Talous

Paloiko pinna taas töissä? Asiantuntijat neuvovat, miten voit vähentää tunteella reagointia

HS kysyi asiaan perehtyneiltä ammattilaisilta, miksi tunteella reagointi on työelämässä ongelmallista ja miten omaa käytöstään voisi kehittää parempaan suuntaan.

Tilaajille
”Myönnetään, että minulla oli tunteet liikaa mukana ja se johtui siitä, että kun perheeseen kohdistuu syytteitä, se menee ihon alle”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) tiedotustilaisuudessaan marraskuussa.

Myöhemmin hän Iltalehden haastattelussa mietti kulunutta vuotta ja totesi pahimmaksi virheekseen ”tunteella reagoinnin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä se tarkoitti Sipilän tapauksessa? Suuttumusta, joka purkautui pääministerille harkitsemattomana käytöksenä. Ei ole kovin valtiomiesmäistä eikä viisasta pommittaa toimittajaa kymmenillä sähköposteilla yön pimeinä tunteina.

Käytös saattoi olla harkitsematonta, mutta se ei ole harvinaista muillakaan suomalaisilla työpaikoilla. Vastaavanlainen nopea tunnepohjainen sähköpostikirjeenvaihto ja sen jälkeinen harmittelu on tuttua monelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokainen tietää muitakin tilanteita, jolloin on itse työssään joutunut eriasteisten negatiivisten tunteiden valtaan – tai saanut seurata sivusta työpaikalla, kun jonkun muun kuppi menee nurin.

HS kysyi asiaan perehtyneiltä ammattilaisilta, miksi tunteella reagointi on työelämässä ongelmallista ja miten omaa käytöstään voisi kehittää parempaan suuntaan.

Liiketoiminnan filosofian emeritaprofessori Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila Aalto-yliopistosta antaa myös kiitosta pääministerille: hän tunnisti oman tapansa reagoida ja katui sitä jälkeenpäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monelle negatiivisten tunteiden osoittaminen on juurtunut niin tavaksi, etteivät he tajua edes harmitella käytöstään. Sokeus omille tunnereaktioille on Kakkuri-Knuuttilan mukaan hyvin yleistä.

”Asian tunnistaminen on lähtökohta muutokselle”, Kakkuri-Knuuttila sanoo.

Psykologian tohtori Marja Kokkonen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että sinänsä ”tunteella reagointi” ei ole väärä tai huono asia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on tietyistä syistä tunteet, ne ovat tärkeitä arkielämässä ja työelämässä. Ne välittävät meille tietoa ympäristöstä ja itsestämme”, Kokkonen sanoo.

Tunteella reagointi ei Kokkosen mukaan ole merkki heikkoudesta eikä kerro, että ihminen ei olisi ammatillisesti pätevä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa on väärä käsitys, että tunteet pitäisi tukahduttaa työpaikalla. On esimerkiksi tärkeää ilmaista, että loukkaantui työkaverin vähättelevistä sanoista tai karkeasta leikinlaskusta.

Sen voi kuitenkin tehdä muuten kuin huutamalla. Oman reagointitavan muuttaminen rakentavammaksi vaatii tietoista opettelua.

Miksi tunteella ja etenkin negatiivisella tunteella reagoinnista pitäisi työpaikalla päästä eroon?

Siksi, että vahvasti ja äkillisesti tunteella reagoiminen herättää muutkin puolustuskannalle, sanoo työelämän kehittäjä Terhi Takanen CoCreators oy:stä. Tämä harvoin johtaa toivottuun lopputulokseen.

Tunteet voi Takasen mukaan nähdä myös viestinä: niistä näkee esimerkiksi, missä kokee oman rajan olevan jonkin asian suhteen.

Tunteet tarttuvat työyhteisössä ja voivat viedä paljon energiaa.

”Jos työpaikalla on paljon vihan ilmaisua ja sitä roiskitaan säätelemättömästi, se vie rentouden työn tekemisestä. Ihmiset alkavat pingottaa, ja heistä tulee pelokkaita”, Marja Kokkonen sanoo.

 

Myös asiakkaat huomaavat, jos työntekijät ovat ahdistuneita ja työpaikan ilmapiiri on kireä. Se karkottaa asiakkaita.

Työnantajaa tämän pitäisi kiinnostaa siksi, että hyvä ja luottavainen ilmapiiri vaikuttaa suoraan työntekijöiden motivaatioon ja tuottavuuteen.

Asiakaspalvelutyössä myös asiakkaat huomaavat, jos työntekijät ovat ahdistuneita ja työpaikan ilmapiiri on kireä. Se karkottaa asiakkaita.

Miten itseään voisi muuttaa, jos huomaa muutoksen tarpeen käytöksessään – tai jos työkaverit alkavat jo huomautella asiasta?

Moni vetoaa olevansa luonnostaan temperamenttinen tapaus, joka ei voi mitään itselleen.

Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila sanoo, että ihminen pystyy opettelemalla muuttamaan tunnereaktioitaan. Ensin pitää vain tunnistaa, miten reaktio syntyy.

Tapahtumaketjua voi miettiä omakohtaisesti.

Yleensä se menee näin: ensiksi tulee ärsyke, eli jokin tapahtuma tai toisen ihmisen käytös saa huomiosi. Saatat olla esimerkiksi keskittynyt intensiivisesti työtehtävään, kiire painaa päälle, ja joku tulee keskeyttämään sinut turhanpäiväisellä asialla.

Ärsyke tuntuu kehollisena reaktiona. Sydän alkaa jyskyttää samaan aikaan, kun pystyt erottamaan tuntemuksen. Se voi olla esimerkiksi valtava kiukku ja ärsyyntyminen.

Seuraa tilannearvio ja impulssi toimia tietyllä tavalla, ja monesti lopputulos on huono.

Peruutetaan hetki takaisin. Olisiko mahdollista, että kehollisen reaktion vaiheessa pysähtyisit hetkeksi ja miettisit, tapahtuuko nyt jotain oikeasti kamalaa? Mitä näin, mitä koin, mitä kuulin – onko tämä vaarallista, onko tästä varmasti syytä menettää malttinsa?

”Tämä on se kohta, jossa voi katkaista ketjun. Kun opettelee laittamaan stopin, niin vähitellen keholliset reaktiot tulevat vaimeammiksi”, Kakkuri-Knuuttila sanoo.

Kakkuri-Knuuttilan mukaan tälle on aivotutkimuksen perusteella luonnontieteellinen selitys. Kun ajatteleva osa aivoja aktivoituu, niin tuntemusperäinen osa vaimenee. Järki tasoittaa tunteita. Sen jälkeen huomion kiinnittänyttä asiaa pystyy käsittelemään rauhallisemmin.

Marja Kokkosen mukaan on olennaista opetella tunnistamaan omat tapansa reagoida ja kehittää itselleen sopivia keinoja.

Silloin voi esimerkiksi kävellä pois tilanteesta, jossa huomaa, että verenpaine alkaa nousta. Voi ottaa eräänlaisen aikalisän ja hetken miettiä, miten palaisi asiaan rakentavalla tavalla eikä tunnekuohun vallassa.

Ennen vanhaan kehotettiin laskemaan kymmeneen tai sataan, mutta Kokkonen suosittelee ennemmin hengitystekniikkaa, jota käytetään muun muassa mindfulnessissa eli tietoisessa läsnäolossa. Siinä mieli pyritään rauhoittamaan syvien hengitysten avulla.

Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila suosittelee jokaiselle päivittäistä lyhyttä meditaatiota. Jos se tuntuu henkimaailman asialta, voi puhua vaikka rauhoittumishetkestä.

Terhi Takanen veti usean vuoden ajan valtion työmarkkinalaitoksessa henkilöstön kehittämistyötä. Kehittämispalaverit aloitettiin usein lyhyellä pysähtymisellä.

”Siellä alkulähtökohta oli osalla valtava turhautuminen ja kyyninen kriittisyys kehittämistyötä kohtaan. Kehittämisestä ei synny silloin yhtään mitään. Ihmiset opettelivat ensin tunnistamaan, mikä heidän oma sisäinen tilansa on ja miten se vaikuttaa siihen, mitä voi saada aikaan”, Takanen sanoo.

Takasen mukaan tunteella reagointia olisi tärkeää pohtia koko työyhteisössä eikä ajatella, että se koskee vain joitakin herkempiä yksilöitä.

”Monessa työyhteisössä on harhainen käsitys siitä, että jos aletaan käsitellä tunteita tai annetaan tunteille tilaa, voi tapahtua jotain täysin hallitsematonta. Kuitenkin jokaisessa työssä tarvitaan jonkun verran itsetuntemustaitoja”, Takanen sanoo.

Fakta

Suutuitko taas työpaikalla – miten toimisit paremmin?


 Opettele tuntemaan, mitä sinussa tapahtuu, kun suutut.

 Yritä päästä reaktioon kiinni ja järkeillä, onko nyt tosiaan syytä suuttua.

 Sano vastapuolelle tarvittaessa ääneen, miltä sinusta tuntuu – että yrität ottaa rauhallisesti, mutta asia herättää nyt isoja tunteita.

 Tarvittaessa siirry pois tilanteesta ja jatka sitten, kun olet vähän rauhoittunut.

 Opettele erilaisia rauhoittumistekniikoita, esimerkiksi rauhallista hengitystä.

 Yritä osaltasi edistää sitä, että työpaikallasi voisi kertoa tunteista eikä toisten käytöksen syytä tarvitsisi arvailla.

 Älä jää hautomaan, jos jokin asia työpaikalla painaa, vaan ota se puheeksi ajoissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Tunteet
 • Käyttäytyminen
 • työpaikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää