Talous

Sipilä sai puhtaat paperit Intian vientimatkaa koskeneista kanteluista – apulaisoikeus­kanslerin mukaan pääministeri ei ollut esteellinen

Apulaisoikeuskanslerin mukaan Sipilä ei matkan yhteydessä suosinut Chempolis-yritystä, josta hänen lähipiirinsä omistaa osan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole suosinut Intian vienninedistämismatkansa yhteydessä yritystä, josta hänen lähipiirinsä omistaa osan.

Sipilä kävi vienninedistämismatkalla Intiassa viime vuoden helmikuussa. Matkalle osallistui 17 suomalaisyritystä.

Yksi valtuuskuntaan kuuluneista yrityksistä, Chempolis, tiedotti matkan yhteydessä sopineensa 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamon rakentamisesta Intiaan. Pääministerin lähipiiri omistaa yhtiötä, minkä lisäksi Sipilän sijoitusyhtiö Fortel on myöntänyt yhtiölle lainan vuonna 2011.

Oikeuskanslerinvirastoon tuli tammi–helmikuussa kaikkiaan yhdeksän kantelua, joissa pyydettiin tutkimaan Sipilän mahdollinen esteellisyys asiassa. Kantelut tulivat median uutisoitua matkaan osallistuneen Chempolis-yhtiön yhteyksistä Sipilään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kanteluissa epäiltiin myös, että Sipilä olisi valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä vaikuttanut siihen, että Fortum syksyllä 2016 sijoitti Chempolisiin noin 6,4 miljoonaa euroa.

Sipilä sai aiemmin puhtaat paperit myös kanteluista, jotka liittyivät hänen esteellisyyteensä valtion kaivosyhtiön Terrafamen lisärahoituksessa. Eduskunnan oikeusasiamiehen helmikuun alussa tekemän ratkaisun mukaan Sipilä ei ollut esteellinen.

Apulaisoikeuskanslerin pyytämissä selvityksissä todettiin yhteneväisesti, että pääministeri ei ollut osallistunut kyseisen yrityksen käymiin, edelleen keskeneräisiin investointineuvotteluihin tai muihin keskusteluihin.

Pääministeri ei myöskään ollut osallistunut vienninedistämismatkan valmisteluun tai vaikuttanut epäsuorasti siihen, minkä toimialojen yrityksiä tai mitkä yritykset matkalle kutsuttiin.

Yritykset päättävät itse osallistumisestaan vienninedistämismatkoille ja vastaavat kustannuksistaan. Apulaisoikeuskanslerin arvion mukaan pääministerin puolueettomuuden vaarantumisesta ei syntynyt oikeutettuna pidettävää epäilystä.

Apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipaleen allekirjoittamassa ratkaisussa sanotaan, että ministereiden on noudatettava puolueettomuutta kaikissa virkatehtävissään.

Se, että pääministerin sukulaisten osin omistama yritys osallistuu pääministerin johtamalle vienninedistämismatkalle, jonka aikana pääministeri keskustelee muun ohella biopolttoaineiden käytön edistämisestä, ei ole voinut perustellusti vaarantaa luottamusta pääministerin toiminnan puolueettomuuteen.

Apulaisoikeuskansleri huomauttaa lisäksi, että suomalaisten yritysten viennin edistäminen kuuluu ministerien virkatehtäviin.

Apulaisoikeuskansleri ei löytänyt selvityksensä perusteella minkäänlaista tukea sille, että Sipilä olisi vaikuttanut jollakin tavalla Fortumin Chempolis-sijoitukseen.

Juha Sipilä kertoi omassa selvityksessään, että ei ole osallistunut Fortumin ja Chempolisin välisiin sopimusneuvotteluihin, eikä ole niihin yrittänyt muutoinkaan vaikuttaa.

Sipilää ei neuvotteluista myöskään informoitu, eikä yhtiöillä ollut pääministerin mukaan siihen mitään velvollisuuttakaan.

Fortumin mukaan sijoituspäätös Chempolisiin oli täysin Fortumin oma ja liiketaloudellisin perustein tehty. Hankinta oli sen suuruinen, ettei sitä tarvinnut viedä edes Fortumin hallitukseen, vaan se voitiin tehdä toimitusjohtajan ja johtoryhmän päätöksellä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä
 • Intia
 • Oikeuskansleri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  7. 7

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  8. 8

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  9. 9

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  10. 10

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää