Talous

Keskiluokalla ei pian ole varaa ostaa kotia Kiinassa – jos asuntokupla puhkeaa, Suomikin kärsii

Kiinan suurissa kaupungeissa asuntojen hinnat nousevat palkkoja nopeammin. Olisi Suomellekin hyvä, jos Kiinan asuntokupla ei puhkeaisi hallitsemattomasti.

Peking

Hurjaltahan se kuulostaisi, jos asunnon arvo kaksinkertaistuisi kahdessa vuodessa. Epäilyttävältäkin.

Niin on käynyt Kiinan asuntokuplassa monelle.

Paperilla kupla tarkoittaa, että kuluneen vuoden aikana asuntojen hinnat ovat nousseet roimasti erityisesti Kiinan suurissa kaupungeissa. Tilastoviranomaisten mukaan neliöhinta Shenzenissä oli marraskuussa 28 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Shanghaissa hinnan nousua oli 29 prosenttia ja Pekingissä 26.

Käytännössä se tarkoittaa tätä: Pekingissä asuva Wang Yufei, 30, maksoi kerrostalokodistaan kaksi vuotta sitten runsaat miljoona yuania eli vajaat 140 000 euroa. Hän aikoo pian myydä asunnon ja pyytää siitä vähintään kaksi miljoonaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvä sille joka myy, huono sille joka ostaa – ja pahimmassa tapauksessa jopa uhka globaalille taloudelle.

Katsotaanpa tarkemmin Wang Yufein pian myytävää loft-asuntoa.

Se on siisti ja uudehko. Sisustus jää mieleen – olohuoneessa kasvaa valtava tekopuu ja mikäpä siinä, kun huonekorkeus on yli neljä metriä.

On pieni valko-ovinen keittiö, olohuone ja siisti kylpyhuone. Sänky ja työpöytä ovat parvella, jonka Wang on rakennuttanut. Tarkemman asuntoesittelyn näet alla olevalta videolta.

Virallisesti Wangin kerrostalokoti on 68 neliömetrin suuruinen. Oikeasti se on pienempi, sillä Kiinassa myynti-ilmoituksissa on tapana ilmoittaa pinta-ala, johon kuuluvat myös ulkoseinät ja osuus yhteisistä alueista kuten porraskäytävästä ja hisseistä.

 

Wang osti miljoonalla, myy kahdella.

Tavallisissa asunnoissa todellinen lattiapinta-ala on yleensä noin 75 prosenttia ilmoitetusta. Wangin asunto on niin sanottu kaupallinen asunto, johon voi perustaa myös yrityksen toimitilan.

”Näissä todellinen asuinpinta-ala on yleensä 70 prosenttia ilmoitetusta”, Wang kertoo.

Se tarkoittaisi, että Wangilla on arviolta 48 neliötä.

”Juuri nyt tällaisista asunnoista pyydetään yli 30 000 yuania neliöltä”, Wang sanoo. Se on yli 4 000 euroa.


Todellisten neliöiden mukaan laskettuna Wangin asunnon neliöhinta kipuaa noin 5 500 euroon. Helsingissä sen hintaluokan asuntoja on lähinnä ydinkeskustan tuntumassa.

Wangin asunto sijaitsee 25 kilometriä Pekingin keskustasta.

Kiinan asuntokuplan siemen kylvettiin jo 2000-luvun taitteessa, talouskasvun hurjimpina vuosina.

Maan talous kasvoi kohisten, elintaso nousi, väki muutti maalta kaupunkeihin, jotka nekin kehittyivät vauhdilla.

”Ei ehditty rakentaa tarpeeksi nopeasti, joten kysyntä ylitti tarjonnan ja asuntojen hinnat alkoivat nousta”, selittää kansainvälisen talouden ennustamisesta vastaava tutkija Markku Lehmus Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta.

 

Kiinan asuntokuplan siemen kylvettiin jo 2000-luvun taitteessa.

Viitisen vuotta sitten Kiinan talouskasvu alkoi hidastua. Sijoittajien oli hankalampi löytää houkuttelevia investointikohteita. Samaan aikaan keskuspankki yritti pitää nopeaa talouskasvua yllä helpottamalla yritysten lainaehtoja.

Nykyinen asuntokupla alkoi viime vuonna osakemarkkina­romahduksen aikaan.


”Yleisesti ottaen asuntohintojen pitäisi kehittyä keskimääräisten ansioiden kanssa sopusoinnussa”, Markku Lehmus sanoo. ”Jos asuntojen hinnat irtoavat muusta kehityksestä, syntyy kupla.”

Niin on käynyt Kiinassa.

Pekingissä asunnot ovat Helsingin hinnoissa, mutta kaupunkilaisten tulot ovat kaukana Suomen tasosta.

Tilastoviranomaisen mukaan vuonna 2014 tavallisen pekingiläisen työssäkäyvän keskitulo oli hieman yli 10 000 euroa. Hyvin toimeentulevaan keskiluokkaan pääsee 30 000 euron vuosituloilla.

Talouslehti Forbesin arvion mukaan 80-neliöinen asunto Pekingin keskustassa maksaa keskimäärin noin 300 000 euroa.

 

Pekingissä asunnot ovat Helsingin hinnoissa, mutta tulot kaukana Suomen tasosta.

Asuntokuplan syntyä ovat edesauttaneet myös Kiinan finanssimaailman heilahtelut, sanoo Suomen Pankin Kiinan talouteen erikoistunut ekonomisti Riikka Nuutilainen.

”Esimerkiksi viime vuonna kiinalaisten piensijoittajien keskuudessa oli kova osakemarkkinabuumi, jonka aikana moni halusi sijoittaa osakkeisiin. Sitten se puhkesi. Tämän jälkeen innostuttiin joukkovelkakirjoista, mutta sekin laantui nopeasti.”

Asunnot alkoivat houkuttaa sijoittajia, ja hinnat nousta. Erityisesti Kiinan isoissa kaupungeissa hintojen nousu oli kiivaimmillaan alkuvuodesta.

”Kiina on kuitenkin niin suuri, että pitää muistaa, että on myös kaupunkeja, joissa asuntojen hinnat laskeva”, Nuutilainen toteaa.

Suurissa kaupungeissa kupla kuitenkin huolettaa niin, että asunnon ostoon on tänä vuonna asetettu rajoituksia.

Ne vaihtelevat alueittain, mutta liittyvät esimerkiksi oman rahan osuuden suuruuteen, asuntojen ostorajoituksiin sekä maankäyttöpolitiikkaan.

Omasta rahasta on esimerkiksi on säädetty niin, että ensimmäisessä asunnossa sitä pitää olla 30 prosenttia kauppahinnasta, toisessa asunnossa jo 70 prosenttia.

”Viimeisimpien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että keinot ovat purreet”, sanoo ekonomisti Nuutilainen.

Se on hyvä enne. Asuntokuplan hidas tyhjentyminen olisi paras ratkaisu – siis niin, että hintojen nousu pysähtyisi, palkat jatkaisivat nousuaan ja tilanne normalisoituisi pikkuhiljaa.

 

Vaikuttaa, että sääntelytoimet ovat purreet.

Jos asuntokupla puhkeaisi hallitsemattomasti, se olisi huono kaikille. Asuntojen hinnat laskisivat, ja yhtäkkiä tavallisen kiinalaisen omistama asunto ei vastaisikaan lainan suuruutta. Jo nyt velkaantuneet rakennusyritykset olisivat pahassa pulassa, ja paikallishallinnot kärsisivät, kun maakauppa ei pyöri.

Koko talous kompuroisi. Jos niin kävisi, laineet löisivät ajan myötä kauppakumppaneihin eli esimerkiksi Suomeen asti.


Mennään vielä käymään Wang Yufein luona Itä-Pekingissä. Hän asuu uudessa Tongzhoun kaupunginosassa.

Huolettaako asuntokupla?

Ei haittaisi, vaikka asuntojen hinnat tulisivat alas, Wang sanoo. Jos niin kävisi, hän saisi asunnon myydessään vähemmän rahaa, mutta myös uusi asunto olisi halvempi.

”Toivon, että hinnat vähän laskisivat, koska muuten nuorilta menevät unelmat. Ei minua haittaa, jos menetän rahaa. Tärkeämpää olisi, että nuorilla olisi onnellinen elämä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Pekingin monimutkaiset markkinat


 Pekingin asunnot jaetaan markkinoilla karkeasti kolmeen luokkaan: uudet asunnot, loft-asunnot ja niin sanotut punatiiliasunnot eli vanhoissa, usein punaisissa tiilitaloissa olevat asunnot.

 Kiinassa rakennusmaa kuuluu periaatteessa valtiolle, joten rakennuttajat saavat vain käyttöoikeuksia, eivät omistusoikeuksia tontteihin.

 Asuntomarkkinoita säännellään.

  Kaupallisten asuntojen sääntely on höllempää kuin tavallisten asuntojen.

 Kaupallisissa asunnoissa voi olla liiketoimintaa, ja niissä on hieman korkeammat sähkö- ja vesimaksut kuin tavallisissa asunnoissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokupla
 • Kiina
 • Kiinteistöt
 • Asuntojen hinnat
 • Asuntokauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  5. 5

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  6. 6

   Kaksi irlanninterrieriä on maksanut emännälleen 16 500 euroa – Koirat määrittävät Elina Kokkosen koko päivärytmin

   Tilaajille
  7. 7

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  8. 8

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää