Talous

Pörssiin listautuva Next Games luottaa valmiiden hahmojen taikaan – ”Pelimme perustuvat massaviihde­tuotteisiin”

Nelivuotias yhtiö on julkaissut tähän mennessä vasta kaksi peliä, mutta teki viime vuoden lopulla jo voittoa.

Kun suomalaisen pelialan johtotähdet Rovio ja Supercell ovat luottaneet peleissään itse luomiinsa hahmoihin, on vasta kahden julkaistun pelin jälkeen pörssiin tähyävä Next Games eri maata. Se luottaa strategiassaan valmiisiin tarinoihin ja hahmoihin, joiden ympärille se pelinsä luo.

”Kaikki pelimme perustuvat massaviihdetuotteisiin. Kyseessä voi olla vaikkapa elokuvatrilogia, televisiosarja tai kirjasarjakin”, luonnehtii Next Gamesin toimitusjohtaja Teemu Huuhtanen yhtiön strategiaa.

Next Games kertoi maanantaina aikeistaan listautua Helsingin pörssin nuorille ja kasvaville yrityksille tarkoitetulle First North -markkinapaikalle ensimmäisenä suomalaisena peliyhtiönä. Osakeannissaan yhtiö suunnittelee keräävänsä noin 30 miljoonan euron rahoituksen. Rahat käytetään uusien lisenssien hankintaan, uusien pelien kehitykseen ja vanhojen pelien ylläpitoon.

Huuhtasen mukaan Next Games haluaa pohjata pelinsä ilmiöihin, jotka ”puhuttelevat globaalisti kymmeniä miljoonia ihmisiä”. Vuonna 2013 perustetun yhtiön suurin menestys on ollut suosittuun The Walking Dead -tv-sarjaan perustuva mobiilipeli. Sitä on ladattu yli 16 miljoonaa kertaa. Sarjaa julkaiseva mediayhtiö AMC on myös Next Gamesin osaomistaja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensimmäisen, Compass Point: West -nimisen pelinsä Next Games rakensi vielä omien hahmojen varaan. Huuhtasen mukaan yhtiö huomasi sen kautta, miten vaikeaa markkinointi on, jos pelin maailma ja tarinat eivät ole yleisölle entuudestaan tuttuja.

Mediayhtiöiden ja valmiiden hahmojen kanssa työskentely madaltaa riskiä pelituotannossa, Huuhtanen sanoo.

”Vaikka ainahan sisältöteollisuudessa on riskejä. Ihmiset joko tykkäävät tai eivät.”

Kännykkäpeleille nykyään tyypilliseen tapaan myös Next Gamesin pelit ovat saatavilla ilmaiseksi, mutta pelien sisällä on mahdollista tehdä ostoksia. Viime vuoden myynnistä 90 prosenttia tuli pelaajien tekemistä ostoksista ja 10 prosenttia mainoksista. Sama tuottologiikka on esimerkiksi Supercellin peleissä.

Toisin kuin suomalaiskilpailijansa, Next Games ei ole saanut vielä vahvaa jalansijaa Aasiassa. Pohjois-Amerikasta tuli noin kaksi kolmasosaa yhtiön tuotoista, Euroopasta noin neljännes.

Zombiteemainen The Walking Dead: No Man’s Land kiinnostaakin selvästi enemmän lännessä kuin idässä. Nyt yhtiöllä on tekeillä kaksi peliä, ja niiden suunnittelussa on otettu tarkemmin huomioon, mikä Aasiassa voisi menestyä.

Erilaisten immateriaalioikeuksien ja viihdehahmojen hyödyntäminen tulee miettiä tarkkaan, Huuhtanen sanoo.

”Pelkästään Suomen tai jenkkien lähtökohdasta pelejä ei kannata rakentaa.”

The Walking Dead -televisiosarja on kielletty alaikäisiltä väkivallan vuoksi, mikä rajaa osan pelin yleisöpotentiaalista pois. Huuhtanen ei sulje pois Disneyn kaltaisen koko perheen viihteen tekemistä yhtiön tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä Next Games keskittyy yli 18-vuotiaisiin.

”Selvähän se on, että Walking Dead -peli ei ole lapsille, emmekä niin markkinoikaan. Mutta firmana meille on tärkeää, että maksut tekevät aikuiset. Ja heille me tuotteemme suuntaamme.”

Viime vuonna Next Gamesin liikevaihto oli noin 31 miljoonaa euroa, kolminkertaisesti edellisvuoteen verrattuna. Vaikka koko vuoden käyttökate oli noin 1,2 miljoonaa euroa miinuksella, oli yhtiö loppuvuodesta jo voitollinen. Viimeisen neljänneksen käyttökate oli noin 1,7 miljoonaa euroa plussalla.

Tämän vuoden liikevaihdon näkymiä toimitusjohtaja Huuhtanen ei kommentoi, kuten ei myöskään sitä, millä aikataululla listautuminen tarkkaan ottaen tapahtuisi.

”Me näemme, että Walking Dead on monivuotinen tuote ja nyt vielä alussa. On selvästi nähtävissä, miten se on kasvanut, ja teemme kaikkemme, että kasvu jatkuu samalla lailla.”

Hallitusjäsenen taustalla on varaton lääkeyhtiö

Next Gamesin hallituksessa ­istuu muun muassa ”Supercell-sijoittajanakin” tunnetuksi tullut Jari Ovaskainen. Ovaskaisella on taustaa myös pahoihin maksuvaikeuksiin johtuneen lääketeknologiayhtiö Atacama Labsin hallituksen puheenjohtajana.

Ulosotossa yhtiö on todettu varattomaksi ja siltä on viime kuukausina karhuttu satoja­tuhansia euroja.

”Kaikki sijoitukset eivät onnistu. Tämä yhtiö ei valitettavasti saanut itseään käyntiin. Ei siinä sen kummempaa”, Sveitsissä asuva Ovaskainen sanoo HS:lle aiemmasta yhtiöstään.

”Yhtiö on varaton ja itse olen menettänyt siinä kolme miljoonaa euroa. Yritämme koko ajan saada sille ostajaa, mutta tilanne on vaikea”, Ovaskainen ­sanoo.

Aiemmin Ovaskainen on valittu muun muassa Euroopan vuoden bisnesenkeliksi. Hän oli ensimmäisiä sijoittajia peliyhtiö Supercellissä.

Alun perin hän rikastui ­espanjalaisoperaattori Telefó­nican kanssa tehdystä kaupasta vuonna 2000, kun hän myi ­perustamansa Iobox-netti­portaalin 230 miljoonalla eu­rolla.

Nuoreksi yhtiöksi Next Games on kerännyt varsin nimekkäitä sijoittajia.

Perustaja Joakim Achrénin johtaman yhtiön hallituksessa istuu muun muassa amerikkalaisen elokuvajätti Lionsgaten peleistä vastaava johtaja Peter Levin.

Sekä Lionsgate että The ­Walking Dead -sarjaa julkaiseva AMC ovat sijoittaneet yhtiöön.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Peliala
 • Pörssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  5. 5

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  6. 6

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  9. 9

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  10. 10

   Syyttäjältä päätös Kittilän epäillyn rikoskokonaisuuden aloittaneesta asiasta: Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja saa syytteen hissihankinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää