Talous

Nokian raportti: Kyberrikollisuus iskee nyt puhelimiin, Android-laitteet erityisessä vaarassa

Haittaohjelmat vakoilevat käyttäjää tai voivat jopa kaapata puhelimen.

Tietoverkoissa liikkuvat rikolliset iskevät nyt entistä häikäilemättömämmin älypuhelimiin, kertoo Nokian julkaisema uusi tutkimus.

Tutkimuksen mukaan haittaohjelmien saastuttamien puhelinten määrä nousi kovaa vauhtia viime vuonna ja nousi lokakuussa uuteen ennätykseen. Silloin enemmän kuin yksi sadasta Nokian suojaamissa mobiiliverkoissa käytetyistä puhelimista oli saastunut.

Saastuneiden puhelinten osuus liki kaksinkertaistui alkuvuodesta 2016.

”Näistä trendeistä havaitsee selvästi, että kyberrikollisuus on siirtymässä mobiiliverkkoihin ja älypuhelimista on tulossa [rikollisten] suosituin kohde”, tutkimuksessa todetaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nokia on yksi maailman suurimmista tietoverkkolaitteiden ja -ohjelmistojen toimittajista.

Yhtiön raportin mukaan haavoittuvaisimpia ovat Android-käyttöjärjestelmää käyttävät puhelimet. Niiden osuus haittaohjelmien kohteeksi joutuneista laitteista oli viime vuoden loppupuoliskolla peräti 81 prosenttia.

Apple-käyttäjien ei kannata silti tuudittautua valheelliseen turvallisuudentunteeseen, raportti muistuttaa. Vaikka iPhone-puhelinten osuus kaikista saastuneista puhelimista oli hyvin pieni, vaivaavat niitäkin erityisesti vakoiluohjelmat.

Hieman yllättäen iso osuus mobiiliverkoissa käytetyistä, saastuneista laitteista on Windows-tietokoneita. Tähän syy on raportin mukaan se, että kyberrikolliset ovat kehittäneet Windows-koneille paljon erilaisia haittaohjelmia, joita pystytään käyttämään myös mobiiliverkkoihin liitettyjen tietokoneiden kautta.

Puhelimen saastumisesta voi olla harmia paitsi puhelimen omistajalle myös muille, sillä rikolliset voivat käyttää puhelimia laajojen kyberhyökkäysten tekemiseen.

Esimerkki jälkimmäisestä on Mirai-haittaohjelma, jota raportti kuvaa viime vuoden merkittävimmäksi tietoturvallisuustapahtumaksi. Ohjelma levisi myös Suomessa kymmeniintuhansiin laitteisiin, muun muassa älypuhelimiin, ja käynnisti useita palvelunestohyökkäyksiä pitkin vuotta. Lokakuussa se häiritsi muun muassa Twitterin, Netflixin ja Spotifyn toimintaa.

Toisaalta myös käyttäjälle haittaohjelmista voi olla merkittävää harmia. Puhelimelle tallennettuna kulkee nykyään tärkeää henkilökohtaista tietoa ja merkityksellisiä muistoja, kuten valokuvia. Haittaohjelma voi esimerkiksi tutkia näitä tietoja ja toimittaa niitä eteenpäin jollekin ulkopuoliselle taholle. Pahimmillaan kyse on rikollisuudesta, mutta useimmiten tietoja käytetään mainonnan suunnitteluun ja kohdentamiseen.

Nokia julkaisi kaksi kertaa vuodessa tuottamansa tietoliikenteen uhkia seuraavan raportin maanantaina. Tutkimustulokset perustuvat suojatuissa tietoverkoissa kulkevan tietoliikenteen analysointiin yhtiön NetGuard-ohjelmistolla.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietoturva
 • Kyberturvallisuus
 • Älypuhelimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää