Talous

Toshiban kurssi syöksyi jälleen – Kone kertoo olevansa ”periaatteessa” kiinnostunut yhtiön hissibisneksen ostosta

Uutistoimisto Reutersin väitteet tulostietojen viivästymisestä jo kolmannen kerran aiheuttivat kurssilaskun, vaikka Toshiba ei myöntänyt tietoja oikeiksi.

Talousvaikeuksista kärsivän japanilaisen monialayhtiö Toshiban kurssi lähti jälleen laskuun maanantaina.

Syynä oli nyt se, että uutistoimisto Reuters kertoi lähteisiinsä vedoten, että Toshiba tulee todennäköisesti ylittämään jo kolmannen kerran määräaikansa, jolloin sen tulisi julkistaa vuosineljänneksensä tulostiedot.

Toshiban osakkeen hinta halpeni aamukaupassa jo 9,4 prosenttia, mutta taittui lopulta noin neljän prosentin heikkenemiseen.

Muutoin pörssipäivä päättyi Tokion pörssissä Nikkei-indeksin osalta lievään nousuun.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toshiban talousvaikeudet johtuvat epäonnistuneista ydinvoimalakaupoista Yhdysvalloissa ja pitkään jatkuneista epäselvyyksistä yhtiön kirjanpidossa.

Suurtappioiden takia yhtiö joutuu myymään tärkeitä omistuksiaan.

Yksi mahdollinen myyntikohde on Toshiban hissiyhtiö, jonka kanssa suomalainen hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone on strategisessa allianssissa.

”Voisimme kyllä periaatteessa olla kiinnostuneita Toshiban hissiliiketoiminnasta, kuten muistakin mahdollisuuksista. Joka tapauksessa strateginen yhteistyömme jatkuu eri osa-alueilla”, Koneen viestintäjohtaja Liisa Kivelä kertoi HS:lle maanantaiaamuna.

Kolmas mahdollinen lykkäys Toshiban tulostietojen julkistamisessa koskee loka–joulukuun 2016 tulostietoja.

Ne on määrä julkistaa 11. huhtikuuta.

Reutersin lähteiden mukaan uusin viivästys johtuu siitä, että tilintarkastaja PricewaterhouseCoopers Aarata on halunnut tarkistaa samalla viime vuoden vuosineljännesten tulokset maaliskuusta lähtien.

Toshiban tiedottaja ilmoitti maanantaina, että yhtiö ei ole ilmoittanut mahdollisesta tulostietojen julkistamisen lykkäyksestä ja että yhtiö valmistautuu julkaisemaan tulostietonsa huhtikuun 11. päivään mennessä.

Toshiban talousvaikeudet johtuvat ennen kaikkea sen tappiollisista ydinvoimalatoiminnoista Yhdysvalloissa.

Toshiba-konserniin kuuluva ydinvoimayhtiö Westinghouse ilmoitti maaliskuun lopussa hakeutuvansa konkurssiin.

Toshiba osti Westinghousen vuonna 2006 5,4 miljardilla dollarilla.

Toshiba arvioi, että sen tappiot viime vuodelta nousevat osin Westinghousen ongelmien vuoksi 9,1 miljardiin dollariin.

Alaskirjaukset Yhdysvaltain ydinvoimalahankkeissa ovat pakottaneet Toshiban harkitsemaan kannattavimpien liiketoimintayksikköjensä osittaista myyntiä.

Esimerkiksi yhtiön puolijohdebisneksen kannattavimpien osien myyntejä kaavaillaan.

Maaliskuun lopulla yhdysvaltalaiset pääomasijoittajat jättivät Toshiballe 17,9 miljardin dollarin tarjouksen yhtiön puolijohdetoimintojen ostamisesta.

Toshiba on myös suuri hissivalmistaja. Spekulaatioita Toshiban hissiyhtiön siirtymisestä suomalaisomistukseen on käyty jo jonkin aikaa.

Yhtenä todennäköisenä skenaariona on pidetty sitäkin, että Kone kasvattaa merkittävästi nykyistä omistusosuuttaan Toshiban hissiyhtiössä niin, että Toshiba pysyy yhtiössä edelleen osakkaana.

Ruotsalainen Handelsbanken arvioi jo viime vuoden keväällä, että suomalainen hissijätti Kone on valmistelemassa suurta yrityskauppaa ja että ilmeinen ostokohde on juuri Toshiba Elevators.

Kone ja Toshiba Elevators ovat olleet vuosikymmeniä tiiviissä strategisessa yhteistyössä ja omistaneet toistensa osakkeita.

Koneella on ollut Toshiba Elevatorsista vajaan 20 prosentin omistus.

Toshiba joutui myymään koko 4,6 prosentin Kone-osakepottinsa kesällä 2015. Se sai osakkeista tuolloin 865 miljoonaa euroa.

Syynä myyntiin olivat tuolloin epäselvyydet tilinpidossa, jossa yhtiön voittoja oli suurenneltu finanssikriisin alusta lähtien noin 1,2 miljardilla dollarilla.

Tieto johti yhtiön silloisen pääjohtaja Hisao Tanakan ja kahden hänelle läheisen johtajan eroilmoitukseen.

Toshiban edustaja erosi samassa rytäkässä Koneen hallituksesta.

Kone kuitenkin ilmoitti tuolloin, että Toshiban omistuksen poistumisella ei ole vaikutusta Koneen ja Toshiba Elevatorsin strategiseen allianssiin.

Kone ei myöskään tehnyt muutoksia omaan Toshiba Elevators -omistukseensa.

Kone on ollut vaitonainen yrityskauppa-aikeistaan, mutta eri yhteyksissä yritysjohto on jo vuosien ajan kertonut varakkaan yhtiön tarkkailevan aktiivisesti mahdollisia ostokohteita.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinvoima
 • Hissit
 • Yrityskaupat
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää