Talous

Kaliningradin talous taistelee kolmen myrskyn keskellä

Muusta Venäjästä irrallaan olevaa aluetta ovat koetelleet Venäjän talousongelmat, pakotteet ja tulliedun poistaminen.

Aivan Kaliningradin kaupungin ulkopuolella AeroBlok-niminen yritys valmistaa betoniharkkoja.

Omistaja Aleksandr Daniševskin mukaan tehdas pyörii vuorokauden ympäri.

”Kaliningradissa rakennetaan”, hän sanoo.

Daniševskin tehdas aloitti toimintansa elokuussa 2014. Sattumalta muusta Venäjästä irrallaan olevan, Puolan ja Liettuan kainalossa sijaitsevan Kaliningradin talousvaikeudet alkoivat samaan aikaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Venäjä päätti tuolloin rajoittaa elintarvikkeiden tuontia EU-maista ja muutamasta muusta länsimaasta. Päätös oli osa niin sanottuja vastapakotteita, joilla Venäjä vastasi EU:n Itä-Ukrainan sodan vuoksi asettamiin pakotteisiin.

Päätöksellä oli suora vaikutus Kaliningradiin, jossa moni yritys eli jatkojalostamalla EU-maista tuotuja elintarvikkeita Venäjän markkinoille. Raja meni kiinni myös kaliningradilaisyhtiöiden jo maksamilta elintarvikkeilta. Niiden arvo oli 40–70 miljoonaa euroa, jota hallitus ei korvannut.


Samoihin aikoihin öljy halpeni huomattavasti, mikä ajoi Venäjän talouden ongelmiin ja heikensi ruplan arvoa. Se kiihdytti inflaatiota Kaliningradissa enemmän kuin Venäjällä keskimäärin, sillä tänne tuodaan suhteessa enemmän tuotteita ulkomailta. Monilla yhtiöillä oli myös lainaa länsivaluutassa.

Näiden päälle tuli vielä muutos Kaliningradin erityistalousalueen sääntöihin. Viime huhtikuulle asti yhtiöt saivat tuoda Kaliningradiin EU:sta tullitta raaka-aineita, jos ne jalostivat niistä tuotteita.

Kaliningradin teollisuus tuottikin pitkälti tämän kilpailuedun turvin tuotteita muualle Venäjälle. Alue menestyi, vaikkei siitä koskaan tullutkaan mitään Itämeren Hongkongia. Sääntöjen muuttuminen oli pitkään tiedossa, mutta silti tullit heikensivät teollisuuden asemaa selvästi.


Tilanne on hankala, mutta viranomaiset ovat toiveikkaita.

”Me olimme Venäjän ensimmäinen alue, jolla alettiin valmistaa ulkomaalaisen merkin autoja, kun BMW tuli tänne. Me olimme ensimmäinen alue, jolla tehtiin ulkomaalaisen merkin televisioita, kun Hitachi tuli tänne. Nyt pitää vain löytää uusia aloja ja lisätä jalostusastetta”, sanoo kuvernöörin taloudellinen neuvontajana Dmitri Tšemakin.

Tšemakinin mukaan ratkaistavana on kaksi tärkeää ongelmaa. Miten tuotteet saadaan kuljetettua nykyistä helpommin muualle Venäjälle ja miten alueelle saadaan houkuteltua palveluita, kuten tietotekniikka-alan yhtiöitä ja turismia.

Pakotteista on koitunut jotain hyvääkin, hän lisää. Puolalaiset omenankasvattajat ovat jo ostaneet maata ja istuttaneet puita. Tänä vuonna saadaan toinen sato.

”Ulkomaalaisten investoijien kiinnostunut on alkanut heräillä”, sanoo myös alueelle ulkomaisia investointeja houkuttelevan toimiston edustaja Oleg Skvortsov.

Kalinin­gradin talous on kuitenkin nyt aiempaa riippu­vaisempi koko Venäjän taloudellisesta tilanteesta, johon kaliningradilaisilla ei ole vaikutusvaltaa.

”Ihmiset ovat ymmärtäneet, ettei uutta öljyrahasadetta ole tulossa. He ovat alkaneet hitaasti sopeutua uuteen taloudelliseen tilanteeseen”, sanoo toinen paikallinen yrittäjä Igor Pleškov.

Myös Pleškovilla on betoniyritys, Tomas-Beton. Hänkin sanoo rakentamisen lisääntyneen, koska Kaliningrad on yksi vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen kisakaupungeista.

Se on kuitenkin vain puolitotuus. Talous alkoi hidastua jo vuonna 2013, mutta vuodet 2015 ja 2016 olivat hurjia. Investoinnit vähenivät selvästi.

”Kauppamme on puolittunut vuodesta 2014, niin volyymillä kuin rahalla mitattuna. Uskon tilanteen pysyvän huonona vuoteen 2020.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kaliningrad on muusta Venäjästä irrallaan


 Saksan Itä-Preussin pohjoisosat liitettiin toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliittoon, joka nimesi alueen Kaliningradiksi.

 Neuvostoliiton kaaduttua 1991 se jäi Venäjään kuuluvana maakuntana erilleen muusta Venäjästä. Alueella asuu noin miljoona ihmistä.

 Alue oli monien länsiyhtiöiden ”lastenallas”, kun ne pohtivat toimintaa Venäjällä. Alueesta ei kuitenkaan koskaan tullut Itämeren Hongkongia, vaan viime aikoina Venäjä on aseistanut Naton sisällä olevaa aluetta kiihtyvällä tahdilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Talous
 • Venäjän pakotteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Suurmoskeijan taru näyttää päättyneen lopullisesti Helsingissä – päättäjät jäävät odottamaan realistisempia suunnitelmia

  9. 9

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  10. 10

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat