Talous

Trump otti erävoiton taistelussa globalisaatiota vastaan – Ford perui Meksikon miljarditehtaan, investoi sen sijaan Yhdysvaltoihin

Fordin piti rakentaa 1,6 miljardin dollarin jättimäinen autotehdas Meksikoon, mutta nyt se peruu tehtaan ja sijoittaa 700 miljoonaa dollaria Michiganiin. Vain tunteja aiemmin Donald Trump uhkaili Fordin kilpailijaa GM:ää tullimaksuilla, jos se jatkaa tuotantoa Meksikossa.

Vaikka Donald Trump ei ole vielä edes virallisesti aloittanut Yhdysvaltojen presidenttinä, hänen talouspoliittiset linjauksensa heijastuvat jo nyt yritysten investointipäätöksiin.

Tiistaina autojätti Ford ilmoitti, että se ei rakennakaan Meksikoon 1,6 miljardin dollarin eli 1,5 miljardin euron tehdasta. Sen sijaan se investoi 700 miljoonaa dollaria eli noin 670 miljoonaa euroa Michiganissa sijaitsevan tehtaansa uudistamiseen.

Ford tekee siis juuri niin kuin Trump on vaatinut: kotiuttaa tuotantoaan halpatyömaasta takaisin Yhdysvaltoihin tai ei ainakaan siirrä sitä maasta pois.

Trump on viljellyt protektionistisia linjauksiaan erityisen ahkerasti viestipalvelu Twitterissä. Näin hän teki myös tiistaina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vain muutama tunti ennen Fordin tiedotustilaisuutta Trump hyökkäsi yhtiön kilpailijaa General Motorsia vastaan ja uhkasi sitä kovilla tullimaksuilla, jos GM aikoo jatkossakin myydä Meksikossa valmistamiaan autoja Yhdysvaltojen markkinoilla.

”General Motors lähettää Meksikossa tehtyjä Chevy Cruze -malleja yhdysvaltalaisille autokauppiaille verottomasti rajan yli. Tehkää [autot] Yhdysvalloissa tai maksakaa isot tullimaksut!” Trump kirjoittaa.Brittimedia BBC huomauttaa, että kyseisestä automallista vain noin prosentti valmistetaan Meksikossa. Ylipäätänsäkin GM valmistaa valtaosan Yhdysvaltojen markkinoille tulevista autoista Yhdysvaltojen tehtaillaan. Meksikon tehtailta autot lähtevät muihin maihin.

Ford kertoi syyskuussa alkuperäisestä suunnitelmastaan siirtää pienten henkilöautojen, lähinnä Ford Focuksien, valmistus Michiganista Meksikoon. Siirto olisi tarkoittanut 3 700 työpaikan katoamista Michiganin osavaltiosta.

Trump arvosteli Fordin päätöstä jo tuolloin rajusti.

Hänen vaalikampanjansa kulmakiviä oli taistelu globalisaatiota vastaan. Trump väitti useaan otteeseen pakottavansa yritykset palauttamaan tuotantoa takaisin Yhdysvaltoihin, jos hänet valitaan presidentiksi.

”Tämä on häpeällistä. On häpeällistä, että poliitikkomme antavat heidän päästä kuin koira veräjästä”, hän kommentoi Fordin suunnitelmia televisiokanava ABC:n mukaan syyskuussa.

Tiistaina Ford ilmoitti, että irtisanomisten sijaan se aikoo lisätä Michiganin tehdasalueelle 700 uutta työpaikkaa. Ford keskittää Michiganiin sähkö- ja hybridiautojen sekä itseohjautuvien robottiautojen kehityksen ja tuotannon.

Täysin kotimaiseksi Ford ei aio tuotantoaan jatkossakaan muuttaa. Autot koostuvat lukuisista komponenteista, joita valmistetaan käytännössä ympäri maailman. Suuryhtiöille elintärkeiden alihankinta- ja logistiikkaketjujen tallominen voisi kääntää Yhdysvaltojen elinkeinoelämän Trumpia vastaan.

Ford ei myöskään lopeta autojen kokoamista Meksikossa, sillä yhtiöllä on jo ennestään tehdastoimintaa maassa. Uuden tehtaan sijaan se aikoo keskittää uusien Ford Focuksien tuotannon nykyiselle tehtaalleen Hermosilloon Meksikoon.

Fordin toimitusjohtaja Mark Fields perusteli tiistaina ilmoittamia päätöksiään muun muassa sillä, että yhtiö haluaa ”täysin hyödyntää olemassa olevien tuotantolaitosten kapasiteetin”.

Fordin pienten ja keskisuurten automallien, kuten Focuksen ja Fusionin, myyntiluvut ovat heikentyneet, joten voi hyvinkin olla, että tarve täysin uudelle tehtaalle on myös hiipunut.

Tiedotustilaisuudessa Fields ei peitellyt myös Trumpin painoarvoa Fordin päätöksenteossa.

”Yksi meihin vaikuttava seikka on Yhdysvaltojen entistä positiivisempi liiketoimintaympäristö, jonka ennustamme toteutuvan tulevan presidentin Trumpin johdolla ja hänen kasvupolitiikkansa ansiosta”, hän sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Fieldsin mukaan investointipäätös on Fordin ”luottamusääni” Trumpin politiikalle.

Trump on muun muassa luvannut tuntuvia veronkevennyksiä yrityksille ja jopa tuhannen miljardin dollarin investointiohjelman Yhdysvaltojen rapistuneeseen infrastruktuuriin. Moni ekonomisti suhtautuu skeptisesti Trumpin julkista taloutta rasittaviin suunnitelmiin.

Fields ei kuitenkaan suoraan myöntänyt, että Trumpin väläyttämät tullimaksut Meksikon-rajalle olisivat vaikuttaneet Fordin päätökseen. Trump on myös uhannut vetäytyä Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon yhteisestä vapaakauppasopimuksesta Naftasta.


Trumpilla itsellään ei ollut mitään epäilyksiä omasta vaikutus­vallastaan Fordin kaltaiseen suureen pörssi­yhtiöön.

Hän välitti heti Twitter-seuraajilleen eteenpäin konservatiivisen Fox News -uutiskanavan jutun, jossa Fordin päätös yhdistettiin suoraan Trumpiin.

Trump on toistuvasti ruoskinut yksittäisiä yhtiöitä milloin mistäkin synnistä, vaikka hän on itsekin kiinteistökaupoilla rikastunut miljardööri, joka on tuottanut monia Trump-oheistuotteitaan Kiinassa.

Trump on muun muassa kritisoinut lentokone- ja sotateollisuusyhtiö Boeingia ja uhannut peruuttaa Yhdysvaltojen presidentin käyttöön tulevan uuden Air Force One -koneen tilauksen.

Fortune-lehden mukaan Trump vaati kansalaisia viime helmikuussa boikotoimaan Applen tuotteita sen jälkeen, kun teknologiayhtiö kieltäytyi avustamaan poliisia San Bernardinon ammuskelusta epäillyn iPhone-älypuhelimen lukituksen purkamisessa.

Hän on toistuvasti vaatinut Applea valmistamaan puhelimensa Yhdysvalloissa, vaikka Apple ei oikeastaan itse edes valmista niitä, vaan tilaa kehittämänsä tuotteet alihankkijoiltaan, kuten taiwanilaiselta Foxconnilta.

Japanin suurin talouslehti Nikkei kertoi marraskuussa Trumpin vaalivoiton jälkeen, että Apple on neuvotellut Foxconnin ja toisen suuren alihankkijan Pegatronin kanssa, mahdollisuudesta siirtää tuotantoa Yhdysvaltoihin.

Tammikuun 20. päivä presidenttinä aloittava Trump on myös hyökännyt Applea, Amazonia ja muita globaaleja jättejä vastaan niiden verosuunnittelun vuoksi, vaikka hän on itse kehuskellut omilla verojen välttelytaidoillaan.

Yhdysvaltalaisilla yhtiöillä on Bloombergin mukaan noin 2 600 miljardin dollarin edestä varallisuutta säilöttynä ulkomaille verosyistä.

Trump on muun muassa ehdottanut, että ulkomailta kotiutettavia yritystuloja verotettaisiin vain kymmenen prosenttia nykyisen 35 prosentin sijaan. Hän uskoo, että reipas veronkevennys maanittelisi yritykset palauttamaan voittojaan Yhdysvaltoihin.

Oikaisu 4.1. klo 17.36: Aiemmin jutussa sanottiin, että Trump on teettänyt kampanja­lippalakkinsa Kiinassa. Lakin virallinen malli on tehty ainakin osittain Yhdysvalloissa. Myynnissä on paljon epävirallisia Kiinassa tehtyjä lakkeja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoteollisuus
 • Ford
 • Globalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  5. 5

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  6. 6

   Kaksi irlanninterrieriä on maksanut emännälleen 16 500 euroa – Koirat määrittävät Elina Kokkosen koko päivärytmin

   Tilaajille
  7. 7

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  8. 8

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää