Talous

Kysely: Toimitusjohtajat pitävät yrityskulttuuria useimmiten turvallisena tai kokeilevana – muu johto moittii hierarkkiseksi

Pienten ja keskikokoisten yritysten kyselyssä palkkojen leikkaamiseen tai työajan pidentämiseen uskoo vain harva johtaja.

Alle sadan hengen yrityksissä työskentelevät toimitusjohtajat paahtavat keskimäärin 48 tunnin työviikkoa, ovat todennäköisesti yrityksensä pääomistaja ja kuluttavat työajastaan isoimman palan asiakastyöhön.

Tämä käy ilmi Future CEO 2017 -selvityksessä, jota varten haastateltiin yhteensä 787 ihmistä yrityksistä, joissa kussakin on 2–99 työntekijää.

Selvityksen ovat tuottaneet konsulttiyhtiö Seedi, eläkeyhtiö Etera, Evli-pankki ja vakuutusyhtiö Pohjantähti.

Haastateltavista 604 on toimitusjohtajia, 123 hallituksen jäseniä ja 60 muita johtoryhmän jäseniä. Noin neljä viidesosaa vastaajista on miehiä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuskin ketään yllättää, että toimitusjohtajat ovat tyytyväisempiä omaan työpanokseensa kuin muu yrityksen johto.

Toimitusjohtajat antoivat keskimäärin arvosanaksi itselleen 8,0 asteikolla 0–10. Hallituksen jäsenten arvosana toimitusjohtajalle oli 7,4 ja johtoryhmän jäsenten vain 7,2.

Arvosanojen eroa saattaa selittää se, että toimitusjohtajan ja muiden johtoryhmän näkemykset yrityksestä poikkeavat keskimäärin toisistaan voimakkaasti.

Toimitusjohtajat pitävät yhtiönsä yrityskulttuuria eniten turvallisuutta ja luottamusta luovana (30 prosenttia) mutta myös kokeilevana ja kommunikoivana (25 prosenttia).

Laatukeskeisyyden yrityksen ominaispiirteeksi nostaa 20 prosenttia.

Tuloskeskeisenä ja hierarkkisena yritystään pitää vain neljä prosenttia toimitusjohtajista.

Muiden johtoryhmän jäsenten näkemysten mukaan tilanne on lähes päinvastainen. Heidän mielestään yrityskulttuuri on keskimäärin eniten juuri tuloskeskeinen ja hierarkkinen. 23 prosenttia piti tätä hyvin kuvaavana ilmaisuna heidän yrityksestään.

17 prosenttia piti yritystään kokeilevana tai turvallisena. 16 prosenttia uskoi yrityksen olevan laatukeskeinen. Pitää kuitenkin muistaa, että johtoryhmän muita jäseniä oli selvityksessä vain 60, joten otos on varsin pieni, eikä välttämättä edustava.

Innovaatiokeskeiseksi yrityksensä tunnisti vain harva. Toimitusjohtajista innovatiivisena yritystään piti kahdeksan prosenttia, hallituksen jäsenistä seitsemän prosenttia ja johtoryhmästä 12 prosenttia.

Sekä toimitusjohtajat että muut johtoryhmän edustajat ovat sitä mieltä, että Suomen kilpailukyky kääntyy parhaiten kasvuun panostamalla markkinointiin ja myyntiin.

Hallituksen jäsenet nostivat niukasti asiakkaisiin ja kohderyhmiin keskittymisen markkinoinnin edelle, tosin asiakaskeskeisyyskin voi liittyä markkinointiin.

Harva johtaja uskoo kilpailukyvyn kääntyvän kasvuun palkka-alella. Palkkojen pienentämistä ja työajan pidentämistä on valmis harkitsemaan vain viisi prosenttia toimitusjohtajista.

Toimitusjohtajat pitävät tämän vuoden näkymiä yritystensä kannalta keskimäärin positiivisina. 63 prosenttia yrityksistä kertoo panostavansa kasvuun, kun taas kustannussäästöjä korostaa viisi prosenttia vastaajista.

26 prosenttia uskoo pystyvänsä keskittymään yhtä aikaa kasvuun ja säästöihin. Silti viidessä vuodessa vain kaksi prosenttia pienistä yrityksistä kasvaa yli 30 hengen yrityksiksi, johtajat povaavat kyselyssä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pk-yritykset
 • Yritykset
 • Kysely
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää