Talous

Käteinen pitää pintansa – 50 euron seteli uudistui tänään, automaateista sitä saa viimeistään loppuviikosta

Uusi 50 euron seteli otetaan käyttöön tiistaina. Viisikymppinen on euroalueen suosituin seteli.

Uusien maksutapojen yleistymisestä huolimatta käteisellä on yhä edelleen tärkeä merkitys, arvioi Suomen Pankin rahahuolto-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen.

”Käteinen pitää pintansa jopa Suomessa, jossa liki kaikilla on pankkitili. Maailmanlaajuisesti käteisen merkitys on vielä paljon suurempi.”

Etenkin kehittyvissä kansantalouksissa on todennäköisesti miljardeja ihmisiä, joilla ei ole pankkitiliä eikä pankki- tai luottokortteja. Heille käteinen on ainoa maksutapa.

Euroseteleitä on euroalueella käytössä noin 20 miljardia kappaletta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tiistaina käyttöön otetaan uusi 50 euron seteli, joka on euroseteleistä suosituin. Niitä on kierrossa yhdeksän miljardia, mikä vastaa 45 prosenttia kaikista euroseteleistä.

Uudessa 50 euron setelissä uutta ovat kohokuviot setelin päädyissä, kasvokuvavesileima, kasvokuvaikkuna hologramminauhassa ja hohtavanvihreä arvonumero. Uuden setelin valmistuskustannus on noin 0,10 euroa. Setelikohtainen kustannus supistuu sitä mukaan kuin niiden määrä kasvaa.Finanssialan keskusliiton viime keväänä tekemän kyselyn mukaan 74 prosenttia suoma­laisista maksaa päivittäistavaransa jollakin maksukortilla. Käteisellä maksavien osuus kasvoi kevääseen 2014 verrattuna kah­della prosenttiyksiköllä 25 prosenttiin.

”Meillä on edelleen käyttöalueita, joilla ei ole vastaavilla ominaisuuksilla varustettua sähköistä vaihtoehtoa. Jos haluaa antaa maksun siten, että kate on välittömästi käytettävissä, käteiselle ei ole yleensä vaihtoehtoa”, Heikkinen sanoo.

Tilisiirto tosin onnistuu viivytyksettä, jos maksaja ja vastaanottajat ovat saman pankin asiakkaita. Eri pankkien välillä tilisiirto kestää yleensä vuorokauden.

Heikkinen korostaa, että reaaliaikaisesti toimivilla mobiilimaksusovelluksilla pitää olla matkapuhelin käytössä, eivätkä sähköiset maksutavat välttämättä aina toimi. Lisäksi maksajan ja maksun vastaanottajan pitää olla liittyneinä samaan maksujärjestelmään.

Käteisestä aiheutuu kuitenkin yhteiskunnalle kustannuksia.

Suomen Pankin eri lähteisiin perustuvan laskelman mukaan kauppojen ja pankkien käteisestä aiheutuvat yhteenlasketut kustannukset ovat nettomääräisesti noin 150 miljoonaa euroa vuodessa.

Korttimaksujen veloituksia tulee vuosittain kaupalle vajaan 200 miljoonan euron kustannukset. Pankit pystyvät puolestaan kattamaan korttimaksuista aiheutuvat kulunsa suoraan korttien omistajilta.

Käteisen lukuisat ongelmat ovat tiedossa. Etenkin suuret seteli ovat rikollisten suosiossa, koska niillä voidaan tarvittaessa kätkeä varojen alkuperä.

Harvardin yliopiston taloustieteen professori Kenneth Rogoffin mielestä käteinen voi osittain jopa lamaannuttaa keskuspankkien elvyttävän rahapolitiikan vaikutuksia.

Rogoff ei kuitenkaan suosita käteisen hylkäämistä, vaan suurimmista seteleistä luopumista. Rogoffin kirja Curse of Cash ­(Käteisen kirous) ilmestyi viime vuonna.

Nykyisin euroalueella on käytössä kaksi setelisarjaa. Euroopan keskuspankki päätti toukokuussa 2016, että uudesta Europa-setelijärjestelmästä jätetään pois 500 euron seteli. Setelisarja on nimetty kreikkalaisen ­mytologian Europa-neidon mukaan.

Toukokuussa 2013 käyttöön otettiin viiden euron seteli, syyskuussa 2014 kymmenen euron seteli, marraskuussa 2015 20 euron seteli ja 50 euron seteli huhtikuussa 2017.

Suunnitelmissa on, että alkuvuonna 2019 käyttöön otetaan uudet Europa-sarjan 100 euron ja 200 euron setelit. Kuluttajien ei tarvitse olla uudistuksista huolissaan, sillä vanhat ja uudet setelit ovat käytössä rinnan vielä pitkään.

”Vanhat setelisarjat käyvät yhä edelleen maksuvälineinä. Ei ole edes mitään keskusteluja ­siitä, että niiden maksuvälinekäyttö loppuun. Jos vanhojen euroseteleiden käyttö maksu­välineenä loppuisi jossain vaiheessa, keskuspankki joka tapauksessa lunastaisi niitä”, Heikkinen sanoo.

Uusia 50 euron seteleitä saa automaateista sitä mukaan kuin niitä täytetään. Heikkinen ar­vioi, että viimeistään loppu­viikosta niitä on kaikissa käteisautomaateissa.

 

Fakta

Rahalla on kolme tehtävää


 Vaihdon väline. Tarkoittaa sitä, että rahaa käytetään tavaroiden ja palveluiden ostamiseen.

 Arvon säilyttäjä. Käteisen rahan arvo perustuu sopimukseen ja luottamukseen. Luottamus perustuu siihen, että tietyn määrän rahaa voi lähitulevaisuudessa vaihtaa suunnilleen samaan määrän tavaroita ja palveluita kuin nykyisin.

 Laskentayksikkö. Hintoja ja arvoja mitataan rahassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää