Talous

Samppanja käy kaupaksi ja taksilla ajetaan taas – talouden nousu häämöttää viimeinkin

Kuluttajien luottamus talouteen oli viimeksi yhtä vahvaa yli kuusi vuotta sitten syksyllä 2010. Ekonomistit povaavat jopa kahden prosentin kasvua kansantuotteeseen. Samppanja ja miesten vaatteet käyvät kaupaksi.

Merkkejä talouden käänteestä nousuun on näkyvissä jo niin paljon, että on alettu puhua nousukaudesta. Tuoreimmat tiedot kuluttajien toiveikkuuden kasvusta saatiin perjantaina. Tilastokeskuksen mittareiden mukaan kuluttajien luottamus talouteen on nyt yhtä vahvaa kuin kuusi vuotta sitten syksyllä 2010.

Liki puolet noin 1 200 vastaajasta uskoi tammikuussa, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Oman taloutensa kohentumiseen uskovia oli vähemmän, alle kolmannes, mutta vuosi sitten heitä oli vain kymmenkunta prosenttia.

Työttömyyden arvioi vuoden mittaan hellittävän otettaan yli 40 prosenttia haastatelluista, kun vuosi sitten vastaava odotus irtosi vain 15 prosentilta.

Valtaosalla kotitalouksista on jäänyt rahaa myös säästöön ja vielä useampi uskoi pystyvänsä säästämään vastakin. Säästöjä oli määrä kerätä pahanpäivän varalle tai lomamatkaa varten.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kohentunut työllisyys ja ihmisten valoisampi suhtautuminen tulevaan näkyvät myös kulutuskäyttäytymisessä: rahaa on alettu käyttää väljemmin ja panostaa laatuun. Siitä vihjaavat monet arjen ja juhlan kulutusmittarit, joista HS poimi viisi esimerkkiä taksikyydeistä samppanjaan.

1 Samppanja menee kaupaksi

Alkossa joulukuun ja koko viime vuoden litramyynti laski edellisvuodesta, mutta liikevaihto oli edellisvuotta suurempi, mikä vihjaa siirtymisestä laadukkaampiin tai ainakin kalliimpiin ruoka- ja seurustelujuomiin.

Joulukuussa monien alkoholijuomien menekki painui miinukselle edellisvuoteen verrattuna. Poikkeus oli samppanja, jota myytiin kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 joulukuussa. Samppanjaa myytiin joulukuussa kaikkiaan 72 000 litraa, joka on suurin samppanjan kuukausimyynti yli vuosikymmeneen.

Ja vaikka vuoden ensimmäinen kuukausi on tipattoman tammikuun viettäjien ja joulun jälkeen muuten vain kituuttavien takia hiljaista aikaa Alkoissa, samppanjahyllyillekin riitti asiakkaita ainakin perjantaina.

”En ole mikään samppanjan suurkuluttaja, mutta ei se minusta mitään tiettyä tilaisuutta vaadi, vaan arkeakin voi piristää silloin tällöin lasillisella samppanjaa eli satsaamalla mieluummin laatuun kuin määrään”, sanoi Päivi Meuronen, joka tosin osti tällä kertaa samppanjapullon lahjaksi keskustan Alkosta.

2 Taksilla ajetaan taas

Taksikyydeissä nähtiin Lähitaksin toimitusjohtajan Juha Pentikäisen mukaan viime vuonna pitkästä aikaa plusmerkkinen kehitys.

Taksien tilausvälitysyhtiö Lähitaksi toimii 18 kunnan alueella Helsingin seudulla. ”Pääsimme kyytien määrässä noin kahden prosentin kasvuun”, Pentikäinen sanoo. Yhtenä herkkänä merkkinä suhdanteen käänteestä tarkkaillaan etenkin liikematkustajien lentokenttäajoja. ”Ainakaan niissä ei enää alaspäin menty”, Pentikäinen arvioi varovaisesti lentokenttäkeikkojen kysyntää.

3 Matkailussa lasku loiventunut

Matkailutilastoissakin pidetään liikemiesten liikkumista yhtenä taloussuhdanteen mittarina. ”Yritykset alkavat taantumassa heti leikata työmatkustamista. Vuosien 2008 ja 2009 tienolla romahdus oli yli 30 prosenttia”, sanoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta (SMAL).

Niinpä ala jaksaa iloita siitä, että euroissa mitattu lasku loiventui. Mäki-Fränti huomauttaa myös, että lentolippujen hinnat ovat laskeneet. SMAL:n ennakkotietojen mukaan yritysten ja yhteisöjen liikematkamyynnin sekä tapahtuma-, kokous- ja ryhmämyynnin arvo oli viime vuonna 645 miljoonaa euroa, jossa on pudotusta noin 3,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Matkavarausten määrä on Mäki-Fräntin mukaan kuitenkin pysytellyt melko vakaana.

Kokonaismatkamynnin arvossa oli laskua 1,6 prosenttia, mitä Mäki-Fränti pitää kohtuullisena tuloksena, kun ottaa huomion matkustusintoa hillinneen levottoman maailmanmenon eli terrori-iskut ja tautiepidemiat.

Matkanjärjestäjä Tjäreborgin asiakaskyselyn mukaan kohentunut talous jo näkyy siinä, että vastaajista liki viidennes aikoi käyttää matkaan enemmän rahaa kuin viime vuonna. Sama suuntaus oli muissakin Pohjoismaissa. Jopa 70 prosenttia kertoi, että olisi valmis tinkimään muista menoista ja yli viidennes oli valmis rahoittamaan matkan vaikka luotolla. Eli reissuun pitää päästä hinnalla millä hyvänsä. Ulkomaanmatkaa suunnitteli liki 90 prosenttia.

4 Ravintolat vetävät väkeä

Ravintoloissakin istutaan entistä enemmän. Viime vuonna ravintoloiden liikevaihdon kasvu oli viiden prosentin luokkaa, ja samaa ennakoidaan alkuvuodelle, kertovat Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran keräämät tilastot.

”Käänne parempaan alkoi tapahtua ravintola-alalla pari vuotta sitten, kun ostovoima on kohentunut lähinnä alhaisen inflaation myötä”, arvioi pääekonomisti Ari Peltoniemi Marasta. Myös ravintolayritysten määrä kasvoi noin 11 000:sta parilla sadalla viime vuonna.

Ravintoloissa liikevaihtoa kasvattaa lähinnä ruoan myynti, kun anniskelu on yhä miinuksella. Juomista menekkiään kasvattavat enemmän viinit kuin oluet, siiderit tai väkevät.

5 Miehet lähtivät vaateostoksille

Pukeutumisessa eli muotikaupassakin nousukausi häämöttää, vaikka kokonaismyynti jäi vielä viime vuonna lievästi miinukselle, joskin urheiluvaatteissa päästiin plussan puolelle. Urheiluvaatteiden ja -välineiden kauppaan on myös tullut uusia toimijoita.

”Eihän noista kasvuluvuista vielä hurmiota synny”, myöntää Tekstiili- ja muotialat TMA:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää, mutta muistuttaa samalla monesta todella huonosta vuodesta.

Positiivisena Kankaanpää pitää sitä, että loppuvuodesta ja varsinkin marraskuussa etenkin miehet innostuivat lähtemään vaateostoksille – muihinkin kuin urheiluliikkeisiin. Kun katsotaan koko vuoden kuluttajakaupan arvon muutosta, miesten vaatteissa päästiin plussalle, mutta lasten ja naisten vaatteissa miinukselle. Myös kenkäkauppa piristyi.

Miesten vaatemyynnin kasvu kertoo Kankaanpään mukaan siitä, että tunnelma on luottavaisempi ja töihin tarvitaan siistejä vaatteita. Tosin niistäkin osan ostavat naiset.

OP-ryhmältä saatiin optimistisin ennuste

Nousukauden koittoa on povailtu jo pitkään, mutta ekonomistien ennusteet ovat vielä varovaisia.

Tähän asti positiivisimmat ennustelukemat löi pöytään tiistaina OP-ryhmä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu on tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna jopa kaksi prosenttia.

Työllisyysasteen OP ennustaa nousevan ensi vuonna jo lähes vuoden 2008 suhdannehuipun tasolle, 70,3 prosenttiin. Hallituksen tavoitehan on 72 prosenttia ja 110 000 työllistä lisää vuoteen 2019 mennessä, mihin harvat tosin uskovat.

Tutkimuslaitosten ja ekonomistien suhdanne-ennusteita on kuitenkin korjailtu myönteisempään suuntaan verrattuna viimesyksyisiin.

Jo viime vuoden lopulla Suomen Pankki julisti taantuman jääneen taakse, ja myös valtiovarainministeriö nosti ennen joulua vuoden 2016 ennustettaan mutta piti tämän vuoden kasvuarvion ennallaan.

Tutkimuslaitoksilta uusia suhdanne-ennusteita on luvassa keväällä. Esimerkiksi Elinkeino­elämän tutkimuslaitos Etla julkaisee seuraavan maaliskuussa. ”Viime vuodelle ennusteemme menivät ehkä vähän alakanttiin”, sanoo tutkimusjohtaja Markku Kotilainen Etlasta. Kotilaisen mukaan ratkaisevaa käänteen kannalta on, alkaako myös vienti vetää kunnolla.

Ekonomistien mukaan pelkkä kulutuksen tai edes investointien kasvu ei riitä nostamaan kasvuvauhtia yli prosentin.

Valtiovarainministeriö on tähdentänyt, että viennin ja teollisuustuotannon osuus talouden arvonlisäyksestä on pienentynyt, mitä hidastaa kasvua. Ja vaikka työllisyys pikkuhiljaa kohentuu, sitkeä pitkäaikaistyöttömyys jarruttaa kasvua.

Perjantaina Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkisti tuoreimmat eli tammikuun luottamusindikaattorit, joissa näkyi hienoista nousua joulukuulta.

Yrityksiltä kerätyissä luottamuksen merkeissä etenkin teollisuudessa ja vähittäiskaupassa oli pientä kasvua, kun taas rakentamisessa ja palveluissa pysyttiin kutakuinkin joulukuun lukemissa.

EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila huomauttaa, että rakentaminen ja palvelut ovat vetäneet paremmin jo pitkään, kun taas teollisuus on pitänyt perää. Urrilan mukaan suhdanteissa on nyt kuitenkin päästy kuopanpohjalta, jossa oltiin vuodenvaihteessa 2013–2014. Tosin hän kuvaa nousun vauhtia vielä ”kitkutteluksi”.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talous
 • Suhdanne
 • Kulutus
 • Elinkeinoelämän keskusliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  6. 6

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  9. 9

   Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

  10. 10

   Hallituksen hanskat tippuivat – tiukka talouskuri höltyy jo, ja vaalien lähestyessä se voi repsahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää