Talous

Nokia aikoo ostaa suomalaisen ohjelmistoyhtiön Comptelin – kauppahinta on lähes 350 miljoonaa euroa

Comptelin hallitus suosittelee osakkeenomistajille Nokian käteistarjouksen hyväksymistä. Molempien yhtiöiden pääasiakkaita ovat teleoperaattorit. Comptelin osake vahvistui 29 prosenttia torstaiaamuna.

Teknologiayhtiö Nokia tekee 347 miljoonan euron ostotarjouksen ohjelmistoyhtiö Comptelista. Comptel on suomalainen pörssiyhtiö, joka on erikoistunut teleoperaattoreiden tukitoimintoihin.

Nokia ilmoitti tarjouksesta torstaiaamuna ennen Helsingin pörssin avautumista. Comptelin markkina-arvo oli ennen uutista 258 miljoonaa euroa.

Nokia perustelee kauppaa ohjelmistotoimintojensa vahvistamisella. Teleoperaattorit ovat Nokian tärkeimpiä asiakkaita jo nyt, joten tässä mielessä Comptel sopii osaksi Nokian salkkua.

”Nokia on sitoutunut rakentamaan ohjelmistoliiketoimintaansa ja tukee sitoutumistaan strategisilla investoinneilla”, sanoo Nokian sovelluksista ja analytiikasta vastaava johtaja Bhaskar Gorti tiedotteessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Comptelin oston ajoitus on tärkeää, koska asiakkaamme [teleoperaattorit] ovat muuttamassa tapaansa, jolla he rakentavat ja hallinnoivat verkkojaan”, hän jatkaa.

Gortin mukaan operaattorit turvautuvat yhä enemmän ohjelmistoihin, joiden avulla ne voivat rakentaa tietoverkoistaan entistä älykkäämpiä ja automatisoidumpia.

Comptel-kauppa monipuolistaisi Nokian palvelutarjontaa. Comptelilla on yli 300 operaattoriasiakasta yli 90 maassa, ja peräti 20 prosenttia maailman mobiilidataliikenteestä nojaa Comptelin palveluihin.

”Luotan täysin siihen, että me olemme nyt kykeneviä, valmiita ja innokkaita ottamaan seuraavan askeleen liiketoimintamme skaalaamisessa ja laajentamisessa uusilla resursseilla, joita Nokia meille tarjoaisi”, Comptelin toimitusjohtaja Juhani Hintikka toteaa tiedotteessa.

Nokian tarjous on 3,04 euroa osakkeelta. Noin neljän viikon tarjous alkaa 27. helmikuuta. Tarvittaessa tarjouksen aikaikkunaa voidaan kasvattaa.

Nokia suorittaisi kaupan käteisellä. Ostoksessa on preemiota eli lisähintaa keskiviikon päätöskurssiin verrattuna noin 29 prosenttia.

Comptelin osakekurssi ponkaisikin heti torstaiaamuna Helsingin pörssin avauduttua 29 prosentin nousuun. Sijoittajat selvästi uskovat kaupan toteutuvan.

Nokian kurssi vahvistui puolisen prosenttia, mikä kertoo sijoittajien suhtautuvan kauppaan varovaisen myönteisesti.

Kauppa toteutuu, jos Nokia saa hankittua yli 90 prosenttia Comptelin osakkeista itselleen. Comptelin hallitus suosittelee yksimielisesti osakkeenomistajia tarttumaan tarjoukseen.

”Comptelin hallitus uskoo, että Nokian globaali ulottuvuus, brändin vahvuus ja ristiinmyyntimahdollisuudet hyödyttäisivät Comptelin toimintaa”, sanoo Comptelin hallituksen puheenjohtaja Pertti Ervi tiedotteessa.

Ervi arvioi, että Comptelin ja Nokian ohjelmistoliiketoiminnat pystyisivät yhdessä kilpailemaan paremmin etenkin suurista asiakkaista.

Comptelin suurin omistaja on henkivakuutusyhtiö Mandatum 19 prosentin osuudella. Mandatum kuuluu finanssikonserni Sammolle.

Suuriin Comptelin omistajiin kuuluvat myös teleoperaattori Elisa 13 prosentin osuudella, vakuutusyhtiö Kaleva kahdeksan prosentin osuudella, eläkeyhtiö Varma viiden prosentin osuudella ja liikemies Erkki Etola kolmen prosentin osuudella.

Ostotarjouksen julkistamisen yhteydessä Comptel julkaisi ennakkotietoja viime vuoden tuloksestaan.

Yhtiön liikevaihto oli suunnilleen sata miljoonaa euroa, ja liikevoitto noin 11 miljoonaa euroa. Sekä liikevaihto että -voitto kasvoivat vuoteen 2015 verrattuna.

Myös kuluvalle vuodelle Comptelin näkymät ovat aurinkoiset. Yhtiö ennustaa, että sen liikevaihto kasvaa kaksinumeroisella kasvuprosentilla. Vertailukelpoinen liikevoitto olisi 10-15 prosenttia liikevaihdosta.

Nokia on Compteliin verrattuna jättiläinen. Nokian koko viime vuoden liikevaihto oli 23,9 miljardia euroa ja liikevoitto 2,2 miljardia euroa. Yhtiön markkina-arvo oli keskiviikon päätöskurssin perusteella 26,5 miljardia euroa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrityskaupat
 • Nokia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää