Talous

Printtauksen määrä vähenee ja kuvaaminen siirtyy kännyköihin – japanilaisjätti Canon varautuu muutokseen siirtymällä turvallisuus- ja terveysbisnekseen

Canon kertoi toissa viikolla ostavansa suurkaupalla Toshiban lääketieteelliset kuvantamistoiminnot. Canonin Euroopan pääjohtaja Rokus van Iperen kertoo laajassa HS-haastattelussa, miten yhtiö pyrkii eri tavoin kuviin ja niiden käsittelyyn erikoistumalla kääntämään toimialaa ravistelevan digitaalisen murroksen voitokseen.

Yli 190 000 työntekijän Canon on tyypillinen esimerkki jättiyhtiöstä, jonka täytyy tavallaan keksiä itsensä uudelleen digitalisaation paineissa.

Sen suurin tuoteryhmä, kopiokoneet, kärsii toimistojen muuttumisesta ”paperittomiksi”. Kameroissa huolena on puolestaan se, että kamerat siirtyvät kännyköihin.

Esimerkiksi pokkarikameroiden myynti on vähentynyt viidessä vuodessa noin puoleen.

Canonin Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueen pääjohtaja Rokus van Iperen sanoo, että tuleva muutos on enneminkin mahdollisuus kuin uhka.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Perinteikäs japanilaisyhtiö on laajentanut määrätietoisesti toimintojaan niin kuluttaja- kuin yrityskaupassa.

”Kaiken ytimenä on kuva. Tavoitteemme on se, että meillä olisi rooli jokaisessa maailmassa otetussa kuvassa ja sähköisessä dokumentissa, niin kuluttajille kuin yrittäjille”, Helsingissä viime viikon tiistaina vieraillut van Iperen kertoo.

Van Iperen selittää, kuinka yhtiö siirtyy niin toimistolaitteissa kuin kameroissa erilaisiin kuvantamisen ekosysteemien ja pilvipalvelujen tarjoajaksi.

Esimerkiksi van Iperen tarjoaa äskettäin julkistetun Lifecake-sovelluksen, joka sai parissa viikossa kaksi miljoonaa käyttäjää.

Sovellus järjestää kuvat esimerkiksi lapsista tai ystävistä aikajärjestykseen.

Sen hollantilainen van Iperen myöntää, että kännyköitä käytetään yhä enemmän kameroiden korvaajina.

”Kun Samsung tai Apple mainostaa uutta puhelinta, ne esittelevät kameran ominaisuuksia, eivät puhelimen”, van Iperen sanoo.

Van Iperenin mukaan Canon ei kuitenkaan miellä suuria matkapuhelinvalmistajia suorina kilpailijoinaan.

”Näemme ne mahdollisuutena.”

Peruste väitteelle löytyy numeroista.

Maailmassa otetaan nyt 200 miljardia kuvaa vuodessa, mutta jo vuonna 2020 määrän ennustetaan kasvavan viisinkertaiseksi, tuhanteen miljardiin kuvaan.

”80 prosenttia kuvista otetaan älypuhelimilla, ja 30 prosenttia kertoo olevansa kiinnostuneita siitä, miten he voisivat ottaa parempia kuvia.”

Juuri tähän joukkoon Canon aikoo iskeä pilvipalveluillaan, muodikkailla sovellutuksilla ja yksinkertaisilla mutta mietityillä palveluilla.

Kun Canonin panostus siirtyy entistä enemmän nuoriin kuluttajiin, myös mainonta siirtyy paljolti sosiaaliseen mediaan.

Canon on esimerkiksi tämän takia päättänyt lopettaa tämän vuoden alusta lukien mainontansa painetuissa sanomalehdissä, Van Iperen kertoo.

Vanhemmat sanomalehtiä lukevat ihmiset tuntevat hyvin Canonin brändin, mutta 23-vuotiaalle Canon ei ole enää relevantti, Van Iperen selittää.

Siksi yhtiön markkinointibudjetista noin 70 prosenttia on nyt sosiaalisessa mediassa, ja enää 30 prosenttia perinteisessä mediassa.

Digitaalisessa maailmassa on tyypillistä, että muutama suurpeluri hallitsee markkinoita, ja muille jää vain murusia.

Esimerkiksi mediayhtiöt ovat saaneet nähdä, kuinka kaksi suurpeluria, Facebook ja Google, ovat muutamassa vuodessa vallanneet valtaosan digitaalisista mainoseuroista.

Eikö Canon yhtä lailla pelkää, että se on liian pieni peluri kilpailemaan pilvipalveluista alan jättiläisiä vastaan?

Van Iperen myöntää kilpailun kovuuden, mutta sanoo Canonin kilpailevan pilvipalveluissa erikoistumalla ja keskittymällä ”tarinan kerrontaan”.

Myös perinteisten valokuvien printtaamisessa on yhä merkittäviä kasvunäkymiä, van Iperen muistuttaa.

Kehittyvissä maissa valokuvien mobiiliprintterit käyvät hyvin kaupaksi, kun katukuvaajat myyvät ottamiaan valokuvia asiakkaille.

Erilaisten valokuva-albumien suosio on myös runsaassa kasvussa samoin kuin se, että otetusta valokuvasta voi samantien käydä hakemassa hyvän mustesuihkukopion lähikaupasta, van Iperen listaa.

Vielä suurempia mullistuksia nähdään yritysten välisessä kaupassa, jossa digitaalisuus muuttaa markkinoita.

Toimistoissa printtereiden käyttö väheni viime vuonna 10 prosenttia.

Kun toimialalla valtaosa voitoista tehdään mustemyynnin katteista ja huolloista, korvaavat tuottoja haetaan sähköisten dokumenttien prosessihallinnasta, ohjelmistoista, konsultoinnista ja palveluista.

Tässä muutoksessa Van Iperen sanoo Canonin oppineen ainakin sen, että laitteiden on toimittava avoimesti kaikkien muiden laitteiden kanssa.

Paperittomasta toimistosta puhuminen saa Van Iperenin naurahtamaan makeasti.

Vuodesta 1978 lähtien painoalalla työskennellyt Van Iperen sanoo kuulleensa ennustuksia paperittomista toimistoista jo vuodesta 1988 lähtien.

”Ja tässä ollaan.”

 

”Jos tilaat kirjan Amazonilta, kirjasi painetaan samana päivänä.”

Silti Van Iperen myöntää toimistoprosessien muuttuvan nyt ripeästi digitaalisiksi.

”Luen hallituksen pöytäkirjatkin iPadiltani”, Canonin hallituksessa istuva Van Iperen sanoo.

Toinen iso muutos on tapahtumassa painoalalla, jossa perinteiset painotalojen työt vähenevät, mutta digipainojen kysyntä kasvaa

”Jos tilaat kirjan Amazonilta, kirjasi painetaan samana päivänä”, Van Iperen kertoo esimerkkinä.

Canonin digiprintterit painavat Amazonille nykyään 400 000 kirjaa päivässä, kaikenlaisista pokkareista lähtien.

Joihinkin kirjoihin voi muutoksen takia tilata myös erilaisia personointeja.

Esimerkiksi James Bond -kirjan voi nykyisin tilata niin, että kirjan sivuilla vilahtelevien Bond-nimen sijaan on sivuille on aina painettu oma nimi.

Hyvää painojälkeä tekevät printterit muuttuvat samalla yhä pienemmiksi.

Van Iperen kertoo, että Canonilla on pikkukauppoihin sopivia printtereitä, joilla voi painaa sanomalehtiäkin.

”Tuoreen lehden saa vaikka Rivieran rannalle jo samana aamuna.”

Keskustelu siirtyy lopuksi siihen, kuinka suuretkin yhtiöt voivat herätä markkinoiden muutokseen liian hitaasti. Yhtäkkiä kukaan ei halua enää ostaa Polaroid-kameroita, ja yhtiö menee konkurssiin.

Vanhan vertauksen mukaan vesikattilassa oleva sammakkokaan ei huomaa lämmön nousua, ennen kuin on jo liian myöhäistä.

Van Iperenin mukaan Canonissa olosuhteiden muutokseen on viime aikoina tartuttu päättäväisesti.

Tuotekehitykseen sijoitetaan vuosittain yli seitsemän prosenttia yhtiön liikevaihdosta, ja tuotekehityksessä työskentelee laskutavasta riippuen 15–20 000 ihmistä.

Lisäksi Canon on aktiivisesti hakeutunut uusille markkinoille, jotka tavalla tai toisella liittyvät kuvaan.

Pari vuotta sitten Canon osti ruotsalaisen Axis Communicationin, joka on yksi johtavista valvonta- ja network-kameroiden valmistajista.

Sen kylkeen ostettiin brittiläinen Milestone-ohjelmistoyhtiö, joka on erikoistunut internetvideoihin ja valvontaan.

”Yksin Lontoossa on miljoona valvontakameraa”, van Iperen sanoo.

Se on yksi konkreettinen esimerkki markkinan kasvusta.

”Ihmiset eivät tunne oloaan turvalliseksi, ja ovat valmiita luopumaan yksityisyydestään turvan tähden.”

Lisäksi kameroita käytetään erilaisten liikennevirtojen analysointiin, niin maanteillä, silloilla kuin kauppakeskuksissakin.

Viime viikolla Canon ilmoitti ostavansa talousvaikeuksien keskellä rypevältä Toshibalta sen lääketieteellisen kuvantamisyksikön noin kuudella miljardilla eurolla.

Yksikkö on alallaan maailman neljänneksi suurin.

”Me seisomme monella jalalla. Olen hyvin luottavainen. Kaiken ytimessä on kuva.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mikä?

Kuvantamisjätti


 Japanilainen 1937 perustettu Canon työllistää yli 190 000 henkeä noin 110 maassa. Euroopassa väkeä on yli 18 000 ja Suomessa 350.

 Tunnetuimpia tuotteita ovat erilaiset printterit, kopiokoneet ja muut toimistolaiteet sekä kamerat ja objektiivit.

 Canon EMEA:n pääjohtaja Rokus van Iperen tuli taloon 2010, kun Canon osti Iperen­in johtaman Océ-tulostusyhtiön.

 EMEA-alue on globaalin Canonin suurin yksikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Valokuvaus
 • Digitalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  5. 5

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  7. 7

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  8. 8

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  9. 9

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää