Talous

Tervetuliaispaketteja ja ilmaisia lounaita – tällainen on ensimmäinen työpäivä halutulla työpaikalla

Monessa suomalaisessa työpaikassa uusi työntekijä heitetään kylmään veteen. Ei näissä.

Tiedät varmaan millainen vanhan vitsin mukaan on venäläinen uimakoulu? Heitetään oppilas veteen ja katsotaan osaako hän uida.

Aika samanlainen on uuden työntekijän perehdytys monella suomalaisella työpaikalla.

Niinpä kysyimme Suomen parhaiksi valittujen työpaikkojen rekrytoijilta, miten heillä otetaan uusi työntekijä vastaan. Kävi ilmi, että hyvin eri tavalla. Tarjolla on ilmaisia lounaita ja tervetuliaispaketteja.

Tämä juttu on viimeinen osa juttusarjassa, jossa Suomen parhaiksi valittujen työpaikkojen kertovat työpaikkojensa palkkauskäytännöistä. Ensimmäisessä osassa he puhuivat työhakemuksista, toisessa työhaastatteluista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Haastatellut ovat toimitusjohtaja Jaakko Alasaarela Zefistä, henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen Vincitistä ja henkilöstöjohtaja Sanna Hokkanen Mustista ja Mirristä. Ohjelmistoyritykset Zef ja Vincit sekä lemmikkikauppaketju Musti ja Mirri olivat vuonna 2016 Suomen parhaat työpaikat Great Place to Work -konsulttiyrityksen mukaan. Yritys valitsi vuoden 2017 parhaat työpaikat torstai-iltana.


Kolme yritystä ovat hyvin erikokoisia, mutta jokaisessa perehdytysprosessi on mietitty.

Vincitissä perehdyttäminen alkaa jo ennen ensimmäistä työpäivää. Työntekijä pääsee tutustumaan yrityksen tavoitteisiin ja hankkimaan työtarvikkeita.

Ensimmäisenä työpäivänä on edessä aika pyöritys.

Uutta työntekijää odottaa työpisteellä tervetuliaispaketti. Se pitää sisällään muun muassa teetä, kahvia, firman logolla varustettuja vaatteita ja Reino-tossut. Idea on saada tulokas tuntemaan olonsa kotoiseksi.


Sitten alkaa työkavereihin tutustuminen. Pystynen kertoo, että vaikka samalla toimistolla saattaa olla toistasataa työntekijää, jokainen paikalla oleva käydään kättelemässä. Näin muodostuu kuva siitä, mitä kaikkea toimistolla tehdään.

”Ja ensimmäisten päivien aikana pitää kutsua kaikki muut kahville ja esitellä itsensä vielä kerran. Tarjoilut saa tilata firman piikkiin”, Pystynen sanoo.

Ensimmäisten kuukausien ajan työntekijä myös kuuluu uusien tiimiin, jossa vasta aloittaneet tukevat toisiaan. Ne, jotka ovat olleet firmassa jo pari kuukautta, auttavat muita.

Vincitin erikoisuus on myös uudelle työntekijälle tarjottu tyytyväisyystakuu. Neljän ensimmäisen kuukauden aikana irtisanoutuvalle työntekijälle tarjotaan 5 000 euron lähtökorvaus. Tällä varmistetaan, ettei tarvitse jäädä työpaikkaan, jonka kulttuuria ei tunne omakseen.

Myös Zefissä ja Musti ja Mirri -ketjussa ensimmäinen päivä alkaa muihin työntekijöihin tutustumisella.

Zefin Alasaarela kertoo, että saatuaan avaimet ja käytyään moikkaamassa paikalla olevat työkaverit uusi työntekijä vielä kirjoittaa koko firmalle esittelysähköpostin.

”Sitä kaikki sitten fiilistelevät ja toivottavat uuden tyypin tervetulleeksi.”

Ja jotta viesti varmasti menisi perille, uusi esittelee itsensä vielä kerran maanantaiaamun Google Hangouts -sessiossa.

Musti ja Mirri -ketju on selvästi kahta ohjelmistoyritystä isompi. Sillä on Suomessa noin 800 työntekijää, ja rekrytointeja tehdään paljon erityisesti myymälöihin. Perehdytyksen tavoitteena on omaan tiimiin ja työpaikkaan tutustuminen.

Osa perehdytyksestä tapahtuu verkkokursseilla. Niillä voi myös hankkia monenlaista lisäosaamista, jos kiinnostusta löytyy. Hokkanen kehuu ympäristöä ”hauskaksi ja fiksusti toteutetuksi”.

Uusille toimihenkilöille Mustilla ja Mirrilläkin on tarjolla hiukan yksityiskohtaisempi prosessi. Siihen kuuluu tiimin yhteinen tervetuliaislounas ja esittäytyminen kuukausipalaverissa.

Kolme Suomen parhaaksi valittua

 Great Place to Work -konsulttiyritys valitsi 2016 Zefin, Vincitin ja Mustin ja Mirrin Suomen parhaiksi työpaikoiksi pienten, keskisuurten ja suurten yritysten kategorioissa.

 Zef on ohjelmistoyritys, joka työllistää noin 30 henkilöä Oulussa ja Espoossa. Se tekee verkkokyselyitä. Esimerkiksi monen median vaalikoneet ovat Zefin käsialaa. (HS:n vaalikone on HS:n oma.)

 Ohjelmistoyritys Vincit työllistää noin 340 henkilöä Helsingissä, Tampereella ja Kaliforniassa. Sillä on myös viiden hengen Kalifornian-toimisto. Se tekee monenlaisia ohjelmistoratkaisuja – yksi käytetyimmistä on Hesburgerin mobiiliapplikaatio.

 Musti ja Mirri on Pohjoismaiden suurin lemmikkikauppojen ketju. Sillä on Suomessa noin 120 myymälää ja 800 työntekijää. Lisäksi se toimii Ruotsissa ja Norjassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työnhaku
 • Työ
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää