Talous

Superhalvat banaanit voivat olla pian historiaa – Sienitauti uhkaa tuhota suomalaisten suosikkibanaanin

Fusarium-sieni tuhosi Cavendish-lajikkeen edeltäjän 50 vuotta sitten. Ennen banaanin halpuus johtui banaaniyhtiöiden riistopolitiikasta, nyt pienviljelijän hinnoista tinkivät kauppajättien neuvottelijat.

Lasken viiden Chiquita-banaanin tertun vaa’alle ja painan nappulaa. Runsaan kilon banaaneja hinnaksi tulee 1,36 euroa.

Melkein saman verran maksaisin kotimaisista perunoista. Kotimaisen omenan kilohinta on yli euron verran enemmän. Mitä järkeä tässä on?

Halpa banaani ei ole itsestäänselvyys. Suosikkibanaaniamme, makeaa ja kirkkaankeltaista Cavendishia uhkaa nimittäin vakava Fusarium-sienitauti. Ankarilla torjuntatoimilla sen leviäminen Aasiasta Etelä-Amerikan banaanitarhoihin on toistaiseksi saatu estettyä.

Ennen pitkään taistelu hävitään. Kaikkialla länsimaissa nimittäin popsitaan lähes yksinomaan yhtä ainoaa lajiketta, Cavendishia. Koska se on jalostettu siemenettömäksi, se ei pysty lisääntymään suvullisesti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sitä lisätään pistokkaista kloonaamalla. Jokainen Cavendish-kasvi on siis geneettisesti identtinen.

Lajikkeesta ei synny mutaatioiden kautta variaatioita, joiden vastustuskyky esimerkiksi kasvitaudeille voisi vaihdella. Siksi laji on hyvin haavoittuvainen.

Uhka ei ole liioittelua. Fusariumin tuhovoima on nähty jo kerran aikaisemmin.

Ennen Cavendishia Väli-Amerikan banaaniplantaaseille kasvatettiin Gros Michel -nimistä lajiketta. Fusarium-sieni iski siihen 1950-luvulta alkaen. Sienen aiheuttama panamantauti tukehduttaa kasvin juuret, kuihduttaa lehdet ja lopulta tappaa koko kasvin.

Sieni levisi nopeasti viljelmältä toiselle lopulta ympäri maailman. Koska jokainen kasvi oli identtinen, yksikään niistä ei ollut sienelle vastustuskykyinen. Sienelle immuunia Cavendishia alettiin nopeasti viljellä Gros Michelin sijasta.

Mutta Fusarium-sieni muuntui. Jo 1990-luvulla Aasiassa, ensin Taiwanissa, havaittiin muuntuneen Fusariumin aiheuttamia tuhoja Cavendish-viljelmillä. Sieni oli levinnyt myös Australian pohjoisosiin. Vuonna 2013 sitä havaittiin Jordaniassa ja Afrikassa.

Banaaniviljelmillä on ryhdytty ankariin toimiin taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Viljelmillä noudatetaan tiukkaa eristämistä ja hygieniaa, ettei sieni pääsisi kenkien tai ajoneuvojen mukana kulkeutumaan Latinalaisen Amerikan banaanitarhoihin.

Torjuntaa vaikeuttaa se, ettei sientä vastaan voida käyttää tavanomaisia sienimyrkkyjä. Taudinaiheuttaja voi säilyä maaperässä vuosikymmeniä, joten vuoroviljelykään ei auta.

Valitettavasti Cavendishille ei ole myöskään tiedossa sientä kestävää korvaajaa. Kaakkois-Aasian luonnossa kasvaa kyllä tuhatkunta banaanilajia, mutta mikään niistä ei ole lähellekään sopiva länsimaisen marketin banaanilaariin. Luonnobanaanit ovat yleensä pieniä, niissä on isot siemenet ja ne pilaantuvat hyvin herkästi.

Maailman banaaniyhteisössä kehitetään nyt kiivaasti sientä kestäviä muunnoksia Cavendishista tai uudenlaisia kasvualustoja, koska kaikki ovat varmoja, että ennen pitkään muuntunut Fusarium leviää myös Atlantin toiselle puolelle.

Sen jälkeen halvat banaanit voivat olla historiaa. Se olisi iso mullistus koko maailman ruokataloudessa.

Banaani on maailman suosituin hedelmä.

Maailmassa tuotetaan vuodessa noin 105 miljoonaa tonnia banaaneja. Siitä vajaa puolet on Cavendishia, vajaa puolet ruoanlaitossa käytettäviä Plantain-banaaneja. Loput ovat muita paikallisesti käytettyjä lajikkeita.

Suomessakin banaani on ruokakaupan myydyimpien tuotteiden joukossa maidon ja keskioluen rinnalla. Jokainen suomalainen syö niitä keskimäärin 13 kiloa vuodessa.


Banaani on hyvä sisäänheittotuote ja siksi sen hinnalla kilpaillaan rajusti. S-ryhmän valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan banaanin maailmamarkkinahinta ei ole liikkunut mihinkään viime vuosina. Kauppa on ottanut hinnan halpenemisen katteistaan ruoan hintakilpailun kiristyessä.

Banaanit ovat Suomessa vain halventuneet. Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan banaanin hinta laski viime vuonna 13 prosenttia. HS:n helmikuussa tekemän kauppojen hintavertailun mukaan banaanikilon sai halvimmillaan Vantaan Jumbon Prismasta 1,19 eurolla.

Totuus on silti, ettei perusbanaanista jää pienviljelijän tai plantaasien työntekijöiden käteen juuri mitään. Ei ainakaan riittävästi säälliseen toimeentuloon. Ei edelleenkään, vaikka vastuullisuusraportteja kirjoitellaan ja banaanitasavaltojen piti jäädä historiaan.

Vaihtoehtona on Reilun kaupan banaani, josta on tullut suosituin Reilun kaupan tuote. Palataan siihen myöhemmin.

Banaanin historia on riiston historiaa. Amerikkalaiset ihastuivat banaaneihin vuonna 1876 Philadelphian maailmannäyttelyssä. Boston Fruit Company haistoi rahaa ja alkoi ostaa Väli-Amerikasta maata banaaniplantaaseja varten.

Yhtiö sai maat halvalla, voitoista se ei maksanut veroja lainkaan ja työntekijöiden palkat olivat pieniä. Hallitsijat voideltiin suopeiksi lahjuksilla ja teiden rakentamisella.

Vuonna 1899 Boston Fruit Company yhdistyi United Fruitin kanssa, josta tuli myöhemmin Chiquita. Sen vaiheet erityisesti Guatemalassa ovat synkkiä.

Sata vuotta sitten yhtiö omisti kolme neljäsosaa Guatemalan viljelysmaasta ja hoiti ajoittain käytännössä myös maan hallintoa. Alettiin puhua banaanitasavalloista.

Vastustajat raivattiin tieltä. 1950-luvun alussa vasemmistolainen Jacobo Árbenz Guzmán voitti Guatemalassa presidentinvaalit. Hän pani banaaniyhtiöt verolle ja halusi nostaa työntekijöiden palkkoja. United Fruit juoni Yhdysvaltain hallinnon tekemään CIA:n operoiman sotilasvallankaappauksen, jolla Árbenz syrjäytettiin.

United Fruit, sittemmin Chiquita, Del Monte, Dole, Fyffes ja Noboa hallitsivat maailman banaanimarkkinoita aina 1990-luvun alkuun asti. YK:n maatalousjärjestön FAO:n tilastojen mukaan niiden hallussa oli vuonna 1992 neljä viidesosaa markkinoista.

Sen jälkeen asetelmat ovat muuttuneet. Suuret kauppaketjut, Euroopassa esimerkiksi Saksan Aldi tai Britannian Tesco ostavat banaaninsa suoraan viljelijäosuuskunnilta tai plantaasien paikallisilta omistajilta.Kauppäjätit eivät ole neuvottelijoina yhtään sen armollisempia kuin pahamaineiset banaaniyhtiöt. Oxfam-kansalaisjärjestön vuonna 2014 teettämän raportin mukaan esimerkiksi Aldi on päin vastoin painanut neuvotteluvoimallaan koko banaanimarkkinan hintoja alaspäin viime vuosikymmeneltä alkaen.

Aldi myi viime viikolla banaaneja Saksassa alle eurolla kilo.

Maailman suurin banaaninviejä on Equador, missä hedelmä tuo elannon yli 200 000 perheelle. Sieltä iso osa Euroopankin banaaneista tuodaan. Tilat ovat enimmäkseen pieniä tai keskisuuria. Pienviljelijät ovat usein järjestyneet osuuskunniksi.

Maan hallitus on pyrkinyt suojelemaan viljelijöitä säätämällä banaaneille minimihinnan, joka on tänä vuonna 0,32 dollaria eli noin 0,30 euroa kilolta. Oxfamin selvityksen mukaan hintaa kuitenkin kierretään yleisesti.

Banaanitukkuri saattaa esimerkiksi myydä kuljetuksessa käytettävät laatikot viljelijälle ylihintaan, mikä käytännössä palauttaa osan minimihinnasta ostajalle.

Todellisuudessa viljelijät saavat Oxfamin mukaan keskimäärin 0,12–0,19 euroa kilolta, mutta runsaan sadon aikaan hinta voi olla vain 0,05 dollaria kilolta. Toisaalta viljelijätkään eivät ole täysin tyytyväisiä hintasääntelyyn, jos se tarkoittaa, että ostajat ostavat banaaninsa halvemmista maista.

Prisman 1,20 euron kilohinnasta siis ehkä vain 10–20 prosenttia päätyy viljelijän taskuun, vielä pienempi osuus mahdolliselle työntekijälle. Brittiläisen Bananalink-kansalaisjärjestön mukaan banaanityöntekijä saa Equadorissa työstään 75 penceä eli noin 0,9 euroa päivässä.

Suomalaisessakin ruokakaupassa on tarjolla vaihtoehto, Reilun kaupan banaani. Se maksaa noin 0,70 euroa perusbanaania enemmän kilolta. Kuinka reilu se on?

Reilun kaupan yhdistyksen toiminnanjohtajan Janne Sivosen mukaan reilun banaanin tuottajahinta on tällä hetkellä 10 dollaria 18,40 kilon laatikolta. Kilosta viljelijä saa siis vähintään 0,51 euroa.

”Lisäksi viljelijöiden yhteisölle maksetaan jokaisesta laatikosta yksi dollari, joka voidaan käyttää erilaisiin hankkeisiin. Rahojen käyttöä valvotaan, että ne päätyvät todella yhteiseksi hyväksi”, Sivonen sanoo.

Reilun kaupan viljelmillä valvotaan myös ympäristösäädösten noudattamista, työehtoja ja esimerkiksi työntekijöiden oikeutta järjestäytyä.

Miten suhteellisen pienellä hintaerolla voi saada näin paljon hyvää?

”Siihen vaikuttaa suuruuden logiikka. Hintaero on pienentynyt, kun menekki on kasvanut. Viljelijän saaman hinnan osuus banaanin kokonaishinnasta on joka tapauksessa suhteellisen pieni”, Sivonen sanoo.

Suurin osa banaanin hinnasta tulee kuljettamisesta, kypsyttämisestä ja kaupan kustannuksista. Ne ovat samat kaikilla banaaneilla.

Reilun kaupan banaanin markkinaosuus on kasvanut Suomessa hyvää vauhtia. Edellisvuonna se oli 6,4 prosenttia ja myynti kasvoi 13 prosenttia edellisvuodesta.

”Hinnan lisäksi suosioon vaikuttaa se, että ihmiset ovat nykyään entistä kiinnostuneempia tuotteiden alkuperästä”, Sivonen sanoo.

Oikaisu 14. 3. klo 9.50: Jumbon Prisma sijaitsee Vantaalla, ei Helsingissä kuten kirjoituksen aiemmassa versiossa virheellisesti mainittiin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Banaanireseptejä:

Banaanismoothie:

1 iso appelsiini

½ banaania

2 dl paksua, maustamatonta jogurttia

1 dl appelsiinimehua

tilkka sitruunamehua

(1–2 rkl vehnäleseitä)

 Kuori appelsiini. Pilko hedelmät.

 Laita jogurtti, banaani, appelsiini- ja sitruunamehu sekä appelsiinipalat tehosekoittimeen ja sekoita juomaksi. Lisää joukkoon leseet. Annostele kahteen suureen tai neljään pienempään lasiin.

Puolukka-banaanimuffinit:

(12 kpl)

75 g voita tai margariinia

1 ½dl sokeria

1 kananmuna

1 dl maitoa

2 tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

½ tl kardemummaa

2 dl puolukoita

½ banaania

 Vatkaa kulhossa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna voimakkaasti vatkaten.

 Sekoita leivinjauhe ja kardemumma vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos ja maito kulhoon vuorotellen.

 Kuori banaani ja kuutioi pieniksi. Lisää banaanit ja puolukat taikinaan.

 Lusikoi taikina muffinipellin voideltuihin syvennyksiin.

 Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku

  2. 2

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  3. 3

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  6. 6

   Suomalainen hyttyskatiska torjuu malariaa – toimiva malli löytyi popin megatähti Madonnan asusta

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Julkinen liikenne, lyhyet taksimatkat ja vuokra-auto 500 euron kuukausimaksulla – eri kulkutavat yhdistävät liikennepalvelut voivat tulevaisuudessa korvata omistusauton
  3. Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”
  4. Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku
  5. Taksi Helsinki etsii uutuusbisnestä seniorien hoivakuljetuksista – Verottaja ei hyväksy kyytejä kotitalousvähennykseen
  6. Hovioikeudessa kuullaan ehdottoman vankeustuomion saanutta Jari Aarnion alaista – ovatko Pasilan miehen puhelimet kulkeneet alaisen mukana?
  7. Idyllinen saarikunta Hailuoto on saamassa vihdoin sillan, mutta osaa asukkaista pelottaa muuttuminen ”Oulun lähiöksi” – ”Jos oululaiset haluavat liittyä Hailuotoon, voimme kuunnella, mitä heillä on tarjota”
  8. Matkapuhelinverkko pätkii pää­kaupunki­seudulla useimmin Vantaalla – Laaja selvitys kertoo, miten verkko toimii koti­kaupungissasi Tilaajille
  9. Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset
  10. Tällaisia mielipiteitä metro kirvoitti vuonna 1982: Röyhkeät miehen­retaleet veivät istuma­paikat, Itä-Helsingin liikenne­yhteydet menivät piloille, möly tuhosi kesäloman
  11. Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta
  12. Näytä lisää