Talous

Mies, joka hallitsee 1 400 miljardin euron sijoituksia: ”Maailma on nyt täynnä radikaalia epävarmuutta”

Jättimäisen sijoitusyhtiön Pimcon johtaja on huolissaan šokeista, joita on vaikea ennakoida: ”Kuin kulman takaa kaartava bussi, joka jyrää edessä olevat”, Joachim Fels sanoo HS:n haastattelussa.

Pöydän toisella puolella istuva mies vaikuttaa saksalaisen teknokraatin arkkityypiltä. Sellaiselta, joka hallitsee numerot ja jolla on vastaus kaikkeen.

Joachim Felsin, 54, täytyy olla vakuuttava, koska hän antaa noin 1 470 miljardia dollaria (1 380 miljardia euroa) hallinnoivalle sijoitusyhtiölle kasvot. Fels on kalifornialaisen Pimcon globaali talousneuvonantaja ja johtaja. Hän on se, jonka Pimco lähettää ympäri maailmaa vakuuttamaan yhtiön rahakkaat asiakkaat, jotka ovat tyypillisesti eläkeyhtiöitä, pankkeja ja yliopistojen rahastoja.

Tällä hetkellä Felsillä on meneillään Pohjoismaiden kiertue. Joukko suomalaisia asiakkaita kokoontui äskettäin Helsingin Etelärannassa sijaitsevaan hotelliin kuuntelemaan, miltä maailma näyttää Pimcon silmin.

Fels saarnaa samaa viestiä kaikille: ymmärtäkää riskin ja epävarmuuden ero. Finanssimarkkinat ovat hyviä hinnoittelemaan riskejä, mutta on asioita, joita ei voida hinnoitella. Radikaalia epävarmuutta, Fels sanoo, lainaten Englannin keskuspankin entisen pääjohtajan Mervyn Kingin ilmaisua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sitten hän innostuu vielä siteeraamaan Yhdysvaltain entistä puolustusministeriä Donald Rumsfeldiä, joka kuuluisasti teki jaon tunnettuihin tuntemattomiin ja tuntemattomiin tuntemattomiin eli asioihin, joista emme edes osaa olla huolissamme.

”Sijoittajien on erittäin tärkeää ymmärtää, että on olemassa asioita, jotka tulevat täysin puun takaa. Kuin kulman takaa kaartava bussi, joka jyrää edessä olevat”, Fels kuvailee.

Kuten vuoden 2008 finanssikriisi. Todellinen radikaalin epävarmuuden hetki, Fels sanoo.

Pimco selvisi siitä ja menestyi tilanteessa, jossa koko finanssijärjestelmä uhkasi sulaa. Se johtuu osittain siitä, ettei kyseessä ole mikä tahansa sijoitusyhtiö.

Tästä kertoo se, että perinteisen numeronmurskauksen ja talouden mallintamisen lisäksi Pimco harjoittaa poliittista riskianalyysiä. Tätä varten se on palkannut joukon korkean profiilin neuvonantajia, mukaan lukien Britannian entisen pääministerin Gordon Brownin. Brown muun muassa avustaa Pimcoa Britannian EU-eron karikkojen välttämisessä, Fels kertoo.

Finanssikriisin saapuessa Pimcoa auttoi etenkin sen avomielinen suhtautuminen vaihtoehtoisiin talousnäkemyksiin, joita monet kirjaoppineet ekonomistit katsovat nenänvarttaan pitkin. Kun huolehtii asiakkaiden rahoista, vain sillä on merkitystä, mikä toimii. Esimerkiksi marginaalista jälkikeynesiläistä koulukuntaa edustava amerikkalais­ekonomisti Hyman Minsky on Pimcon pääkonttorissa iso nimi.

Minsky tuli finanssikriisin jälkeen kuuluisaksi etenkin tuolloin valtavirrasta poikkeavasta teoriastaan, jonka mukaan talous on aina pohjimmiltaan epävakaa. Mitä vakaammalta se vaikuttaa, sitä luottavaisempia ovat yritykset, pankit ja kotitaloudet. Luotonanto, yksityisen sektorin velka ja riskit kasvavat. Varallisuudella aletaan spekuloida, kun asunnot ja osakkeet kallistuvat.

Lopulta kupla puhkeaa. Tulee käänne, ”Minsky-hetki”, kuten Pimcon entinen pääekonomisti Paul McCulley on kuvannut.

”McCulley puhui Minskystä paljon noina vuosina. Osittain sen takia Pimco otti ennen kriisiä huomattavasti varovaisemman aseman ja vähensi riskejään. Minskyn sisäistäminen auttoi Pimcoa varautumaan finanssikriisiin”, Fels sanoo.

Niin sanotusta Minsky-hetkestä on nyt yhdeksän vuotta. Silloin pelättiin tosissaan, että globaali finanssijärjestelmä sulaa.

Miltä näyttää maailma nyt?

Fels on ollut sijoitusmaailman ytimessä yli 33 vuotta. Jos vuoden 2008 finanssikriisiä ei lasketa, hän ei muista uraltaan yhtä epävarmaa aikaa.

”Maailma on nyt täynnä radikaalia epävarmuutta. Se johtuu siitä, että monet odottamattomat tapahtumat syntyvät politiikan piiristä. Populismin nousu johtaa arvaamattomaan kehitykseen.”

Kuten Donald Trumpin nousuun Yhdysvaltain presidentiksi. Trump johtaa maailman suurinta taloutta impulsiivisesti. Sen pitäisi säikäyttää sijoittajia, mutta markkinoiden hermostuneisuutta kuvaava Vix-indeksi ei ole ollut yhtä matalalla tasolla ainakaan kymmeneen vuoteen. Yhdysvalloissa pörssiennätykset ovat paukkuneet.

Sijoittajien odotukset ovat niin korkealla, että hyvätkin tulokset voivat johtaa kurssiromahduksiin. Tämä on näkynyt alkuvuonna myös Suomessa.

Felsin mielestä markkinat suhtautuvat Trumpiin ylioptimistisesti. Pimcon arvion mukaan tällä hetkellä on entistä todennäköisempää, että Trumpin politiikan vaikutus talouteen on positiivinen. Mutta on myös entistä todennäköisempää, että se on negatiivinen.

”Markkinoilla näkyvät nyt odotukset Trumpin veroremontista, elvytyksestä, sääntelyn purkamisesta. Se voi johtaa nopeampaan kasvuun ja kysyntävetoiseen inflaatioon. Mutta on myös toinen skenaario, johon sijoittajat ovat viitanneet kintaalla. Trump voi synnyttää taantuman, kahdella tapaa”, Fels sanoo.

Ensinnäkin taantuman voi aiheuttaa Trumpin protektionismi. Jos esimerkiksi Kiinasta tuleville tuotteille iskostetaan Trumpin uhkailemat 45 prosentin tariffit, Kiina todennäköisesti heikentäisi oman valuuttansa arvoa. Muut Aasian taloudet saattaisivat seurata perässä ja koko maailmantalous kärsisi kauppasodasta.

Trump voi myös ylikuumentaa Yhdysvaltain talouden elvytyksellään niin, että maan keskuspankki joutuu nostamaan korkoja äkkijyrkästi. Se voisi vahingoittaa taloutta ja vahvistaa myös Yhdysvaltain dollaria, mikä heikentäisi maan vientiä.

Yhdysvaltain lisäksi Pimcon tutkalla on kaksi suurta epävarmuuden lähdettä. Yksi niistä on Kiina, jonka sijoittajat siirtävät varallisuuttaan ulkomaille hurjalla vauhdilla.

Kiinan keskuspankin kovat valuuttavarannot laskivat tammikuussa alimmalle tasolleen kuuteen vuoteen, noin 3 000 miljardiin dollariin (2 800 miljardia euroa). Jos tahti jatkuu, Kiina saattaa heikentää valuuttaansa reilusti, millä olisi heijastusvaikutuksia maailmantalouteen. Se voisi esimerkiksi kirvoittaa kostotoimia Trumpilta, joka on syyttänyt Kiinaa valuuttamanipulaattoriksi.

Toinen suuri epävarmuuden lähde on euroalue. Felsin mukaan on mahdollista, että yhteisvaluutta hajoaa seuraavan 3–5 vuoden aikana.

”Olen juuri nyt skeptisempi kuin edes eurokriisin pahimpina hetkinä, koska politiikka on muuttunut. Populistit valtaavat alaa, joten tulevaisuudessa on entistä vaikeampaa ajaa läpi hätälainoja. On mahdotonta nähdä esimerkiksi Saksaa hyväksymässä suurta lainaa Italialle.”

”Joten jos toinen kriisi saapuu, euroalue ei ehkä kykene pysymään kasassa. Jotkut maat päättävät ehkä vain lähteä. Se on mahdollista myös Suomessa, jos nationalistiset voimat valtaavat alaa hallituksessa”, Fels lisää.

Trump, Kiina, euroalue. Maailmantalous on täynnä sudenkuoppia ja on vaikea sanoa, mistä seuraava šokki ehkä tulee.

Miten Suomen kaltainen pieni avotalous voi varautua mahdolliseen iskuun? Pitääkö vain tyytyä olemaan ajopuu?

Fels ei varsinaisesti lohduta, mutta hän huomauttaa, että Suomen kaltaista maata auttaa kuulua valuuttaunioniin sekä suureen vapaakauppa-alueeseen. Kun maailman on täynnä radikaalia epävarmuutta, on parempi seistä muiden kanssa kuin yksin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Joachim Fels


 Yli 33 vuoden kokemus sijoitusalalta. Taloustieteiden maisteri Saarlandin yliopistosta Saksasta, kansainvälisten opintojen tutkinto Johns Hopkinsin yliopistosta Yhdysvalloista.

 Työskennellyt muun muassa 19 vuotta Morgan Stanleyssä. Viimeisimpänä tehtävänään Fels johti investointipankin globaalia ekonomistiryhmää.

 Liittyi vuonna 2015 sijoitusyhtiö Pimcoon, joka hallinnoi noin 1 400 tuhatta miljardia euroa varallisuutta. Fels toimii Pimcon laajasta sijoitusstrategiasta vastaavana johtajana sekä globaalina taloudellisena neuvonantajana.

 Pimcon omistaa saksalainen vakuutuskonserni Allianz.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  5. 5

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  6. 6

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  7. 7

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  9. 9

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää