Talous

Hyvä sisustus saa Tallinnan-lautan matkustajatkin näyttämään paremmilta, sanoo sisustusarkkitehti Vertti Kivi

Vertti Kiven Dsign-toimiston valtteja ovat valaistuksen ja liikuteltavien elementtien avulla muuntuvat tilat.

Mustien johtojen päässä roikkuvat krominkiiltävät pallovalot luovat toimiston aulaan pehmeän tunnelman. Dsign-sisustusarkkitehtitoimiston pääomistaja ja toimitusjohtaja Vertti Kivi painaa säätimen nappulaa ja katto imaisee valaisimet alapintaansa.

Tunnelma muuttuu välittömästi.

”Valaistus on valtavan tärkeä, valoilla luodaan tila”, Kivi sanoo.

Samalla valon taialla Dsign luo muuntuvia tiloja myös hotelleihin, laivoihin ja lentokoneisiin. Toimisto on viime vuosina niittänyt mainetta ja palkintoja muun muassa Finnairin uusien A350-koneiden ja Turku–Tukholma-väliä ajavan Viking Grace -laivan sisustuksella.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tammikuun lopulla neitsytristeilynsä Tallinnaan teki Tallink-varustamon Megastar, joka on myös Kiven toimiston sisustama. Tallinnassa avattiin viime kesänä Hilton-hotelli, joka on lattiasta kattoon Dsignin käsialaa.


”Näiden isojen rakennushankkeiden sisustaminen on valtava ja vaativa projekti. Reunaehdot ovat tiukkoja ja jokainen yksityiskohta pitää miettiä huolella. Tallinnan Hiltonista tunnen joka ruuvin ja nippelin”, Kivi selittää.

Megastarille on luotu ravintoloita, aulatiloja ja myymälöitä. Sama tila saadaan muuntumaan väriä ja kirkkautta vaihtavilla valoilla ja muilla liikkuvilla elementeillä esimerkiksi lempeästi herättelevästä aamiaistilasta kodikkaaksi illallisravintolaksi.

Kaiken pitää sietää satojen tuhansien matkustajien taukoamaton kulutus ja meren ryske. Samalla pitää luoda illuusio luksuksesta, noususta arjen yläpuolelle.

Viking Gracen Aurora-ravintolan ilmeen luovat huippusuunnittelija Patricia Urquiolan kirkkaankeltaiset Nub-pinnatuolit. Niitä on vain muutama. Silti niistä syntyy vaikutelma laadusta, vaikka loppu on toteutettu halvemmin.


”Olen huomannut, että matkustajatkin näyttävät erilaisilta, kun ympäristö on hieno”, Kivi sanoo.

Vertti Kiven luotsaama Dsign on toinen sisustusarkkitehtialan kahdesta suuresta. Toinen on niin ikään helsinkiläinen Gullstén-Inkinen. Suuruus on alalla suhteellista. Molemmissa toimistoissa on vain parikymmentä ihmistä töissä.

Niiden jälkeen kaikki muut yritykset ovat vielä selvästi pienempiä.

Kivi on ollut jo parikymmentä vuotta alan kovia nimiä Suomessa. Toimisto on suunnitellut trendiravintoloita, kauppoja, toimistoja ja hotelleja. Mutta pyydettäessä sisustetaan vaikka yksittäinen koti.

Suomen markkinat ovat niin pienet, ettei asiakkaista voi olla kranttu.

Dsign tähtää nyt voimakkaasti kansainvälisille markkinoille.

”Jos aiomme kasvaa, se on välttämättömyys”, Kivi sanoo.

Tallinnan Hilton on hyvä käyntikortti hotellimarkkinoille. Toimisto suunnitteli hotelliin myös paljon kalusteita, pöytiä sohvia ja baaritiskejä.

”Hotellin taidekin suunniteltiin yhdessä taiteilijan kanssa. Hilton on sanonut, että Tallinna on nyt heidän merkkituotteensa, jonka mukaan lähdetään tekemään seuraavatkin kohteet. Olemme toiveikkaita, että pääsemme niihinkin mukaan”, Kivi sanoo.


Dubain kautta Dsign on onnistunut ainakin viittä vaille myymään hotellin konseptisuunnitelman myös maailman hienoimmalle hotelliketjulle Mandarin Orientalille.

Itämerta halkovat autolautatkin ovat poikineet lisätöitä. Kun floridalainen Royal Caribbean Cruise Lines tilasi Turun telakalta sarjan Mein Schiff -risteilylaivoja, Kiven puhelin soi.

”Olemme suunnitelleet heille kolmen laivan sisustuksia. Nyt yritämme päästä muidenkin varustamoiden projekteihin.”

Kansainvälisissä hankkeissa kilpailu on veristä ja asiakaskunta erittäin vaativaa.

”Laivanvarustamolta tulee tänne 40 hengen delegaatio ja meille annetaan 20 minuuttia aikaa esitellä suunnitelmamme. Siinä tilanteessa pitää olla äärimmäisen hyvin valmistautunut ja havainnekuvien pitää olla laadukkaita”, Kivi kertoo.

Pääsy suurten hotelliasiakkaiden puheille vaatii valtavasti matkustamista, seminaareja ja paksun pinon käyntikortteja. Vasta kun on päästy puheille, ideat ja taito voivat ratkaista.

Dsignin tavoitteena on päästä maailman ykkösketjujen projekteihin ja lisäksi tehdä yksittäisiä laadukkaita boutique-hotelleita.

”Asiakkaat hakevat unelmaa. Meidän pitää pystyä samastumaan asiakkaamme asiakkaisiin ja keksiä, mistä he tulevat sanomaan wau. Silti suunnitelman pitää olla toiminnallinen ja järkevän hintainen”, Kivi sanoo.

Vastuukin on valtava, kun sisustetaan esimerkiksi puoli miljardia euroa maksavaa risteilyalusta.

Vaikka jokainen sisustus suunnitellaan tietylle asiakkaalle sopivaksi, töissä näkyy myös toimiston oma tyyli ja kädenjälki. Se ei ole vain pelkistettyä skandinaavisuutta vaan myös tummempaa ja täyteläisempää tunnelmaa.

Hotelleissa ja laivoissa toistuvat messingin kimallus, pallovalaisimet, graafiset leikit ympyröiden leikkauksilla ja mattojen timanttikuosit monin muunnelmin.

Sama timanttikuvioinen akustiikkapaneeli on Hiltonin hotellihuoneessa ja Kiven oman toimiston kokoushuoneessa. Samat rantakivien kuviot löytyvät Mein Schiff -laivasta ja oman toimiston valopaneeleista.

Sama pinkki väri on ilmestynyt laivan sisustuksen aikaan toimiston istuimiin.

Helpoin tapa saada nimeä tunnetuksi on suomalaisten yritysten toimitilojen suunnitteleminen ulkomailla. Vertti Kivi uskoo, että sisustukseen ja muutenkin designiin panostaminen voisi parantaa monen vientiyrityksen mahdollisuuksia maailmalla.

Todisteet kotimaan markkinoilta ovat hänen mukaansa selvät. Viihtyisä ja hieno tila parantaa myyntiä. Vikign Gracen matkustajamäärät ylittivät odotukset ainakin osittain laivan hienon sisustuksen vuoksi.

”Puustellin asiakkaat ostivat selvästi kalliimpia keittiöitä sen jälkeen, kun olimme uudistaneet myymälän. Myös Aktia-pankin konttoreiden myynti kasvoi uuden sisustuksen jälkeen”, Kivi sanoo.


Oikaisu 6.2. klo 13.47: Viking Grace ajaa Turusta Tukholmaan, ei Helsingistä Tukholmaan niin kuin artikkelissa aiemmin luki.

Fakta

Sisustusarkkitehtitoimisto Dsign Vertti Kivi & co


 Toimitusjohtaja sisustusarkkitehti Vertti Kivi.

 Muut osakkaat Samuli Hintikka, Juha Rista ja Joonas Heinonen.

 Perustettu 1993.

 Suunnittelutoiminnan liikevaihto ollut viime vuosina noin kolme miljoonaa euroa ja tulos 800 000–900 000. Virallisissa tulosluvuissa näkyy Kiven mukaan myös arvopaperikaupan tuottoja, jotka ovat heilutelleet raportoitua tulosta.

 20 työntekijää.

 Tekee sisustussuunnittelua. Näiden projektien yhteydessä syntyy myös huonekaluja ja muita esineitä, joista osa on päätynyt sarjatuotantoon. Tulossa on myös Vertti Kiven suunnittelema talomallisto Honkataloilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisustussuunnittelu
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää