Talous

Kaupat uskovat: Uusi alkoholi­laki puolittaisi vahvan oluen matkustaja­tuonnin – Nämä muutokset lakiuudistus toisi

Päivittäistavarakaupan mukaan absoluuttisen alkoholin kulutus ei juuri kasvaisi, koska kulutus kääntyisi väkevistä kohti mietoja juomia.

Päivittäis­tavarakaupan mukaan vireillä oleva alkoholilain muutos saisi paljon hyvää aikaan. Esimerkiksi vahvojen oluiden, siiderien ja lonkeroiden matkustajatuonti supistuisi, verotuloja siirtyisi kotimaahan ja kattavan myymäläverkon säilyminen saisi tukea.

Alkoholin kokonaiskulutus ei kuitenkaan juuri kasvaisi, koska väkeviä juotaisiin nykyistä vähemmän.

Päivittäistavarakauppa ry (PTY) perustelee näkemyksiään Taloustutkimukselta tilaamallaan selvityksellä alkoholilain vähittäiskauppaa koskevien muutosten vaikutuksista. Haastateltavilta kysyttiin alkoholijuomien ostoa euroina ja litroina sekä nykyisin että alkoholilain muutoksen ja alkoholijuomien arvioitujen hinnanmuutosten jälkeen.

Joulukuun alussa tehdyssä kyselyssä oli 2 000 haastateltavaa. Selvityksessä on hyödynnetty myös Tilastokeskuksen, Valviran sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tausta-aineistoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Selvityksen mukaan ehdotettujen lainmuutosten myötä vahvan oluen, siiderin ja lonkeron matkustajatuonti Virosta vähenisi puoleen ja kaikkien alkoholijuomien tuonti neljänneksen. Alkoholijuomaverojen tuotto kotimaan vähittäismyynnissä kasvaisi 4,5 prosenttia eli lähes 60 miljoonaa euroa.

Kokonaiskulutuksen absoluuttisena alkoholina mitattuna PTY arvioi kasvavan vain puoli prosenttia, koska kulutus siirtyisi väkevistä kohti mietoja juomia. Oluissa ja lonkeroissa suuntaus olisi tosin kohti vahvempia, koska niiden saanti helpottuisi. Alkon myymälöitä on nyt noin 350, kun päivittäistavarakauppoja on noin 5 000.

Litroissa mitattuna alkoholin vähittäis- ja matkustajatuontikulutus kasvavat yhteensä noin 1,6 prosenttia eli noin yhdeksän miljoonaa litraa, selvitys arvioi.

Alkoholilain muutosten vaikutuksista kuluttajien valintoihin ja alkoholin kokonaiskulutukseen on esitetty erilaisia arvioita. Esimerkiksi THL on arviointu, että kulutus kasvaisi kuusi prosenttia.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan arvioissa on kuitenkin huomioitu heikosti eri muutostekijöitä, kuten hintatason vaikutusta tuotteiden myyntiin tai kulutuksen siirtymää eri myyntikanavien välillä.

”Tämä tilasto- ja kuluttajatutkimustietoa hyödyntävä selvitys antaa hyvän ja perustellun arvion vähittäiskauppaa koskevien lakimuutosten vaikutuksista”, Luoto sanoo.

Kyselyssä oletettiin, että esimerkiksi Viron ja Suomen nelosoluiden hintaero laskisi runsaasta neljästä eurosta kahteen euroon litralta.

Ttukimuksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm huomauttaa myös, että he selvittivät matkustajatuontia nettikyselyssä, jolloin ihmiset voivat antaa tarkempia ja rehellisempia vastauksia kuin puhelihaastatteluissa, joita THL käyttää. Tuontimääriä udeltiin sekä euroissa että litroissa.

Haastatteluvastausten mukaan valtaosa suomalaisista kannattaa alkoholin myynnin vapauttamista joko lakiehdotuksen mukaisesti tai enemmän. Kaksi kolmesta Taloustutkimuksen kyselyn vastaajasta oli tätä mieltä. Lakiin nyt ehdotettuja muutoksia piti hyvänä yli puolet eli 57 prosenttia. Sääntelyn tiukentamista ja keskioluen siirtämistä Alkoon kannatti 12 prosenttia vastaajista.

”Suomalaiset ovat valmiita purkamaan sääntelyä alkoholin myynnistä ja siirtymään kohti eurooppalaisempaa lainsäädäntöä. Tämä suuntaus on ollut nähtävissä jo pitkään mielipidetiedusteluissa. Erikoisoluet ja viinit kuuluvat ruoan yhteyteen niin pöydässä kuin kaupassakin. Näin pitäisi olla myös Suomessa sen sijaan, että meillä on yksi Euroopan tiukimmista alkoholin sääntely-ympäristöistä”, Luoto sanoo tiedotteessa.

Etenkin pienten kauppojen Päivittäistavarakauppa arvioi hyötyvän alkoholilain uudistuksesta. Suomen myymälöistä noin 60 prosenttia on pieniä, alle 400 neliön liikkeitä. Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on kurittanut pieniä myymälöitä. Luodon mukaan niiden liikevaihto väheni viime vuonna seitsemän prosenttia.

Ehdotukset alkoholilain muutoksiksi julkistettiin marraskuun lopulla ja lähetettiin kahdeksan viikon pituiselle lausuntokierrokselle.

Tarkempaa tietoa ehdotuksista löytyy tästä uutisesta.

Esitykset on määrä antaa hallitukselle keväällä, mutta lain voimaantulosta ei vielä ole tietoa.

Keskeisimpiä ehdotuksia on se, että kaupoissa voisi vastedes myydä enintään 5,5 prosentin vahvuisia oluita, lonkeroita ja siidereitä, kun nyt saa myydä enintään 4,7 prosentin juomia, jotka on valmistettu käymisteitse.

Tästä on kyse

Nämä muutokset alkoholilain uudistus toisi


 Anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä on määrä vapauttaa. Ravintola voisi olla auki vaikka aina ja anniskeluakin voisi jatkaa omalla ilmoituksella aamuneljään asti.

 Kaupat, kioskit ja huoltamot saisivat ryhtyä myymään A-olutta, vahvaa siideriä ja väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja lonkeroita ja limuviinoja.

 Itsenäisille ja pienille panimoille tulisi nykyiseen tilaviinin ja sahdin myyntioikeuteen verrattava oikeus myydä omia käsityöläisoluita suoraan valmistuspaikalta.

 Alkon aukioloaika pitenisi yhdellä iltatunnilla eli kello 21:een. Alkoille tulisi myös oikeus järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja.

 Ravintolat saisivat yhdellä luvalla jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Nyt myönnetään A-, B-, tai C-lupia.

 16 vuotta täyttäneet saisivat anniskella ravintolassa vuorovastaavan valvonnassa.

 Ravintolat saisivat taas mainostaa happy hour -tarjouksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Päivittäistavarakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää