Talous

Kyytiyhtiö Uber vannoo, että se ei enää jatkossa käytä Greyball-ohjelmaa hämätäkseen viranomaisia

Turvallisuusjohtaja Joe Sullivanin mukaan viranomaisten välttely ei välttämättä välittömästi lopu, koska Uberin järjestelmät vaativat ensin virittämistä.

Kyydinvälitysyhtiö Uber aikoo lopettaa kehittämänsä Greyball-ohjelman käytön viranomaisten välttelyyn. Yhtiö ilmoitti päätöksestään myöhään keskiviikkona.

”Olemme aloittaneet tarkastuksen siitä, millä eri tavoin tätä teknologiaa on tähän mennessä käytetty. Lisäksi tästä eteenpäin kiellämme erikseen sen käytön paikallisia viranomaisia vastaan”, kirjoittaa yhtiön turvallisuusjohtaja Joe Sullivan Uberin verkkosivuilla.

Greyball-ohjelma piilottaa tietyiltä asiakkailta normaalin Uber-kyytisovelluksen näkymän, eikä välitä heille lainkaan kyytejä tai peruuttaa hänen jo varaaman kyydin.

Yhtiö on selittänyt kehittäneensä ohjelman suojelemaan kuljettajia esimerkiksi väkivaltaiseksi tiedetyiltä asiakkailta. Ohjelman olemassaolon paljastaneen New York Times -lehden mukaan Uber on kuitenkin hyödyntänyt Greyballia myös poliisien ja muiden virkamiesten välttämiseksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uberin Sullivan kirjoittaa, ettei Uber pysty hetkessä muokkaamaan Greyballin käyttöä, joten aivan heti viranomaisten hämääminen ei välttämättä lopu.

”Ottaen huomioon, miten järjestelmämme on viritetty, menee jonkin aikaa ennen kuin kielto on täysin voimassa”, hän arvioi.

Uberin kyytipalvelu on monessa paikassa laiton tai lain harmaalla alueella.

New York Timesin mukaan ohjelmaa on käytetty vuosien ajan, ja sen käyttö on levinnyt useisiin maihin. Ohjelma saatetaan tulkita esimerkiksi niskoitteluksi poliisia vastaan.

Ainakin Portlandin viranomaiset Yhdysvalloissa ovat ilmoittaneet aloittavansa tutkinnan Uberin toimista, Oregonian-lehti kertoo. New York Times käytti jutussaan esimerkkitapauksena juuri Portlandia, jossa Uber käytti lukuisia eri keinoja estääkseen viranomaisia saamasta kiinni yhtiön kuljettajia.

Uber ei suoraan kerro, onko esimerkiksi poliisi ollut siihen yhteydessä Greyball-ohjelman käytön vuoksi.

”Moni organisaatio on pyytänyt meiltä tietoja, ja me työskentelemme vastataksemme näihin kyselyihin, kunhan olemme päättäneet tarkastuksen asiaan liittyen”, Sullivan muotoilee.

Uberin Suomen maajohtaja Joel Järvinen ei ole suostunut kommentoimaan ohjelman mahdollista käyttöä Suomessa. Myöskään Uberin viestinnästä ei ole suostuttu kertomaan HS:lle maakohtaisia tietoja Greyballin käytöstä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Uberin viime aikojen kolarit


 Kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump asetti pakolaisille ja lukuisille muslimeille maahantulokiellon vuoden alussa, New Yorkin taksiliitto päätti protestina laittaa JFK-lentoaseman kuljetukset väliaikaisesti jäihin kokonaan. Uber ei noudattanut lakkoa, vaan päin vastoin mainosti palveluaan lentoaseman käyttäjille.

 Lakon rikkominen aiheutti #DeleteUber-kampanjan sosiaalisessa mediassa. Ärtymystä aiheutti myös se, että Uberin toimitusjohtaja ja perustaja Travis Kalanick istui Trumpin talousneuvostossa. Hän erosi tehtävästä helmikuun alussa.

 Uberin entinen insinööri Susan Fowler kirjoitti blogissaan laajasti Uberissa kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä ja muusta naisia alentavasta kohtelusta. Uber palkkasi entisen Yhdysvaltojen oikeusministerin Eric Holderin tutkimaan väitteitä.

 Uber antoi potkut Googlesta yhtiöön tulleelle johtajalle Amit Singhalille, kun hänen työhistoriastaan paljastui niin ikään syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä.

 Googlen robottiautoyksikkö Waymo haastoi Uberin helmikuussa oikeuteen. Google epäilee Uberia yrityssalaisuuksien varastamisesta.

 Toimitusjohtaja Kalanick joutui pyytämään anteeksi sen jälkeen, kun netissä levisi video, jossa hän kohtelee tylysti Uber-kuljettajaa. Kuljettaja valitti Kalanickille hintojen polkemisesta.

 Uber on hävinnyt useita oikeustaisteluita eri puolilla maailmaa toimintaansa liittyen.

 Britanniassa Uber-kuljettajat ovat saaneet työntekijän oikeudet vastoin yhtiön toiveita. Perjantaina brittioikeus päätti, että kuljettajilta vaaditaan hyvää englannin kielen taitoa.

 Australiassa puolestaan päätettiin helmikuussa panna Uber-kyydit arvonlisäveron alaisiksi tavallisten taksikyytien tapaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Uber-taksit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää