Talous

Tässä ovat maailman talouden kiitäjät ja laahaajat – HS selvitti, mitkä maat ovat taloudessa tähtiä ja missä kasvu yskii

Suomen Pankki arvioi, että maailmantalous kasvaa runsaat kolme prosenttia vuosina 2017–2019. Kasvu jakautuu kaikkea muuta kuin tasaisesti.

Maailmantalous kasvaa vakaasti, mutta kasvun hyödyt eivät jakaudu tasaisesti kaikkialle. Jokaisella valtiolla on vahvuutensa ja heikkoutensa, joilla ne yrittävät pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.

Tämä on havaittu karvaasti myös Suomessa, joka on talouden vahvistumisesta huolimatta yhä vertailuryhmäänsä eli muita eurovaltioita jäljessä.

Kansantaloudet eivät ole veljiä keskenään. Talouskasvun perimmäiset syyt ja seuraukset vaihtelevat suuresti eri puolilla maailmaa. Se mikä on yhdelle hyväksi, voi olla toisella pahaksi. Talous ei kuitenkaan ole nollasummapeliä.

HS selvitti, mitkä ovat maailmantalouden tähtiä ja missä talous yskii.Kuluvan vuoden aikana julkaistujen ennusteiden mukaan talouskasvu on voimakkainta kehittyvissä kansantalouksissa Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Tosin ennusteita Yhdysvaltojen ja euroalueen talouskasvusta on myös parannettu, mikä ajan mittaan hyödyttää kaikkia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen Pankki arvioi torstaina, että maailmantalous kasvaa runsaat kolme prosenttia vuosina 2017–2019. Se vastaa pitkälti kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tammikuussa tekemää ennustetta, mutta on hivenen parempi kuin yhdysvaltalaisen finanssiyhtiö Citigroupin viime viikolla päivittämä arvio.

Citigroup arvioi, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia ja 3,2 prosenttia ensi vuonna.

Maailmantalouden kasvu perustuu yhä pääasiassa yksityisen kulutuksen lisääntymiseen, vaikka pitkällä aikavälillä investoinnit takaavat talouskasvun kestävyyden. Kärjistäen kysymys on siitä, että kuluttajat kuluttavat, mutta yritykset ovat varovaisia lisäämään investointejaan. Varovaisuus johtuu todennäköisesti poliittisten riskien lisäksi myös tekniikan kehittymisestä.

Automaatiotekniikan takia vanhat liiketoimintamallit kuihtuvat eikä kukaan tiedä varmuudella, mitä tulevaisuus täsmällisesti ottaen tuo tullessaan. Osa työpaikoista katoaa, ja niiden tilalle syntyy uusia työpaikkoja, jotka edellyttävät uudenlaista osaamista.

 

Talouksien eroja kasvussa voi verrata kestävyysjuoksuun.

Kehittyvien ja kehittyneiden kansantalouksien vertailussa on aina lukuisia ongelmia. Kun bruttokansantuote kehittyvissä talouksissa on hyvin matala, suotuisassa tapauksessa niiden talouskasvu voi olla paljon no­peampaa kuin kehittyneissä teollisuusvaltioissa.

Monissa kehittyvissä talouksissa on suuria yhteiskunnallisia ongelmia, jotka voivat kärjistyessään nopeasti tukahduttaa lupaavan talouskasvun. Siksi kehittyvien talouksien ennustaminen on riskialtista.

Kehittyvien ja kehittyneiden talouksien eroja potentiaalisessa talouskasvussa voi verrata leikkimielisesti kestävyysjuoksuun. Aloittelijalla on runsaasti varaa parantaa suoritustaan, kun taas huippukunnossa olevien juoksijoiden välillä erot ovat pieniä: jossain vaiheessa suorituskyvyn rajat tulevat vastaan.

Monet kehittyvät valtiot ovat suuria raaka-aineiden tuottajia. Viime vuosina raaka-aineet ovat halvenneet, mikä on supistanut valtioiden ja raaka-aineita myyvien yritysten tuloja.

Yhdysvaltojen rahapolitiikan kiristämisen takia dollarin ulkoinen arvo on vahvistunut. Dollarin vahvistuminen voi aiheuttaa ongelmia kehittyville kansan­talouksille ja niiden yrityksille. Niistä monilla on dollareissa otettuja lainoja, kun taas tulot ovat usein paikallisissa valuutoissa.

Kun dollari vahvistuu, lainojen arvo muissa valuutoissa kasvaa.

Aasian talouskasvun johtotähti on nykyisin 1,3 miljardin asukkaan Intia, joka on yhä köyhä valtio. Toisin sanoen taloudella on runsaasti tilaa kasvaa voimakkaasti vielä pitkään.

Yhdysvaltalainen finanssiyhtiö Citigroup arvioi tuoreessa ennusteessaan, että Intian talous kasvaa lähivuosina selvästi yli seitsemän prosentin vauhtia.

Kiinan talouden Citigroup ennustaa kasvavan sekä tänä vuonna että ensi vuonna 6,5 prosenttia.

Toinen ääripää on maailman suurin kansantalous Yhdysvallat, jossa elintaso on noussut useiden vuosikymmenien ku­luessa korkealle. Nykyisissä oloissa yli seitsemän prosentin talouskasvu Yhdysvalloissa on sula mahdottomuus. Lähes vastaava ilmiö on havaittavissa maailman toiseksi suurimmassa kansantaloudessa Kiinassa, jossa talouskasvu on ollut jo pitkään poikkeuksellisen vahvaa ja elintaso parantunut nopeasti. Talous kasvaa yhä voimakkaasti, mutta ei enää yhtä nopeasti kuin aikaisemmin.

Syy siihen on se, että keskushallinto haluaa muuttaa talouden rakenteita tulevaisuuden kannalta vakaammiksi: yksityistä kulutusta pyritään lisäämään, jotta talouskasvu ei perustuisi pelkästään uusiin investointeihin.

Afrikassa monissa valtioissa ongelmana on korruptio ja yhteiskuntien kehittymättömyys. Yritykset välttävät yleensä tekemästä sijoituksia valtioihin, joiden kehittymistä ne eivät voi ennakoida.

Ennen pitkää ongelmat Afrikassa saattavat helpottaa, jos valtiot kehittyvät yritysten näkökulmasta houkutteleviksi ja vakaiksi.

Pidemmän ajan kuluessa kysymys on myös siitä, että kun elintaso Aasiassa paranee, työvoimakustannukset kasvavat. Teollisuus hakeutuu yleensä sinne, missä niiden tarpeisiin sopiva työvoima on halvinta.

Afrikassa valtiot ovat myös hyvin erilaisissa kehitysvaiheissa. Monilla valtioilla on arvokkaita luonnonvaroja, joiden myynnistä saatavat tulot eivät välttämättä koidu yhteiskunnan, vaan erilaisten välistä vetäjien hyväksi. Tuloerot ovat suuria, mikä kärjistää vastakkainasetteluja.

Latinalaisessa Amerikassa Brasilian vaikutus koko maanosan talouteen on suuri. Maailman yhdeksänneksi suurin kansantalous on vasta palaamassa kasvu-uralle historiansa pahimmasta taantumasta, jota kärjisti presidentti Dilma Rousseffin viraltapano viime vuonna.

Suuren öljytuottajavaltion Venezuelan talous romahti viime vuonna liki yhdeksän prosenttia raakaöljyn halpenemisen ja taloudellisten uudistusten viivyttelyn takia.

Monilla Latinalaisen Amerikan valtioilla on myös tiiviit kauppasuhteet Yhdysvaltoihin, jota johtaa arvaamaton ja vapaakauppaan kielteisesti suhtautuva presidentti Donald Trump. Se on omiaan lisäämään epävarmuutta Latinalaisen Amerikan taloudellisesta kehittymisestä.

Yksittäisistä valtioista maailmantaloudelle tärkein on edelleen Yhdysvallat, vaikka Kiinan merkitys on runsaan 20 vuoden kuluessa kasvanut ennennäkemättömän voimakkaasti.

Yhdysvaltojen kauppatase on alijäämäinen eli sen tavaratuonti on tavaravientiä suurempi. Toisin sanoen monille sellaisille valtioille, joiden talouskasvu perustuu voimakkaasti vientiin, Yhdysvallat on kokonsa takia erittäin tärkeä kauppakumppani. Yksi niistä on Kiina.

Yhdysvallat on myös monille suomalaisille yrityksille tärkeä markkina-alue.

Maailmantalouden suuri kysymys onkin se, saanko presidentti Trump toteutettua kaikkia vaalilupauksiaan. Veronkevennykset, sääntelyn purkaminen ja julkisten investointien lisääminen rakentamiseen ovat ­omiaan vauhdittamaan jo ennestään vahvaa talouskasvua. Se on yksi syy siihen, että osakkeiden hinnat Yhdysvalloissa ovat nousseet uusiin ennätyksiin.

Toisaalta protektionismi ja Yhdysvaltojen edun asettaminen muiden edelle voi vahingoittaa maailmantaloutta. Ongelmana on, että Trumpin talouspolitiikan yksityiskohdista on vielä vähän tietoa. Siksi pitkälle menevien johtopäätösten tekeminen on vaikeaa.

Kohtalaisen selvältä vaikuttaa, että presidentti Trumpin mielestä Yhdysvaltojen pitää käyttää varojaan enemmän omien kansalaisten ahdingon helpottamiseen kuin muiden valtioiden ongelmien ratkaisemiseen. Se varjostaa kehittyvien talouksien tulevaisuutta.

 
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Talouskasvun mittari


 Talouskasvun mittarina käytetään bruttokansantuotetta.

 Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa. Bruttokansantuotteessa on siis poistettu välituotteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • Suomen Pankki
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaista teistä tiistaiaamuna

  8. 8

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  9. 9

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää