Talous

Fortum sijoitti Chempolisiin tietäen Sipilän lasten omistuksesta – ”Ei vaikuttamista ulkopuolelta”

Valtion energiajätti Fortum muutti jopa lehdistötiedotteen sisältöä, kun Fortumille selvisi, että pääministeri Juha Sipilällä on kytkös perheensä kautta Chempolisiin. Fortum sijoitti Chempoliin 6,4 miljoonaa euroa lokakuun lopulla ja nousi yhtiön suurimmaksi omistajaksi kolmannesosuudella.

Kytkös pääministeri Juha Sipilän (kesk) perheeseen sai valtionyhtiö Fortumin muuttamaan jopa kaavailtua lehdistötiedotettaan viime lokakuussa.

Fortum julkisti lokakuun 20. päivänä pörssitiedotteen, jossa Fortum kertoi sijoittavansa oululaiseen teknologiayritys Chempolisiin 6,4 miljoonaa euroa.

Satsauksella Fortum sai yhtiöstä 34 prosentin osuuden ja nousi yhtiön selvästi suurimmaksi omistajaksi.

Fortumin johdolle Chempolisin yhteys pääministeriin selvisi yhteiskuntasuhteista vastaavan johtajan Arto Rädyn mukaan vasta pari päivää ennen pörssitiedotteen julkistusta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kun meille oli selvinnyt, että pääministerin perheellä on sijoitusyhtiönsä Fortel Investin kautta omistusta Chempolisissa, päätimme julkistaa poikkeuksellisesti kaikki Chempolisin omistajat lehdistötiedotteessa. ”

”Normaalisti emme omistuksia kerro, mutta nyt johdon esityksestä muutimme tiedotteen sisältöä. Pohdimme myös, vaikuttaako pääministerin perhesidos meihin jollain tavalla. Totesimme, ettei. Syy pohdintaan oli se, että pääministeri on aina herkkä tapaus”, Räty toteaa.

Räty myöntää, että kohu Chempolisin ympärillä on harmillinen.

”Tietysti tällainen spekulaatio on harmillista ja turhaa. Mutta voin vakuuttaa, että Fortumin sijoituspäätökseen ei ole tullut mitään vaikuttamista tai ennakointia mistään ulkopuolelta. Me pörssiyhtiönä teemme sijoituspäätökset aina täysin omista lähtökohdistamme.”

Rädyn mukaan Fortumin johtoryhmä hyväksyi sijoitusesityksen Chempolisiin jo syyskuussa.

”Tuolloin yhdelläkään johtoryhmän jäsenellä ei ollut vielä tietoa pääministerin perheen omistuksista”, Räty painottaa.

Pääministerin perheyhteys Chempolisiin oli selvinnyt Fortumille jo due diligence -vaiheessa eli sijoituskohteen täsmätarkastuksessa.

”Tarkkaa aikaa en muista, mutta ennen kauppaa tämä tarkastus tehtiin”, sanoo järjestelystä neuvotellut Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila, joka johtaa nyt myös Chempolisin hallitusta.

Antila kertoo myös informoineensa Fortumin yhteiskuntasuhteiden yksikköä kytköksestä heti asian selvittyä.

”Kerroin yhteydestä itse yhteiskuntasuhteiden yksikköön ja viestintään. Muutoin asia ei ole tullut enää esille. Meitä kiinnosti Chempolisissa nimenomaan yhtiön teknologia.”

Antilan mukaan Chempolis oli kysynyt Fortumin kiinnostusta sijoittaa yhtiöön jo vuoden 2016 alkupuolella. Fortum oli kiinnostunut taas itse satsaamaan biopolttoaineeseen.

Chempolisin heikkohappisuus oli Antilan mukaan täysin tiedossa.

Tilinpäätöskertomuksessa vuodelta 2015 Chempolisin tilintarkastajat olivat jo huomauttaneet, että yhtiö ei selviä ilman lisäpääomaa.

”Pääomavaltaiset, teknologiaa kehittävät yritykset ovat haasteellisia kaiken kaikkiaan”, Antila sanoo.

”Totta kai haluamme, että yhtiöllä on mahdollisuudet kehittyä ja se menestyy. Eihän meidän toiminnassamme muutoin olisi järkeä. ”

Mahdollisia panostuksia Chempolisin Intian 110 miljoonan euron tehdashankkeeseen ei Antila vielä tiedä.

”Siellähän on tehty vasta aiesopimus”, hän sanoo.

”Fortumille tärkeintä on nyt kaupallisen kokoluokan biopolttoainelaitoksen toteutus Suomessa. Selvittelemme hanketta. Mahdollisesti kyse on yli 50 miljoonan euron investoinnista.”

Chempolisin toiseksi suurin omistaja on Rousun perhe noin 22 prosentin omistuksella.

Fortumin kanssa samaan aikaan Chempolisiin sijoitti myös Taaleri Kiertotalous. Taaleri laittoi yhtiöön neljä miljoonaa ja sai 21 prosentin omistuksen.

Chempolis on vuosikausia etsinyt kaupallista menestystä tuotteilleen, ja sillä oli rahoitusongelmia ennen Fortumin ja Taalerin sijoitusta.

Fortum on pörssiyritys, josta valtio omistaa 50,7 prosenttia. Fortumin omistajaohjauksesta vastaa Sipilä.

Sipilän perheen yhteyksistä Chempolisiin kertoi tiistaina ensimmäiseksi Iltalehti.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fortum
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  5. 5

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää