuuluu olla jo työnsäkin puolesta hillitty ja hallittu. Sijoitusalalta hänellä on yli 30 vuoden kokemus. Asiakkaat eivät pidä panikoituvista omaisuudenhoitajista.

Jopa hänen aamiaisvalintansakin on pidättäytyväinen: teetä ja hedelmiä. Ei mitään ylenpalttista.

Milligan ei haluakaan sanoa brexitistä mitään varmaa:

”Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Osapuolten tulee saavuttaa jonkinlainen kompromissi.”

Sen tiedämmekin. Britannian pääministeri Theresa May on luvannut käynnistää brexit-neuvottelut maaliskuun loppuun mennessä. Sitten alkaa kaupankäynti. Britannia on yksin toisella puolella, ja 27 muuta jäsenmaata toisella puolella.

Loppupeleissä kyse ei ole kuitenkaan vain kahden kaupasta. Milligan haluaakin laajentaa katsojan perspektiiviä.

Geopoliittinen tilanne pomputtaa brexit-neuvotteluja enemmän kuin eurooppalaiset ovat välttämättä halukkaita myöntämään. Donald Trump nousee tammikuussa Yhdysvaltain presidentiksi, ja Venäjällä Vladimir Putin pullistelee lihaksiaan. Naton asema ja tarkoitus ovat yhtäkkiä kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Kaikki tämä heijastuu brexit-neuvotteluihin.

”Mitä esimerkiksi Virolle voi tapahtua seuraavan yhdeksän kuukauden aikana?”, Milligan heittää.

Skotlannissa Trump on ollut tuttu vieras. Tulevalla presidentillä on maassa parikin golf-kenttää. Trumpin äiti oli kotoisin Skotlannin Ulko-Hebrideiltä.

Nyt Trumpin luoma epävarmuuden ilmapiiri voi joko nopeuttaa tai hidastaa brexit-neuvotteluja. Neuvottelutilannetta mutkistavat myös Ranskan keväiset presidentinvaalit sekä Saksan syksyiset liittopäivävaalit.

Britanniassa finanssiala pelkää isoja menetyksiä EU-eron myötä. Pankkiala on vaatinut viiden vuoden siirtymäkautta.

Ydinkysymys on, mitä tapahtuu pankkien EU:n laajuiselle toimiluvalle (niin sanottu passporting). Järjestelmä antaa finanssiyhtiöille oikeuden toimia EU:n yhteismarkkinoilla.

Milligan haluaa jälleen laajentaa perspektiiviä.

Ensinnäkin kyse ei ole vain brittiyhtiöiden huolesta. Passporting-järjestelmästä hyötyvät myös Britanniassa toimivat muiden EU-maiden finanssiyhtiöt.

”Eivät eurooppalaisyhtiötkään halua menettää mahdollisuutta toimia Britanniassa. Kyse on kaksisuuntaisesta tiestä.”

Toiseksi täytyy nähdä, että brexit vaikuttaa finanssialalla eri yhtiöihin eri tavoin. Pankeille ja vakuutusyhtiöille EU-eron aiheuttama muutos tulee olemaan vaikein.

”Omaisuudenhoitajien tilanne on hyvin erilainen, helpompi.”

Skotlannin itsenäistymisen on kestopuheenaihe. Milligan ei kuitenkaan näe eroa tukevia ennusmerkkejä.

Mielipidemittausten mukaan äänestäjien enemmistö eli noin 55 prosenttia haluaa pysyä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Vain 25–30 prosenttia haluaisi pikaisen uusinnan itsenäisyyskansanäänestyksestä. Edellinen järjestettiin syyskuussa 2014.

Milligan muistuttaa, että itsenäisyyttä kannattavan Skotlannin kansallispuolueen äänestäjistä noin 40 prosenttia äänesti brexitin puolesta. Tämä monimutkaistaa tilannetta.

”Juuri mikään puolue ei ole yhtenäinen.”

Useimmat skotit haluavat odottaa itsenäisyyden kanssa, kunnes Britannian tuleva suhde EU:n kanssa on selvillä. Tähän taas voi kulua kymmenisen vuotta: kaksi vuotta eroneuvotteluja ja seitsemisen vuotta kauppaneuvotteluja.

Seitsemän vuotta vapaakauppaneuvottelut kestivät ainakin EU:n ja Kanadan kanssa.

Osa antaa indeksin päättää sijoituksista

Entistä useampi iso institutionaalinen sijoittaja on menettänyt uskonsa siihen, että osake­sijoittamisen ammattilaiset osaavat valita tuottoisat ja arvoaan kasvattavat pörssiosakkeet.

Suunta kulkeekin nyt aktiivisista sijoituksista kohti passiivista sijoittamista. Näin sijoituspäätöksiä ei tehdä enää osakekohtaisesti vaan sijoituspotti nakuttaa indeksin tahtiin. Trendistä on uutisoinut muun muassa Financial Times -talouslehti.

Myös Standard Life Investmentsin globaalista strategiasta vastaava Andrew Milligan on huomannut ilmiön. Hänestä se ei ole vielä kovin yleinen.

Milliganin mukaan kyseessä on yksi ”pienten numeroiden maailman” seuraamuksista. Kun sijoitusten tuottotasot painuvat, käy myös kustannusten minimointi tärkeäksi.

”Osakeindeksistä tulee näin helppo vaihtoehto. Siinä ei tarvita edes paljon tietokoneen muistia”, hän sanoo.

Passiivisen sijoittamisen yleistyminen harventaa yrittäjien joukkoa omaisuudenhoitoalalla.

Aina riittää kuitenkin myös niitä sijoittajia, jotka etsivät indeksin hakkaavia arvonnousuja.

Milliganin mukaan passiivinen sijoittaminen ei ole edes aito vaihtoehto silloin, kun sijoituskohteina ovat esimerkiksi yhtiöiden liikkeelle laskemat velkakirjat tai kiinteistöt: ”Markkinat ovat aivan liian monimutkaiset.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Emoyhtiö perustettiin jo vuonna 1825

 Varainhoitoyhtiö Standard Life Investments eli SLI hallinnoi asiakkaittensa puolesta 269 miljardin punnan eli noin 316 miljardin euron omaisuusmassaa.

 Emoyhtiö Standard Life perustettiin 1825. Pääkonttori on Skotlannin Edinburghissa. Yhtiö listattiin 2006 Lontoon pörssiin.

 SLI:ssä on noin 1 700 työntekijää. Sijoitusstrategiat kattavat osakkeet, joukkovelkakirjat, kiinteistöt, pääomasijoitukset sekä erilaiset rahastot.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Skotlanti
 • Sijoittaminen
 • Talous
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Useita on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää