Talous

EU pääsi sopuun operaattoreiden tukkuhinnoista – roaming-maksut poistuvat kuluttajilta kesäkuussa

Sopimus oli viimeinen askel kohti sitä, että kuluttajien verkkovierailumaksuista luovutaan ensi kesäkuussa. Suomalaisoperaattorit pitävät tukkuhintoja korkeina.

Toisessa EU-maassa puhelintaan käyttävän ei tarvitse kesästä alkaen enää maksaa verkkovierailumaksuja eli roaming-maksuja. Kuluttajilta ei siis enää peritä ylimääräisiä maksuja kansallisten hintojen lisäksi.

Syynä on, että Euroopan unionissa saatiin varhain keskiviikkona sovittua teleoperaattoreiden toisilleen maksamien verkkovierailumaksujen ylärajoista. Eri maiden teleoperaattorit maksavat toisilleen omien asiakkaidensa kännykkäpalvelujen käytöstä ulkomailla.

Tukkuhinnoista sopiminen oli viimeinen askel, joka tarvittiin kuluttajien roaming-maksuista luopumiseen 15. kesäkuuta. Sopimus on vielä vahvistettava Euroopan parlamentissa.

Sopimuksen myötä suomalaisetkin saavat siis jatkossa käyttää nettiä puhelimellaan enemmän ilmaiseksi muissa EU-maissa. Se, miten paljon enemmän ilmaiseksi voi surffata, riippuu operaattorista ja sopimuksesta. Esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa maksavalla liittymällä voi surffata ilman ylimääräistä maksua noin 7,8 gigatavun edestä kuukauden aikana. Määrä kasvaa vuosittain.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Hyvästi roaming”, twiittasi keskiviikkoisen päätöksen jälkeen tukkuhintasopimusta EU-parlamentin puolesta valmistellut suomalainen parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (sd).EU:n kolmikantaneuvottelut alkoivat joulukuussa, ja päätöstä edelsivät suuret näkemyserot neuvottelijoiden kesken. Näkemyseroja oli muun muassa suurten sekä pienten ja keskikokoisten operaattoreiden kesken.

Matkailijoiden suosimien Etelä-Euroopan maiden operaattorit pelkäsivät, että ne joutuisivat korottamaan kotimaan asiakkaidensa maksuja kattaakseen halvan datasiirron maista tulevien turistien aiheuttamat kustannukset.

Suomessa puolestaan pelättiin, että korkeat roaming-tukkuhinnat kaatuisivat kuluttajien maksettaviksi korotettujen kotimaanmaksujen muodossa tai heikentäisivät operaattoreiden kannattavuutta ja investointinäkymiä.

Neuvotteluja vetäneen Kumpula-Natrin mukaan ”jokainen tunti kannatti, kun hintoja saatiin painettua alas”.

”Tämä on hyvä ratkaisu sekä kuluttajien että operaattoreiden kannalta”, hän arvioi.

”Kuluttajien ei enää tarvitse katkaista yhteyksiä matkustaessaan ulkomaille, kun hinta on nolla eli lisämaksuja ei enää peritä”, Kumpula-Natri iloitsee.

Hän uskoo myös, että suomalaisoperaattoritkin kestävät neuvotellut tukkuhintatasot, jotka ovat hänen mukaansa kohtuullisia.

”Nyt myös pienten operaattorien toiminta turvataan, enkä usko, että ratkaisu johtaisi myöskään kotimaan hintojen nostoon, mitä on pelätty”, Kumpula-Natri arvioi.

Suomessa toimivista operaattoreista etenkin Elisa ja DNA ovat toista mieltä. Ne pitävät toisille operaattoreille maksettavien tukkuhintojen kattoja liian korkeina.

”Oli kyllä ennalta arvattavissa, että tukkuhinnat jäisivät huomattavan korkealle tasolle, joten ei se yllätys ollut”, kommentoi liiketoimintajohtaja Henri Korpi Elisasta.

Alkuun eli kesäkuusta lähtien operaattorit saavat periä toisiltaan enintään 7,7 euroa gigatavulta, kun asiakas käyttää dataa vieraassa verkossa.

Korpi pitää 7,7 euron tukkuhintakattoa gigatavua kohden aivan liian korkeana, kun ottaa huomioon käyttömäärien suuren epäsuhdan eri maiden välillä.

”Suomalaiset käyttäytyvät ulkomaanmatkoillaan kuten kotimaassakin eli mobiilidatan kulutus on yli kymmenkertainen verrattuna eurooppalaiseen keskiarvoon”, Korpi perustelee.

”Kun tänne tulee ranskalainen tai espanjalainen asiakas, hän käyttää alle kymmenesosan siitä, mitä suomalainen käyttää kyseisissä maissa, joten jäämme melkein kolme euroa tappiolle päivää kohti”, Korpi havainnollistaa.

Vaihtoehtoiset ratkaisut operaattorin kannalta kannattavaan toimintaan eivät Korven mukaan olisi kuluttajan kannalta miellyttäviä. Kotimaan hintoja voitaisiin korottaa tai toisaalta voitaisiin asettaa kuluttajille datakatto.

Kolmantena vaihtoehtona Korpi mainitsee niin sanotun kestävyysmekanismin, jossa viestintävirastolta anottaisiin poikkeuslupaa periä sittenkin kuluttajilta myös roaming-maksuja.

”Siinäkin tapauksessa kuluttajilta perittävät hinnat laskisivat murto-osaan nykyisistä”, Korpi sanoo.

Samoilla linjoilla on kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen DNA:sta.

”Tukkuhintataso on erittäin korkea, samoin kohtuullisen käytön määrä”, Väisänen sanoo.

”Yhtälö ei toimi, koska ylimääräistä rahaa ei tule mistään, kun roaming-maksut poistuvat loppumaksajilta eli kuluttajilta”, Väisänen huomauttaa. Hän muistuttaa, että suomalaiset operaattorit joutuvat maksumiehiksi, kun etenkin Etelä-Euroopassa käy paljon suomalaisturisteja.

”Kyllä tätä on vaikea puhua hyväksi ratkaisuksi”, Väisänen sanoo.

Sonerassa ratkaisua pidetään odotettuna ja kompromissina.

”Roaming ei ole meille mörkö, sillä meillä on jo ollut kotimaan hinnoin paketteja Pohjoismaihin ja Baltiaan. Nyt katsomme tukkuhintojen tasoa vielä tarkemmin”, sanoo viestintäjohtaja Tatu Tuominen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Operaattorien tukkuhinnat halpenevat asteittain


 Tukkuhinta halpenee vaiheittain joka vuosi vuoteen 2022 asti.

 Alkuun eli kesäkuusta lähtien operaattorit saavat periä toisiltaan enintään 7,7 euroa gigatavulta, kun asiakas käyttää dataa vieraassa verkossa. Ensi vuonna katto olis kuusi euroa ja lopulta 2,5 euroa. Nykyinen katto on 50 euroa.

 Komissio esitti alkuun mallia, jossa hintakatto olisi ollut 8,5 euroa lähivuosina, ja kuluttajien rajoitus olisi ollut, että he voivat käyttää verkkosiirtoa maksutta 90 päivänä vuodessa.

 Nyt raja sidottiin tukkuhintakattoon ja liittymän kuukausimaksuun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Roaming-maksut
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  4. 4

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  5. 5

   Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä

  6. 6

   OP:sta katoaa tuhansia työpaikkoja, tuleeko mitään tilalle? Historia opettaa, että teknologia sekä tuhoaa että luo työtä

  7. 7

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  8. 8

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  9. 9

   Mistä opimme, että miehen kuuluu jahdata ja isä tarvitsee haulikon?

  10. 10

   Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää