Talous

Maailman väärennetyin kolikko saa kasvojen­kohotuksen – Britannia uusii punnan

Kuninkaallisen rahapajan arvion mukaan liikkeellä on kymmeniä miljoonia väärennettyjä punnan kolikoita.

Brittiläinen yhden punnan kolikko, se hassun paksu pyöreä raha, on pysynyt samanlaisena yli kolmekymmentä vuotta. Paino 9,5 grammaa, halkaisija 22,5 millimetriä, kruunapuolella kuningatar Elisabet II:n profiili.

Maaliskuussa kolikko muuttuu, kun The Royal Mint, Kuninkaallinen rahapaja, päästää liikenteeseen uuden, 12-kulmaisen punnan.

Syynä muutokseen on se, että punnasta on tullut todennäköisesti maailman väärennetyin kolikko. Kuninkaallisen rahapajan tutkimusten mukaan yksi kolmestakymmenestä punnan kolikosta on väärennetty, mutta BBC:n haastattelemat asiantuntijat ovat arvioineet osuuden olevan jopa yksi kahdestakymmenestä.

Osuus on niin korkea, että se rapauttaa koko maksuvälineen uskottavuutta. Jo Kuninkaallisen rahapajan arvion mukaan liikkeellä on kymmeniä miljoonia väärennettyjä punnan kolikoita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä sitten on tehnyt punnasta houkuttelevan väärennyskohteen?

Yksiselitteistä vastausta ei ole. Usein väärennökset ovat olleet hyvin karkeita, mikä viittaisi siihen, että syynä on maksuvälineen suhteellisen ison ostovoiman ja sen huolimattoman käytön yhdistelmä. Huonolaatuinenkin väärennös on helppo ujuttaa markkinoille, koska ihmiset eivät juuri kiinnitä huomiota käyttämiinsä kolikoihin.

Esimerkiksi yhden euron kolikko on vaikeampi väärentää, koska se on valmistettu kahdesta metallista, se on puntaa vaikeampi väärentää.

Esimerkiksi yhden euron kolikko on kahdesta metallista valmistettuna puntaa vaikeampi väärentää, mutta samaan aikaan vähemmän arvokas.

The Guardian -sanomalehden mukaan ketään ei ole tuomittu väärennettyjen puntien käyttämisestä, mutta brittipoliisi on onnistunut löytämään rikollisliigojen teollisessa mittakaavassa toimivia rahapajoja. Äärimmäisenä esimerkkinä vuonna 2007 pohjoislontoolainen mies tuomittiin 14 miljoonan väärennetyn punnan kolikon valmistamisesta.

 


Uuden punnan on Kuninkaallisen rahapajan mukaan määrä olla ”maailman vaikeimmin väärennettävä raha.”

Ensinnäkin kolikko on valmistettu kahdesta eri metallista samaan tapaan kuin euron ja kahden euron kolikot. Muodoltaan se on 12-kulmainen, ja joka toisella sen sivuista on uurteet, joka toisella ei.

Jo pelkästään tällaisen kolikon valmistaminen olisi teknisesti varsin vaativaa, mutta lisäksi siinä on muun muassa piilotekstiä ja hologrammia muistuttava, rahaa kääntäessä muuttuva kuvio.

Täysin väärennöksiltä suojassa ei uusikaan punta ole, rahapaja korostaa, mutta ainakin automaatit tunnistavat aidon rahan sataprosenttisella varmuudella.

Kuninkaallisen rahapajan video esittelee uutta kolikkoa.

Juttu jatkuu videon alapuolella.


Ensimmäiset uudet punnan kolikot lasketaan kiertoon 28. maaliskuuta. Sen jälkeen seuraa puolen vuoden jakso, jona aikana sekä vanhat että uudet kolikot ovat käypää valuuttaa.

Siis jos edelliseltä Britannian-matkalta on jäänyt käyttämättömiä puntia, ne pitää käyttää lokakuuhun mennessä – tai varautua pitämään keräilykappaleina.

Toki vanhan kolikon voi vaihtaa myös pankissa, mutta harvalla suomalaisella on sellaisia läjiä vanhoja brittikolikoita kotona.

Ellei sitten satu olemaan rahanväärentäjä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Valuutat
 • Iso-Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  9. 9

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  10. 10

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkamaisillaan Tampereella – ”Poliisi tarkkailee tilannetta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää