Talous

Helsinkiläinen startup-yritys solmi unelmasopimuksen mahtiseura Real Madridin kanssa – sai luvan käyttää joukkueen logoja tuotteissaan

Suomalaisen startup-yhtiön DoCoverin toimitusjohtaja Atso Toimela kiinnitti jättiseuran huomion. DoCoverin erikoisuus on kännykän suojalasin hologrammikuva, jota muut eivät pysty valmistamaan.

Kysymys on yksinkertainen, mutta tiettävästi vain kaksi suomalaista pystyy vastaamaan siihen:

Miltä tuntuu tehdä taloudellisesti merkittävä sopimus jättiseura Real Madridin kanssa?

Jalkapalloilija Eero Markkasen lisäksi kysymykseen osaa vastata Atso Toimela, joka on startup-yritys DoCoverin toimitusjohtaja. Hän allekirjoitti noin puoli senttiä paksun lisenssisopimuksen espanjalaisseuran kanssa vuoden vaihteessa.

”Olihan se hieno hetki. Olemme parin ihmisen startup, ja Real Madridilla on 300 miljoonaa fania. Oli se iso voitto”, Toimela kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

DoCover perustettiin syksyllä 2016, ja puoli vuotta myöhemmin heillä on sopimus maailman toiseksi arvokkaimmaksi urheiluseuraksi rankatun Real Madridin kanssa.

”Pystyimme luomaan uskottavuuden heidän silmissään. Aika uskomatonta, että saimme nimet paperiin. Tuollaiset brändit saavat kymmeniä yhteydenottoja päivässä, ei sinne ihan noin vain pääse sisään.”

Lisenssisopimus antaa DoCoverille luvan käyttää Real Madridin logoja tuotteissaan, jotka ovat mobiilaitteiden suojalaseja.

DoCoverin erikoisuus on kännykän suojalasin hologrammikuva, joka valmistetaan erikoistekniikalla. Älypuhelimen näytöllä näkyy esimerkiksi suosikkiseuran logo tai mikä tahansa kuva, kun puhelinta ei käytetä. Kuva häipyy näytöltä, kun mobiililaitetta käyttää.

”Näyttöjä suojaavia panssarilaseja myydään maailmalla hirvittäviä määriä, mutta olemme ainoa yhtiö, joka pystyy tekemään suojalasiin logon, hologrammikuvan, joka ei häiritse laitteen käyttämistä”, DoCoverin osakas Jari Ronkainen kertoo.

”Olemme täysin neitseellisellä markkina-alueella. Olemme ainoa kuvallisen suojanäytön valmistaja maailmassa, muualta ei sitä saa. T-paitoja valmistaa aika moni, mutta tätä ei saa muilta. Pointti on se, että suoraa kilpailua ei ole”, Ronkainen sanoo.

Ronkainen on kehittänyt kuvallista suojalasia yhdessä kiinalaisen valmistajan kanssa, mutta DoCoverilla on kaikki oikeudet valmistusteknologiaan, ja patentti on haettu suomalaisyhtiölle.

”Se on täysin meidän tuotteemme. Eli suomalainen innovaatio”, Toimela sanoo.

Tämän ainutlaatuisuuden takia Real Madrid kiinnitti lopulta huomionsa pieneen ja nuoreen helsinkiläisyhtiöön. Urheilubrändien lisenssituotteita ostetaan vuosittain miljardeilla euroilla. Real Madrid tarjoaa kannattajalleen nimikkotuotteita koirankopista huilukoteloon.

Jalkapalloilija Eero Markkanen sai heti rahaa, kun hän allekirjoitti sopimuksen Real Madridin kanssa, mutta DoCover joutuu aluksi maksumieheksi. DoCover maksaa Real Madridille hieman takuurahaa sekä rojalteja jokaisesta Espanjassa, Portugalissa ja Britanniassa myydystä Real Madrid -suojalasista.

DoCover jahtaa lisää Real Madridin kaltaisia brändejä ja neuvottelee monen jättiseuran ja -sarjan kanssa lisenssioikeuksista.

”Tavoite on hankkia ensin 10–15 lisenssiä, valtaseuroja. Real Madridista on kiva lähteä liikkeelle. Kun meillä on brändit, alamme rakentaa myyntiverkostoa”, toimitusjohtaja Toimela sanoo.

Real Madridilla on reilusti yli sata miljoonaa seuraajaa sosiaalisessa mediassa, ja pelkästään tähtipelaaja Cristiano Ronaldo on Twitterin seuratuimpia ihmisiä.

”Laitoin sopimuksen kannesta pienen postatuksen LinkedIn-palveluun. Sitä kävi katsomassa 10 000 ihmistä”, Toimela kertoo.

DoCover on testannut markkinoita Suomessa Muumi- ja Jokerit-panssarilasilla, mutta heidän tavoitteensa ovat maailmalla – ja aika korkealla. Real Madrid -mallisto julkaistaan helmikuun lopussa maailman suurimmassa mobiilialan tapahtumassa, Mobile World Congressissa Barcelonassa.

DoCover teki vuodenvaihteessa lisenssisopimuksen myös Rovion kanssa, ja Angry Birds -mallisto tulee myyntiin keväällä.

”Meillä on mahdollisuus vaikka mihin, vaikka lähdimme nollasta. Kiinassa yhteistyötehtaamme pystyy tekemään melkein 200 000 lasia päivässä, joten kasvun varaa on. Harkitsemme mahdollista sijoittajaa, joka tukisi kasvua”, Ronkainen sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

DoCover aloitti vuonna 2016


 Yritys tekee pääasiassa mobiililaitteiden suojaustuotteita, jotka valmistetaan Kiinassa. Toimintaa pyörittää kolme osakasta.

 DoCoverilla on tällä hetkellä oikeus käyttää Real Madridin, Muumin ja Angry Birdsin brändejä.

 Disney-yhtiö on lisenssiliiketoiminnan ylivoimainen valtias. Disney-tuotteita myytiin lähes 50 miljardin euron edestä vuonna 2015. Muumi-tuotteita myytiin 637 miljoonalla eurolla ja Angry Birds -tuotteita 367 miljoonalla eurolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Startupit
 • Jalkapallo
 • Yrittäjyys
 • Älypuhelimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut

  2. 2

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  3. 3

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  8. 8

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  9. 9

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  10. 10

   Lauri Markkasen huippuvire jatkuu – piste-ennätys tappiollisessa ottelussa Phoenix Sunsia vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  8. 8

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  9. 9

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää