Talous

Sähköyhtiöt haluavat ohjata pientalojen sähkönkäyttöä – ”Lämminvesivaraajat osallistuvat säätöön ihan tasavertaisesti voimaloiden rinnalla”

Tuulivoiman nopea kasvu lisää tarvetta säädellä sähkönkäyttöä. Asiantuntijoiden mukaan pientalojen sähkölämmitys on tähän lupaavin tapa.

Kun sipoolainen Tapio Halmela nukkuu, hänen kotinsa tekee töitä.

Halmelan omakotitalon lämminvesivaraaja kytkettiin keväällä sähköyhtiön etäohjaukseen, ja nyt se osallistuu yöaikaan pieneltä osaltaan sähköverkon tasapainon ylläpitämiseen. Sähköverkossa kulutuksen ja tuotannon on oltava joka hetki tasapainossa, ja jos sähköä kulutetaan enemmän kuin tuotetaan, Halmelan lämminvesivaraaja kytkeytyy hetkeksi pois päältä.

Halmela ei itse lämmityksen säätelyyn osallistu, vaan järjestelmä on automatisoitu. Sähköyhtiön tavoite on, ettei asiakas edes huomaa, että kodin sähkönkulutusta säädellään. Näin on ainakin Halmelan kotona.

”En ole seuraillut, kuinka varaaja yöllä menee päälle tai pois päältä”, Halmela sanoo. ”Lämpimän veden kanssa ei ole ollut ongelmia.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tällaista kulutuksen säätelyä, jota Halmelan kotona harjoitetaan, tarvitaan Suomessa runsaasti enemmän.

Perinteisesti sähköverkon tasapainoa on ylläpidetty tuotannolla. Kun pakkaspäivänä sähkön kulutus kasvaa, hiili- tai kaasuvoimaloita ajetaan suuremmalla teholla.

Toinen, vähemmän käytetty tapa on säädellä sähkön kulutusta.

Teollisuudessa on jo kymmenen vuotta pysäytetty koneita kulutuspiikkien aikaan. Energia-alalla taas mietitään parhaillaan kuumeisesti, kuinka pienemmät teollisuusyritykset, kauppa ja ennen kaikkea kotitaloudet saataisiin kulutuksen ohjailun piiriin.

Siellä nähdään paljon käyttämätöntä potentiaalia.

Suomen energiajärjestelmä on nimittäin vauhdilla menossa suuntaan, jossa kulutuksen ohjailun merkitys kasvaa. Ydinvoiman osuus tuotannosta kasvaa, eikä voimaloita kannata ajaa kuin täydellä teholla. Vielä suurempi syy on sääriippuvaisen tuotannon, ennen kaikkea tuulivoiman, lisääntyminen.

Lisäksi ilmaston näkökulmasta kulutuksen ohjaaminen on parempi vaihtoehto kuin hiilivoimalan käynnistäminen. Tulevaisuudessa fossiilisista pitäisi päästä eroon kokonaan.

Uusia kysyntäjouston lähteitä selvitetään eri puolilla Suomea. Halmelan omakotitalo on mukana energiayhtiö Fortumin keväällä käynnistyneessä pilottihankkeessa. Tällä hetkellä Fortumin etäohjaukseen on kytketty noin sata sähkölämmitteistä omakotitaloa.

Tuulivoima aiheuttaa sähköverkkoon monenlaista heilahtelua. Myrskypäivien ja tuulettomien päivien aiheuttaman ison heilahtelun lisäksi tuotannossa on jatkuvaa, pientä värähtelyä. Kotien lämminvesivaraajia käytetään tasaamaan sekuntitason muutoksia.

Siihen lämminvesivaraajat ovat ihanteellinen väline, sanoo Fortumin kysyntäjoustoliiketoiminnasta vastaava johtaja Janne Happonen.

”Lämminvesivaraajat osallistuvat säätöön ihan tasavertaisesti voimaloiden rinnalla”, hän sanoo.

Kuluttajille on jo pitkään tarjottu esimerkiksi tuntihinnoiteltuja tai yösähkösopimuksia, jotka kannustavat käyttämään sähköä kysyntäpiikkien ulkopuolella. Niin Fortum kuin muutkin alan toimijat kuitenkin uskovat, että kysyntäjousto voi toimia suuressa mittakaavassa ainoastaan automatisoituna.

Teknologinen kehitys antaa siihen vihdoin mahdollisuuden. Harvat kuluttajat ovat valmiita näkemään vaivaa kulutuksen ohjaamiseksi.

”Emme näe tulevaisuutta sellaisena, jossa kytätään kellon kanssa, milloin voi laittaa pesukoneen päälle”, Happonen sanoo.

Juuri pientalojen lämmitystä pidetään hyvin lupaavana kysyntäjouston lähteenä. Suomessa on noin miljoona pientaloa, ja niiden yleisin lämmitysmuoto on suora sähkölämmitys.

Tampereen ja Lappeenrannan teknillisten yliopistojen selvityksen mukaan nopeasti käyttöön otettavissa olevaa, etäluettavien mittareiden kautta ohjattavaa lämmityskapasiteettia on tarjolla yli 1 000 megawattia. Tämä on enemmän kuin yhden Olkiluodon reaktorin verran.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on tutkinut kulutuksen ohjaamisen mahdollisuuksia muun muassa eri teollisuudenaloilla sekä kaupassa ja kotitalouksissa. Kehityspäällikkö Jonne Jäppinen uskoo, että kotien ja esimerkiksi varastotilojen lämmitystä voidaan säädellä niin, ettei se haittaa asukkaita.

”Jos lämmitys on pois päältä puoli tuntia, se ei tunnu asumismukavuudessa vielä mitenkään”, hän sanoo.

Fortum etsii kotitalouksista jo uusia kysyntäjouston lähteitä. Ruotsissa se aloittaa kokeilun, jossa kotien aurinkopaneelien yhteyteen tulevia pieniä akkujärjestelmiä käytetään lyhytaikaisena sähkön varastona.

Ensi vuonna yhtiö aikoo myös kokeilla, kuinka sähköautoja voitaisiin käyttää kulutuksen säätelyyn. Ensi vaiheessa se tarkoittaisi joustavaa lataamista yöaikaan. Myöhemmin auton akuista voitaisiin kenties syöttää sähköä myös takaisin verkkoon.

Toistaiseksi kotitalouksien kysyntäjousto on vielä lapsen kengissä. Yleistymistä ovat pidätelleet asenteet ja teknologian kehitys. Myös toimivia liiketoimintamalleja etsitään yhä.

Fortumin pilottihanke on sekin vielä tappiollinen. Sen keskeisenä tavoitteena on keksiä, kuinka kulutuksen ohjailusta tehdään houkuttelevaa sekä kuluttajalle että sähköyhtiölle.

Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kotitalouksien kulutuksen ohjaaminen yleistyy vielä merkittävästi. Jäppisen mukaan kaikkea sähkönkulutusta ei kuitenkaan voida ottaa ohjailun piiriin.

”Kaikki ei jousta. Suurin osa kulutuksesta jatkuu ennallaan.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energian kulutus
 • Sähkö
 • VTT

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  5. 5

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  10. 10

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain lauantaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää