Talous

Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

Sijoittaja Taito Tuunanen vaatii yhtiökokousta päättämään myös siitä, että Sammon osakkeita tietämättään omistavien nimet julkistetaan internetissä.

Tilaajille
Sammon hallitus on saanut useita esityksiä, joissa vaaditaan yhtiön paperiosakkeiden omistajien oikeuksien käsittelyä yhtiökokouksessa. Kyse on siitä, päättääkö yhtiökokous kuolettaa arvo-osuusjärjestelmän ulkopuolella olevat paperiosakkeet, joiden nykyarvo on 279 miljoonaa euroa.

Sampo ei suostu kertomaan esitysten sisällöstä, mutta Helsingin Sanomien tietojen mukaan yksi esityksen tehneistä osakkaista on sijoittajakonkari Taito Tuunanen. Tuunanen esittää Sammon yhtiökokoukselle, että päätös paperiosakkeiden omistajien oikeuksien lopettamisesta lykätään ainakin vuoteen 2020.

Sammon hallitus aikoo julkistaa yhtiökokouksen käsittelyyn tulevat osakkaiden esitykset keskiviikkona 8. helmikuuta.

Tuunanen edellyttää lisäksi, että paperiosakkeiden omistajien oikeuksien vieminen on mahdollista vain, jos Sampo on tehnyt kaikkensa heidän löytämisekseen. Kyse on Sammon paperiosakkeista, joita yksityiset ja yhteisöt eivät jostain syystä ole muistaneet siirtää arvo-osuusjärjestelmään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sampo on lähettänyt tiedon vanhoista omistuksista ainoastaan silloisille henkilöomistajille, mutta ei yhtiöille, osuuskunnille tai muille yhteisöille, vaikka niiden nimet ovat vanhassa Sammon 1997 osakasluettelossa.

Finanssiyhtiö Sampo ei suostu myöskään julkistamaan vanhoja osakasluetteloita, joiden perusteella mahdolliset osakkeenomistajat voisivat tarkistaa tilanteensa. Sampo perustelee vanhojen osakasluetteloiden piilottelua sillä, että ”Sammolla ei ole oikeutta eikä myöskään velvollisuutta julkistaa” vanhoja osakasluetteloita.

Helsingin Sanomien hakukoneesta voi kuitenkin käydä tarkistamassa, onko oma taloyhtiösi ollut merkittynä Sammon paperisten osakkeiden omistajaksi vuonna 1987, jolloin Sampo muodosti osakasluettelot. Sammon osakkeita omistaneiden taloyhtiöiden nimiä on lisäksi vanhassa osakasluettelossa Helsingin Sanomien kirjoituksen lopussa.Sampo-osakkeiden arvo taloyhtiötä kohden on vanhan osakasluettelon mukaan noin 1 700–22 000 euroa.

Taito Tuunanen edellyttää aloitteessaan myös, että Sammon yhtiökokous tekee päätöksen kaikkien paperiosakkeiden omistajien nimien julkaisemisesta internetissä. Näin omistuksistaan tietämättömät osakkaat voisivat käydä helposti tarkastamassa tilanteensa.

Lisäksi Tuunanen edellyttää, että Sampoon vuodenvaihteessa 1993–1994 yhdistetyn Teollisuusvakuutuksen (Teva) asiakkaiden asema selvitetään. Osa Teollisuusvakuutuksen silloisista vakuutetuista katsoo, että he eivät ole fuusiossa saaneet heille kuuluvia Sammon osakkeita.


Hämmennystä on ollut muun muassa lentoemäntien ja stuerttien keskuudessa. Noin tuhatkunta heistä kuului tuolloin Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistykseen (SLSY), joka oli vakuuttanut heidät Tevan kautta.

Osa tuolloisista jäsenistä on saanut Sammon lähettämään kirjeen paperiosakkeen omistajille ja osa ei.

Sammon mukaan se lähetti aikoinaan saantitodistuskirjeen 64 000:lle Tevan vakuutuksenottajalle. Näiden piti sen jälkeen käydä hakemassa postista vastaanottokuittaus, jotka Sampo kirjasi osakasluetteloonsa.

Jos vakuutettu ei käynyt vaatimassa fuusiovastiketta, se vanheni silloisen lain mukaan viidessä vuodessa, Sammosta kerrotaan. Sammon mukaan selvittelyssä ei ole tullut vastaan yhtään sellaista tapausta, että yhtiöllä olisi hallussaan Teollisuusvakuutuksen vakuutuksenottajille tarkoitettuja osakkeita.

Hakukoneesta tietoa taloyhtiösi Sampo-omistuksesta

Helsingin Sanomien sivulla on hakukone ja pdf-tiedostoja. Hakukoneesta voit tarkistaa taloyhtiön nimen perusteella nopeasti, onko taloyhtiösi ollut Sammon omistaja 1987.

Esimerkiksi isännöitsijätodistuksessa näkyvä y-tunnus varmistaa, että haet oikeaa taloyhtiötä.

Kirjoituksen lopussa olevista pdf-linkeistä voit tarkistaa, kuinka monta osaketta taloyhtiösi omisti. Yhden paperiosakkeen arvo on nykyisin noin 850 euroa.

Pdf-tiedostossa taloyhtiön alla oleva osoite saattaa kuulua silloiselle isännöintitoimistolle, joka on eri kuin taloyhtiön osoite. Ota yhteyttä taloyhtiösi isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan, jonka velvollisuus on tarkistaa ovatko osakkeet yhä taloyhtiön ja onko ne siirretty arvo-osuusjärjestelmään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sampo
 • Osake
 • Asunto-osakeyhtiöt
 • Yhtiökokous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää