Talous

Brexit pelottaa autoalaa Britanniassa – EU on brittiautojen isoin markkina

Sisämarkkinoilta lähteminen nostaisi brittiautojen hintaa. Britannian ja muun EU:n autoteollisuus on vahvasti toisiin sidoksissa. Ulkomaisia työntekijöitä tarvitaan – autoala kaipaa viittätuhatta insinööriä.

Lontoo. Britannian autoteollisuudella menee lujaa. Britanniassa valmistettiin viime vuonna yli 1,7 miljoonaa autoa, mikä on ennätys sitten vuoden 1999.

Autoista peräti kahdeksan kymmenestä menee vientiin.

Britannia on nyt Euroopan kolmanneksi suurin autonvalmistaja. ”Premium-luokan” autoissa Britannia on kakkonen Saksan jälkeen.


Tunnelmat olisivat erinomaiset, ellei tulevaisuudessa häämöttäisi Britannian EU-ero eli brexit. Sisämarkkinoilta lähteminen olisi kova isku autoalalle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Brexit uhkaa kahdelta taholta. Ensinnäkin Britanniassa valmistetuista vientiautoista yli puolet menee EU-maihin. Jos vapaakauppa loppuu, vienti suurimmille markkinoille vaikeutuu.

Toinen ongelma on se, että Britannian ja muun EU:n autoteollisuudet ovat hyvin riippuvaisia toisistaan. Brittiautojen komponenteista 59 prosenttia tulee ulkomailta, ja EU:n osuus tästä on kaksi kolmasosaa.

”Emme halua tariffeja tai mitään, mikä pysäyttäisi autojen ja komponenttien joustavan liikkeen”, Britannian autoteollisuuden etujärjestön SMMT:n pääjohtaja Mike Hawes kertoi ulkomaankirjeenvaihtajille tammikuun lopussa.

Jos pääministeri Theresa Mayn päätös jättää EU:n yhteismarkkinat pitää, voi autoille tulla noin 2–4 prosentin tariffit. Nyt autokauppa – niin kuin kaikki EU-maiden välinen kauppa – on vapaata.

”Toivottavasti pääsemme mahdollisimman lähelle nollaa prosenttia. Se hyödyttäisi myös eurooppalaisia autonvalmistajia”, Hawes sanoi.

Jos Britannia ja EU eivät pääse sopuun tulevista kaupan ehdoista, putoaa Britannia Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen varaan. Tämä tietäisi 10 prosentin tulleja.

Hawesin mukaan autoalan tuottavuus ei voi millään kasvaa yhtä nopeasti. Siksi alaa piinaa epävarmuus.

Brittiautojen vienti muuhun EU:hun kasvoi viime vuonna 7,5 prosenttia edellisvuodesta. Taustalla piilee Euroopan talouden virkoaminen.

Britannian 2000-luvun ennätysvuosi johtuu myös siitä, että 3–5 vuotta sitten tehnyt investoinnit kantavat nyt hedelmää.

Viime vuonna alkoi kymmenen uuden automallin valmistus. Niistä yhdeksän kuuluu markkinointikielellä sanottuna ”premiumbrändeihin” eli suomeksi tavallista laadukkaampiin merkkeihin.

Into investoida on kuitenkin laantunut, koska yhtiöt ovat epätietoisia brexitin ehdoista.

”Jos yhtiöillä on varaa lykätä päätöstä, ne myös lykkäävät”, Hawes kertoi.

Loputtomasti päätöksiä ei voi pantata. Uuden mallin valmistusprosessi kestää useita vuosia.

Britanniassa toimiva japanilaisomisteinen Nissan vaati jo lokakuussa brittihallitukselta takeita siitä, että autoteollisuus kannattaa brexitin jälkeenkin.

Autoalan etujärjestö tulkitsee tapahtuneen niin, May on luvannut ajaa koko autoalan etua brexit-neuvotteluissa – ei vain Nissanin. Kun May piti tammikuussa brexit-linjapuheensa, nimesi hän Britannian auto- ja finanssialat erityisjärjestelyjä vaativiksi.

Britannian autoalan liikevaihto on noin 72 miljardia puntaa eli 84 miljardia euroa vuodessa. Ala työllistää suoraan 169 000 henkilöä.

Punnan heikkeneminen euroon verrattuna ei ole juuri halventanut vientiin meneviä brittiautoja. Syynä on juuri se, että autonosista iso osa tulee euroalueelta.

Britanniassa yhä useampi ajaa nykyään kotimaisella autolla. Uusista rekisteröinneistä yksi seitsemästä koskee brittiautoa.

Jos ja kun brexit lopettaa vapaan liikkuvuuden, vaikeutuu myös työvoiman saanti. Autoalan työntekijöistä ulkomaalaisia on kymmenen prosenttia.

Erityinen pula on insinööreistä, joita pitäisi löytää heti 5 000.

”Nuoria eivät insinööritieteet kiinnosta.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Ulkomaiset yhtiöt hallitsevat autoalaa


 Britanniassa on 15 isoa autojen tuotantolaitosta. Omistajat ovat lähinnä ulkomaisia yhtiöitä.

 Suurin autonvalmistaja on Jaguar Land Rover: 544 000 autoa vuonna 2016. Yhtiö on intialaisen Tata Motorsin tytäryhtiö. Lähes samaan ylsi japanilainen Nissan.

 Muita autonvalmistajia ovat mm. Mini (osa BMW-konsernia), japanilaiset Toyota ja Honda sekä Vauxhall (omistajat Opel ja GM).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää