Talous

Nokian toimitusjohtaja Suri suomii Trumpia sisäisessä kirjeessä: Maahantulokielto sotii yhtiömme arvoja vastaan

Suomalaiset yritykset selvittävät vielä, miten Trumpin perjantainen määräys niihin vaikuttaa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maahantulokielto pöyristyttää suomalaisten yritysten johtajia. Vaikka kiellon seurauksista on vielä epäselvyyttä, sen nähdään vahingoittavan liike-elämää ylipäätään.

Trump allekirjoitti perjantaina määräyksen, jolla seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisten pääsy Yhdysvaltoihin kiellettiin kolmeksi kuukaudeksi. Kielto koskee myös kaksoiskansalaisia. Määräys aiheutti välittömästi kaaoksen lentokentillä.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri lähetti eilen sunnuntaina yhtiön koko henkilöstölle englanninkielisen sähköpostiviestin, jossa Trumpin politiikka tuomitaan selväsanaisesti. Nokia antoi kirjeen HS:n luettavaksi.

”Vaikka pääkonttorimme on Euroopassa, on meillä pitkä historia Yhdysvalloissa ja juuret syvällä sen maaperässä. Siksi nämä asiat koskettavat Nokiaa – ja haluan tehdä selväksi, ettemme kannata määräystä”, Suri kirjoittaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän toteaa, että Trumpin määräys häiritsee lainkuuliaisten ihmisten elämää ja on ristiriidassa Nokian arvojen, kuten avoimuuden, moninaisuuden ja ajatusten jakamisen, kanssa.

”Uskomme, että olemme vahvempia yhdessä, emme rikottuna osiin”, Suri kirjoittaa.

Nokia selvittää edelleen, millä tavoin maahantulokielto vaikuttaa sen henkilöstöön. ”Olemme sitoutuneet tukemaan kaikin tavoin sitä osaa henkilöstöstämme, jota se koskettaa”, yhtiön viestinnästä kerrotaan.

Myös muissa yrityksissä on jouduttu pohtimaan maahantulokiellon seurauksia. Peli- ja viihdeyritys Rovion viestintäjohtaja Kaisu Karvala kertoo, että yhtiössä on yksi iranilainen työntekijä, johon maahantulokielto vaikuttaa.

”Meillä on 35 kansallisuutta, olemme täysin globaalisti toimiva yritys”, Karvala sanoo. ”Onhan tämä aivan pöyristyttävää.”

Keskuskauppakamariin ei ainakaan vielä ole tullut suomalaisyrityksistä kyselyjä maahantulokieltoon liittyen, kertoo kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.

Vaikutuksia kuitenkin voi olla. Vuoren mukaan Yhdysvalloissa toimii noin 230 suomalaista yritystä, joilla on noin 32 000 työntekijää. Monen yrityksen työntekijät liikkuvat paljon, sillä esimerkiksi teollisuusyritysten liikevaihdosta iso osa tulee paikan päällä tehtävistä asennuspalveluista.

Vuori korostaa, että vaikkei Trumpin perjantainen määräys suoraan koskisi montaa suomalaista yritystä, se on omiaan ruokkimaan epävarmuutta. Ja epävarmuus on myrkkyä markkinoiden kyvylle toimia.

Lisäksi hän pelkää, että kun matkustajien tietoja ryhdytään näin syynäämään, voi seuraavaksi koitua ongelmia niille, joiden synnyinpaikka on esimerkiksi Somaliassa tai Irakissa.

”Täytyy toivoa, ettei tämä hulluus tästä leviä, mutta nyt ei hyvältä näytä”, hän sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Maahantulokielto 7 muslimimaan kansalaisille

 Presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantaina määräyksen, joka estää seitsemän muslimimaan kansalaisia pääsemään Yhdysvaltoihin.

 Maat ovat Irak, Iran, Somalia, Jemen, Syyria, Libya ja Sudan.

 Syyrialaisia koskeva kielto on voimassa toistaiseksi, muita koskeva 90 päivää.

 Kielto koskee myös niitä näiden maiden kansalaisia, jotka ovat jonkun muun maan kaksoiskansalaisia.

 Yhdysvallat keskeyttää myös pakolaisten vastaanottamisen neljäksi kuukaudeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Maahanmuuttajat
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää