Talous

Sanoman toimitusjohtaja Duinhoven: Yhtiön käänne parempaan on ollut nopeampaa kuin olin odottanut

Osakemarkkinoilla Sanoman osake halpeni, koska yhtiön tulos ei parantunut loppuvuonna yhtä paljon kuin analyytikot olivat odottaneet.

Tuloksensa tiistaina julkaisseen Mediayhtiö Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo olevansa hyvin tyytyväinen kuluneeseen vuoteen.

Kyseessä oli Duinhovenin ensimmäinen kokonainen vuosi Sanoman toimitusjohtajana.

Yhtiön viime vuoden operatiivinen liikevoitto parani 83,7 miljoonasta eurosta 167,9 miljoonaan euroon. Voitto on 10,2 prosenttia liikevaihdosta.

Yhtiö nostaa osinkoa 0,20 euroon osaketta kohti. Vuonna 2015 se oli 0,10 euroa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suhteellisesti parasta tulosta yhtiö teki oppimateriaaleilla, mutta euroina eniten Hollannissa ja Belgiassa. Suomessa puolestaan tulosparannus oli suurinta. Sanoma Media Finlandin tulos parani 13 miljoonaa 49,5 miljoonaan euroon.

”Yhtiön käänne on sujunut nopeammin kuin olin odottanut”, Duinhoven sanoo. Hänen mukaansa vuoden ainoa pieni pettymys oli Hollannin televisiobisneksen kehittyminen.

”Pystyimme parantamaan tulosta merkittävästi ja pitämään liikevaihdon lähes ennallaan. Kaikki bisnesalueemme paransivat tulostaan, ja esimerkiksi Helsingin Sanomat kykeni hyvin vaikeilla markkinoilla parantamaan jonkin verran myyntiään.”

Osakemarkkinoilla yhtiön loppuvuoden tulokseen petyttiin. Kurssi oli noin kymmenen prosentin laskussa kello 16.

Vuoden viimeisen neljänneksen liikevoitto kasvoi 1,4 miljoonaan euroon oltuaan 8,4 miljoonaa euroa tappiolla vuosi sitten vastaavaan aikaan. Reutersin keräämien analyytikkoarvioiden mediaaniarvio tulokseksi oli 2,9 miljoonaa euroa eli lopputulos oli hiukan odotettua pienempi.

Duinhoven sanoo, ettei hän ole ihan aina ymmärtänyt osakemarkkinoiden taipumusta odottaa hyvän tulosparannuksen jälkeen aina yhtä hyvää tulosparannusta.

”Olemme kertoneet, että edessä on hyvä vuosi, mutta tarvitsemme aikaa rakentaaksemme yhtiön seuraavia askeleita. Meidän täytyy investoida sekä luoda pysyvää ja vakaata kasvua tulevaisuudessakin”, hän sanoo.

”Mutta markkinathan eivät ole koskaan väärässä”, hän sanoo.

Markkinoilla osin epäillään, että liian suuri osa Sanoman tulosparannuksesta tulee kustannussäästöistä tai ”kustannusinnovaatioista”, kuten asia Sanomien vuosikertomuksessa ilmaistaan.

”Tulosparannuksessa ei ole kyse vain kustannusinnovaatioista. Esimerkiksi Suomen mediabisneksissä mainosmyynti kehittyi hyvin.”

Duinhoven sanoo, että Helsingin Sanomissa etsitään jatkuvasti, millaista sisältöä erityisesti nuoret aikuiset ovat halukkaita seuraamaan pysyvästi Helsingin Sanomien digitaalisessa versioissa.

”Saamme koko ajan enemmän tietoa, mistä ihmiset ovat kiinnostuneita, ja tämä tulee hyödyttämään meidän asiakkaitamme.”

Viime aikoina osakemarkkinoilla on ollut voimakkaita reaktioita, jos yhtiön tulos on ollut odotettu tai hivenen odotettua heikompi. Näin kävi tiistaina myös Sanomalle, jonka osake on noussut vuodessa yli sata prosenttia.

”Kurssireaktio oli yllättävän negatiivinen, sillä yhtiö menee eteenpäin suurin piirtein odotetulla tavalla”, sanoo OP-ryhmän analyytikko Kimmo Stenvall.

”Sanoma on kolme kertaa yllättänyt markkinat positiivisesti, ehkä nytkin odotettiin tätä”, hän sanoo.

”Markkinoilla on varsin vahva luottamus toimitusjohtaja Susan Duinhovenin kykyyn nostaa yhtiö jaloilleen. Nyt on selvästi kovaa maata jalkojen alla, ja yhtiö voi hengähtää, vaikka velka onkin korkea ja Hollannin toiminnoissa on liikearvoa runsaasti. Uskon, että yhtiössä on edelleen parannettavaa tehokkuudessa.”

Stenvall sanoo, että tuloksen paraneminen ei ole tullut pelkästään säästöistä.

”Sanoma on pystynyt ottamaan markkinaosuutta, oli se sitten Sanoman hyvyyttä tai toisten huonoutta.”

Sanoma uudistaa osinkopolitiikkaansa ja taloudellisia tavoitteitaan. Uuden osinkopolitiikkansa mukaan Sanoman tavoitteena on vuodesta 2017 jakaa kasvavaa osinkoa, joka on 40–60 prosenttia vuosittaisesta liiketoiminnan rahavirrasta ilman käyttöomaisuusinvestointeja.

Sanoma jatkaa myös taseensa vahvistamista. Omavaraisuusasteen tulee edelleen olla 35 prosentin ja 45 prosentin välillä. Loppuvuonna se on 41 prosenttia.

Keskeistä on se, että varsin velkaantuneen Sanoman liiketoiminnan rahavirta on selvästi kohentunut.

Vuonna 2015 se oli 25,5 miljoonaa euroa, viime vuonna 153,5 miljoonaa euroa. Rahavirta on se rahamäärä, joka jää yhtiön liiketoiminnasta kassaan muun muassa investointeihin.

Yhtiön koko vuoden liikevaihto pieneni 4,5 prosenttia vähän päälle 1,7 miljardiin euroon. Liikevaihdon laskuvauhti hidastui vuoden viimeisellä neljänneksellä kahteen prosenttiin.

Suomen operatiivinen liikevoitto oli 8,5 prosenttia liikevaihdosta, Hollannissa ja Belgiassa 11 prosenttia ja Learningissä 20,1 prosenttia. Hollannissa yhtiön liikevaihto on suurempi kuin Suomessa.

Yhtiön henkilöstön määrä oli vuoden 2016 lopussa kokoaikaisiksi muutettuna 5 227. Vuoden aikana henkilöstömäärä väheni 14,5 prosenttia.

Sanoma Media Finlandin tulos parani vuonna 2016 erittäin merkittävästi.

”Lisäksi muun kuin printtimedian myynnin hyvä kehitys vahvisti kannattavuutta”, Duinhoven sanoo yhtiön tiedotteessa. Muun kuin printtimedian myynnin osuus liikevaihdosta oli 42 prosenttia vuoden lopussa. Viime vuonna se oli 38 prosenttia.

Nelosen katsojaosuus kasvoi koko vuoden ajan ja nousi neljännellä neljänneksellä 35,8 prosenttiin edellisvuoden vastaavan jakson 32,6 prosentista.

Belgian ja Hollannin toimintojen tuottojen kasvusta suurin osa tuli Hollannin printti- ja verkkomediatoiminnoista. Tuoreen tutkimuksen mukaan Sanoma on johtava paikallinen verkkokustantaja ja uutissivusto NU.nl tavoittaa kuukausittain 67 prosenttia hollantilaisista.

Myös opetusmateriaaleja tekevällä Learningillä oli hyvä vuosi.

”Opetussuunnitelmien muutokset, digitaalisen Bingel-oppimisalustan menestys ja De Boeck -yritysosto Belgiassa kasvattivat liikevaihtoa Länsi-Euroopan markkinoilla 8 prosenttia vuonna 2016. Puolassa kasvatimme markkinaosuuksiamme, mutta markkinoiden voimakas lasku vaikutti negatiivisesti Learningin liikevaihtoon”, Duinhoven sanoo.

Sanoma julkaisee muun muassa Helsingin Sanomia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomalaiset pörssiyhtiöt
 • Media
 • Sanoma
 • Tulos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  3. 3

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  6. 6

   Lapsena rikoskierteeseen päätynyt halusi olla Suomen kovin mafiapäällikkö – alkoi koomikoksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  9. 9

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  10. 10

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaavamuutos uhkasi tuoda luontopolun espoolaisten Vaahtorantojen näköalaikkunan eteen – esitys kaatui lautakunnassa
  3. Tunti sitten
  4. Ranskan Le Pen sanoo olevansa ”pankki-fatwan” uhri, syyttää pankkeja äärioikeiston tukahduttamisesta – pankkijätit sulkivat oikeistopopulistien tilejä
  5. Luminen ja tuulinen koiranilma pyyhkii torstaina yli Suomen, pääkaupunkiseudulla sade alkaa aamukahdeksan tienoilla – ”Loskaa joka paikassa”
  6. Chelsea eteni Mestarien liigan pudotuspeleihin murskavoitolla Karabahista
  7. Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen
  8. Jokerien hieno voitto jäi pukukopissa olympiakeskustelun varjoon –”Joukkuetta ei ole tilanteesta informoitu”
  9. Venäjä yrittää taas elvyttää Syyrian rauhanneuvotteluja – Miten Putin päätyi rauhanhierojaksi? Onko Syyriassa edellytyksiä kestävään rauhaan?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Hiihtokeskuksien työehtoriita kovenee: Työnantajat asettivat Pamin työntekijät työsulkuun, lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä – Rukalla järjestettiin ulosmarssi
  12. Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”
  13. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  14. Näytä lisää