Talous

Lesken yllätysomaisuus hupeni Nordean neuvoista – Professori pankkien sijoitusohjeista: ”Vanhojen osakkeiden myyminen hyvin harvoin järkevää”

Vaasan yliopiston rahoituksen professorin mukaan sijoitukset kannattaa hajauttaa mieluummin indeksirahastoilla kuin pankkien yhdistelmärahastoissa, joissa on suuret kulut.

Nordean vähittäisasiakkaista vastaavan johtajan Riikka Laine-Tolosen mukaan sijoitusten hajauttaminen on aina oikea lähtökohta sijoittamiselle. Niinpä pankki päätyy usein neuvomaan asiakkailleen vanhojen sijoituskohteiden myymistä ja sijoitusten hajauttamista Nordean yhdistelmärahastojen kautta.

HS kertoi perjantaina tapauksesta, jossa Nordea oli neuvonut iäkästä leskirouvaa myymään koko 151 000 euron arvoisen osakesalkkunsa ja sijoittamaan varat Nordean sijoitustuotteisiin. Arvopaperilautakunta suositti Nordean korvaamaan leskirouvan kärsimiä verotappioita, koska sijoitusneuvo oli lautakunnan mielestä kokonaisuutena epäonnistunut.


Laine-Tolosen mukaan pankin sijoitusneuvonnassa otetaan asiakkaan ”kokonaistilanne” nykyään paremmin huomioon. Neuvonnan peruslähtökohdat ovat silti ennallaan.

HS kysyi kahdelta sijoittamisen parhaalta akateemiselta asiantuntijalta eli rahoituksen professorilta, mitä mieltä he ovat neuvosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius suhtautuu pankin hajautusneuvoon hyvin kriittisesti, jos varat ovat olleet pitkään osakkeissa tai muussa sijoituskohteessa, joka pitäisi hajautuksen nimissä myydä.

”Olemassa olevien osakkeiden myyminen on erittäin harvassa tapauksessa järkevää. Niiden arvo on noussut niin paljon, että kun luovutusvoitoista maksaa veron, vaihtoehtoisella sijoituskohteella pitäisi olla hirveän hyvä tuotto, että se tuottaisi veron takaisin”, Rothovius sanoo.

Toinen professori ei halua antaa kommentteja nimellä omien sidonnaisuuksiensa takia. Myös hän korostaa, että veroja ja kuluja kannattaa aina yrittää välttää.

Vaikka sijoitukset hajautettaisiin eli osakeriskiä vähennettäisiin selvästi, aivan kaikkien osakkeiden myyminen ei ole järkevää. Niistä kannattaisi myydä vain se osuus, joka halutaan hajauttaa muihin sijoituskohteisiin. Loput osakkeet kannattaa säilyttää, koska niin vältetään turhien verojen maksu.

Esimerkiksi leskirouvan osakkeiden myynnistä saadut varat Nordea sijoitti yhdistelmärahastoihin, joissa oli osin aivan samoja osakkeita kuin mitä rouva oli juuri myynyt.

Rouvan salkussa oli kahdeksaa eri aloilla toimivaa suomalaisyritystä, joista osan liiketoiminta on hyvin kansainvälistä. Sellaista salkkua molemmat professorit pitävät ihan riittävän hyvin hajautettuna osakesalkkuna.

Kokonaan eri kysymys on, miten paljon sijoituksista kannattaa laittaa osakkeisiin ja miten paljon pienemmän riskin korkosijoituksiin, kun sijoituksia lähdetään tekemään puhtaalta pöydältä.

Vastaus riippuu ennen kaikkea sijoitushorisontista, eli kuinka pitkäksi aikaa varat sijoittaa. Jos varoja saattaa tarvita jo lähitulevaisuudessa, ne kannattaa sijoittaa pienen riskin korkosijoituksiin.

Nollakorkoista tavallisen pankin tiliä selvästi paremman tuoton voi saada jopa riskittömästi joidenkin ulkomaisten pankkien talletussuojatuilta tileiltä, joissa ei ole nostorajoituksia.

Jos sijoituksia sen sijaan tehdään vanhuuden turvaksi tai muuten yli viiden vuoden aikajänteellä, ainakin osa varoista kannattaa laittaa osakesijoituksiin joko suoraan tai rahastojen kautta.

”On esimerkiksi sellaisia peukalosääntöjä, että osakkeiden painon pitää olla 100 miinus oma ikä, mutta se on vain yksi tapa tarkastella asiaa”, nimettömänä esiintyvä professori sanoo.

Eli lapsen kannattaa laittaa kaikki varat osakkeisiin, sillä ne tuottavat pitkällä aikavälillä parhaiten, vaikka markkinat välillä heiluvat ylös ja alas. 75-vuotiaan sen sijaan kannattaa pitää tämän kaavan mukaan enää neljännes sijoituksistaan osakkeissa, koska niiden arvo voi heilahdella nopeasti.

Korkosijoituksissa varat voivat olla paremmassa turvassa mutta eivät toisaalta enää tuotakaan juuri mitään. Juuri tällä hetkellä korkosijoituksiinkin liittyy tosin merkittävä arvonlaskun riski.

Asia ei kuitenkaan käytännössä ole näin yksinkertainen. Monilla iäkkäämmillä sijoittajilla ei ole mitään aikomusta käyttää varoja omana elinaikanaan. Niinpä sijoitushorisonttia ei ole välttämättä järkevää tarkastella vain oman eliniän näkökulmasta.

”Onko varat tarkoitus siirtää lapsille tai lapsenlapsille perintönä? Se muuttaa sijoitushorisonttia ja arviointia”, nimetön professori jatkaa.

Ehkä varat kannattaakin pitää pitempään osakkeissa.

Jos esimerkiksi osakkeet tai rahasto-osuudet on tarkoitus siirtää eteenpäin perillisille, niitä ei todellakaan kannata myydä.

Näin voidaan välttyä luovutusvoittoveron maksulta kokonaan. Perilliselle arvopaperin hankintahinnaksi katsotaan perintöhetken arvo. Jos hän myy osakkeet sillä hinnalla, perijälle ei muodostu verotettavaa luovutusvoittoa lainkaan.

Kun on päättänyt, millä jaolla eri sijoituskohteita haluaa painottaa, mihin varat sitten kannattaa laittaa? Pankit tarjoavat tavallisille asiakkaille yleensä omia yhdistelmärahastojaan. Rothoviuksen mielestä niitä kannattaa kuitenkin välttää.

Hän tekisi hajautuksen itse indeksirahastoilla, joissa on huomattavasti pienemmät kulut. Niitä ei ole kaikissa tavallisissa pankeissa tarjolla mutta kotimaistakin tarjontaa löytyy esimerkiksi googlaamalla.

”Voi laittaa osan varoista korkorahastoon ja osan osakeindeksirahastoihin. Se ajaa aivan saman asian kuin yhdistelmärahasto”, Rothovius sanoo.

Erot kuluissa ovat merkittäviä. Pankkien yhdistelmärahastoissa on tyypillisesti noin prosentin merkintäpalkkio, joka viedään aina sijoitettavasta summasta päältä ja lisäksi 1–2 prosentin juoksevat kulut vuodessa.

Indeksirahastoissa ei välttämättä ole merkintäpalkkiota lainkaan tai se on hyvin pieni ja juoksevat kulut ovat joitain prosentin kymmenesosia vuodessa. Myös pörssinoteeratut ETF-arvopaperit voivat olla edullinen tapa tehdä indeksisijoituksia.

Esimerkiksi prosenttiyksikön ero rahaston merkintäpalkkioissa ja juoksevissa kuluissa tekee pitkän sijoitusajan kuluessa ison eron tuottoihin. Pankit perustelevat rahastojen palkkioita sillä, että salkunhoitaja valikoi sijoituskohteita tilanteen mukaan.

Useat selvitykset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei aktiivisten rahastojen tuotto harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta pysty ylittämään indeksirahastojen tuottoja. Hyvin usein on käynyt päin vastoin.

Rahastoihin sijoittamisessa on se etu, että kun valitsee minkä tahansa niin sanotun kasvurahaston, osingot jäävät rahaston sisään ja ne sijoitetaan eteenpäin ilman, että niistä peritään välillä veroa. Jos osakkeet omistaa suoraan, osingot verotetaan joka vuosi pääomatulona.

Sijoittaja saa siis rahastossa käytännössä saman veroedun kuin mitä pankit mainostavat kapitalisaatiosopimuksissa tai muissa vakuutuskuorituotteissaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää