Talous    |   HS-haastattelu

Trumpin maalitauluksi joutuneen WTO:n pääsihteeri: Vapaakauppa ei tuhoa työpaikkoja, sen tekee teknologinen kehitys

Maailman kauppajärjestön pääsihteeri Roberto Azevêdo sanoo, että vapaakauppa on joutunut syntipukiksi asioista, joihin sillä ei ole osaa eikä arpaa.

Maailmantalous on kulkenut vuosikymmeniä avautumisen tietä. Raja-aitoja on kaadettu, tulleja laskettu, kilpailun esteitä poistettu. Näin on jatkunut niin pitkään, että kehitys tuntuu itsestään selvältä. Vaan entäpä jos olemmekin nyt globalisaation lakipisteessä?

Finanssikriisin jälkeen erilaiset kaupan esteet ovat lisääntyneet selvästi. Myös kansainvälisen kaupan kasvuvauhti on hidastunut. Kun kauppa on historiallisesti kasvanut noin viisi prosenttia vuodessa, jäi kasvu viime vuonna vain 1,7 prosenttiin, alimmilleen sitten finanssikriisin.

Samaan aikaan vapaakaupan vastainen ilmapiiri on vahvistunut. Euroopassa vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa ovat törmänneet voimakkaaseen vastarintaan.

Ja sitten tammikuun 20. päivä Valkoiseen taloon asteli Donald Trump, taloudellisen nationalismin nimiin vannova presidentti. Vaalikampanjan radikaalit puheet alkoivat muuttua teoiksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensi töikseen Trump veti maansa irti Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta. Yhdysvaltojen vaatimuksesta G20-kokouksen päätöslauselmista poistettiin linjaus, jonka mukaan maat vastustavat protektionismia.

Maaliskuun alussa julkaistussa kauppapoliittisessa linjapaperissa maalitauluksi joutui Maailman kauppajärjestö WTO, joka Trumpin hallinnon mukaan ei kykene suojelemaan Yhdysvaltoja epäreilulta kilpailulta. Siksi Yhdysvallat jättäisi jatkossa huomiotta WTO:n päätökset, jos kansallinen etu niin vaatii. Suomessa asiantuntijat pyyhkivät jo hikeä otsalta.

Luulisi, että WTO:n pääsihteeri Roberto Azevêdo olisi tilanteesta huolissaan. Hänen johtamansa järjestö nimenomaan perustettiin vastustamaan protektionismia eli kotimaisten yritysten suojelua ulkomaiselta kilpailulta.

”Minun työni on olla huolissaan maailmankaupasta”, Azevêdo kuittaa.

Silti hän vakuuttaa, ettei ylettömään synkistelyyn ole syytä. Hän korostaa, että vaikka kaupan esteet finanssikriisin seurauksena lisääntyivät, kuten helposti taantumassa käy, mistään massiivisesta protektionismin lisääntymisestä ei voi puhua.

”Kaikki vuoden 2008 jälkeen toimeenpannut kaupan rajoitukset koskevat vain viittä prosenttia maailmankaupasta. Toimet olivat tarkoin harkittuja verrattuna siihen, mitä tapahtui 1930-luvulla. Silloin maailmankaupasta hävisi kolmessa vuodessa kaksi kolmasosaa.”

Maailmankaupan hidasta kasvua hän selittää taloudellisella tilanteella.

”Pääsyy siihen ei ole protektionismi, vaan hidas taloudellinen kasvu. Mutta olen melko luottavainen siihen, että kun maailmantalous piristyy, se näkyy kaupassa.”

Sitä hän ei halua kommentoida, millaisia vaikutuksia Trumpin kauppapoliittisilla linjauksilla on. Se olisi hänen mukaansa ennenaikaista, kun edes kauppapoliittisen edustajan nimitystä ei ole vahvistettu.

”Trumpin hallinnosta ja sen sanomisista on puhuttu paljon, mutta tosiasia on, että emme vielä tiedä, millaista heidän kauppapolitiikkansa on, enkä minä halua spekuloida sillä.”

Suomessa Trumpin linjaukset herättävät huolta. Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok) uskoo, että on hyvin mahdollista, että Yhdysvallat omaksuu lähiaikoina protektionistisemman linjan. Viennistä riippuvaiselle pienelle taloudelle se tekisi hallaa.

”Lyhyellä tähtäimellä USA:n lisääntyvä protektionismi on suurin riski Suomen viennin elpymiselle”, Mykkänen arvioi.

Esimerkiksi metsäteollisuuden vuotuinen vienti Yhdysvaltoihin on 700 miljoonan euron luokkaa. Jos Yhdysvallat asettaisi uusia tuontitulleja, suomalaisyhtiöiden tuotteiden kysyntä heikkenisi.

Mykkänen kuitenkin uskoo, että ennemmin tai myöhemmin Yhdysvallat palaa takaisin vapaakaupan tielle.

”Tietyn periodin jälkeen järki voittaa. USA on ollut selkeä voittaja maailmankaupan vapautumisessa. Yhdysvaltalaiset yritykset ovat maailman globaaleimpia.”

Myös Azevêdo varoittaa protektionismin riskeistä.

”Protektionismi voi olla hyvin vahingollista ja tarttuvaa.”

Vaan entäpä, jos kansalaiset eivät halua lisää vapaakauppaa? Suomessa vieraillessaan Azevêdo saarnaa käännytetyille, mutta monessa muussa maassa tuki vapaakaupalle ei ole yhtä laajaa. Protektionismi voi olla kirosana ekonomistille, mutta järkevää politiikkaa äänestäjälle, joka pelkää työpaikkansa puolesta.

Azevêdo kuitenkin katsoo, että vapaakaupasta on tehty syntipukki asiassa, johon se ei ole osallinen.

”Varsin kattavat tutkimukset ovat osoittaneet, että menetetyt työpaikat eivät katoa kaupan seurauksena vaan teknologisen kehityksen vuoksi. Kehittyneissä talouksissa kymmenestä kadonneesta työpaikasta kahdeksan selittyy innovaatioilla, teknologian kehittymisellä ja korkeammalla tuottavuudella. Kaupalla ei ole mitään tekemistä sen kanssa.”

Hänen mukaansa ongelma on, että työpaikkansa menettävät ihmiset kokevat, etteivät saa tukea.

”Ihmiset kokevat, että heidät jätetään oman onnensa nojaan. Silloin on helpompaa syyttää kauppaa tai jotain muuta ulkopuolelta tulevaa kuin puutteita kotimaassa.”

Se, jatkuuko maailmantalouden avautuminen vai kääntyykö talous protektionismin tielle, riippuu Azevêdon mukaan siitä, kuinka poliittiset päättäjät puuttuvat teknologisen kehityksen aiheuttamaan myllerrykseen työmarkkinoilla. Hänen mukaansa tämä tarkoittaa parempaa koulutusjärjestelmää ja turvaverkkoa sekä työnsä menettävien ihmisten mahdollisuutta kouluttautua uudelleen.

”Noin puolet työpaikoista kehittyneissä talouksissa on uhattuna automaation vuoksi. Meidän täytyy miettiä, kuinka varaudumme tähän todellisuuteen. Syntipukkien etsiminen ei auta.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Maailman kauppajärjestö WTO


 Kansainvälinen järjestö, joka valvoo maailmankaupan sääntöjen noudattamista, ratkoo valtioiden välisiä kauppakiistoja ja tarjoaa alustan monenkeskisten vapaakauppaneuvotteluiden käymiseen.

 Perustettu 1. tammikuuta 1995.

 Päämaja Genevessä, Sveitsissä.

 WTO:lla on 164 jäsenmaata, ja 98 prosenttia maailmankaupasta kuuluu WTO-sääntöjen piiriin.

 Pääsihteerinä toimii brasilialainen Roberto Azevêdo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaakauppa
 • WTO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  5. 5

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  8. 8

   Lähes puoli miljoonaa osoittaa mieltään Espanjan hallitusta vastaan – Pääministerin ilmoittamat toimet ovat pahin hyökkäys sitten Francon ajan, sanoo Katalonian aluejohtaja

  9. 9

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  10. 10

   Trump aikoo sallia John F. Kennedyn murhaa koskevien salattujen asiakirjojen julkaisun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää