Talous

Pianoja raahataan nyt jopa roskalavalle – HS selvitti, miten löydät hyvän pianon ja miten pääset tarpeettomasta eroon

Pianoista on nyt ylitarjontaa niin, että entisiä kulttuurikotien tunnusmerkkejä raahataan jopa roskalavalle. Akustisten ja digipianojen lisäksi tarjolla on silent-pianoja, jossa vipua kääntämällä akustisen pianon ääni siirtyy kuulokkeisiin. HS kertoo, miten soitinta voi yrittää myydä ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hankkii pianoa.

Näin myyt pianon

Helsinkiläinen opiskelija Julia Tofferi myi vastikään pianonsa 70 eurolla.

”Hinnoittelussa otin huomioon lähinnä sen, että joku ostaisi sen mahdollisimman pian”, Tofferi, 20, kertoo. Hän tarvitsi lisätilaa koulutehtäviä ja ompeluharrastusta varten.

Kawai-merkkinen piano herätti kiinnostusta Soitinkirpputorilla ja Tori.fi:ssä. Kaupat syntyivät muutamassa päivässä.

”Haikein mielin luovuin pianosta. Tulevaisuudessa varmaankin hankin kannettavan kotikeyboardin, jonka saa tarpeen mukaan laitettua kaappiin”, Tofferi sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka hinta oli alhainen, Tofferi oli onnekas, että ylipäätään pääsi pianostaan eroon.

Vanhoista pianoista on niin paljon ylitarjontaa, että niitä annetaan kauppapaikoilla ilmaiseksi.

Moni piano päätyy jopa roskalavalle. Esimerkiksi F-Musiikki ottaa vaihdossa käytettyjä pianoja, ja kunnosta riippuen soitin menee myyntiin tai joskus kaatopaikalle. Sortti-asemat ottavat vastaan pianoja veloituksetta.

”Viemme viikoittain huonokuntoisia pianoja Sortti-asemalle”, kertoo Antero Leppälä Pianonkuljetus A. Leppälästä. Yritys tarjoaa myös pianojen varastointipalvelua.

Syynä akustisten pianojen ylitarjontaan on, että yhä useampi haluaa soittimen, jonka äänen saa kuulumaan kuulokkeista.

Markkinoilta löytyy runsaasti akustisia soittimia, jotka on hankittu pianojen kulta-aikana 1960-luvulta 1980-luvun alkuun. Parhaimmillaan kotimaisia Fazerin ja Hellaksen pianoja myytiin 10 000 vuodessa. Sittemmin molemmat kotimaiset valmistajat ovat lopettaneet tuotannon. Myynti on vähentynyt tasaisesti 1970-luvulta lähtien.

”Varsinkin edulliset digitaalipianot ovat osaltaan vieneet edullisten käytettyjen pianojen markkinoita”, kertoo Pertti Kallio F-Musiikista.

Miten tarpeettomaksi käyneestä pianosta sitten pääsee eroon?

Ensin kannattaa pyytää asiantuntija arvioimaan, missä kunnossa soitin on ja mitä pianosta kannattaa pyytää. Teknisen kunnon asiantuntijoita löytää esimerkiksi Suomen Pianonvirittäjät ry:stä.


”Käytettyjen pianojen hinnat ovat laskeneet 2000-luvun alusta. Kotimaisen vanhan pianon sai silloin 1 000–1 500 eurolla, nyt 500 eurolla”, Kallio sanoo.

Pianojen hintaan vaikuttaa merkin, mallin, kunnon, koon ja iän lisäksi myös väri. Pianokeskus Oy:n Arto Tuomisen mukaan nyt kysytään eniten valkoisia ja mustia pianoja.

Hyväkuntoista ja nykyaikaista käytettyä pianoa voi yrittää tarjota käytettyjä pianoja myyville liikkeille.

”Pianokeskuskin ostaa hyväkuntoisia käytettyjä pianoja valikoidusti, mutta meille tarjotaan satoja pianoja vuosittain, joten ihan kaikkia emme pysty tilan puutteen takia ostamaan”, Tuominen sanoo.

Poikkeus ovat silent-pianot eli pianot, joihin on asennettu äänen vaimentava laitteisto. Tuomisen mukaan ne viedään käsistä.

Jos pianoa lähtee itse myymään, myynti-ilmoituksessa kannattaa mainita pianon merkki, ikä, ulkoiset mitat, pianon kannen alta löytyvä sarjanumero, huollot ja ammattilaisen arvio pianon kunnosta. Omakohtainen tai ammattilaisen mielipide soittoäänestä ja kauniit kuvat edistävät myyntiä.

Hyviä kauppapaikkoja internetistä ovat esimerkiksi Tori.fi, Huuto.net, Muusikoiden.net ja Facebookin kierrätysryhmät.

Pianoa voi myös tarjota musiikkiopistoille.

Näin ostat pianon

Vaikka pianojen kulta-aika on ohi, piano on silti edelleen suosituin soitinvalinta musiikkiopistoissa.

Moni siis yhä ostaa pianon. Mitä sen hankinnassa pitäisi ottaa huomioon?

Vaihtoehtoja on periaatteessa kolme: perinteinen akustinen piano, digitaalinen piano tai akustinen piano, johon on asennettu äänen kuulokkeisiin ohjaava silent-järjestelmä.

Uudet akustiset pianot maksavat 3 000 eurosta ylöspäin, digipiano täyspitkällä koskettimistolla ja painotetulla kosketuksella alle 1 000 euroa, kerrotaan F-musiikista.

Uuden silent-pianon saa Laatusoitin Oy:n mukaan 6 000 eurolla.


Rebekka Angervo opettaa pianonsoittoa Espoon musiikkiopistossa ja pianopedagogiikkaa Sibelius-Akatemiassa. Hän suosittelee oppilailleen kotiin ensisijaisesti aina akustista pianoa.

Angervon mukaan kuitenkin myös monet nykyiset digisoittimet ovat tasokkaita. Lisäetu digitaalisessa pianossa on, ettei sitä tarvitse virittää ja se menee pieneen tilaan.

Pianon valintaan vaikuttaa se, millaiseen käyttöön soitin tulee: aloittelijalle vai ammattitutkintoon pyrkivälle.

”Uusi soitin on paras, mutta käytettyjen pianojen markkinoilta voi löytyä todellisia helmiä”, Angervo kertoo.

Aloittelijalle sopivan akustisen käytetyn pianon hinnat alkavat Pianokeskuksessa 500–700 eurosta. Hintaan sisältyy myös kuljetus, viritys ja kolmen vuoden takuu. Pianokeskus on yksi suurimmista käytettyjä pianoja myyvistä liikkeistä.

Käytettyjä pianoja voi myös kysellä tuttavilta tai ostaa yksityisiltä markkinoilta. Vaikka näin pianon voi saada muutamalla kympillä tai jopa ilmaiseksi, pianokauppiaat muistuttavat riskeistä.

Jos pianon ostaa yksityisiltä markkinoilta, kauppaan ei sovelleta kuluttajansuojalakia. Lisähintaa pianolle tuovat kuljetus, viritys ja mahdolliset huollot.

Piano vaatii virityksen aina siirtojen jälkeen. Pitkään virittämättömänä ollut piano saattaa tarvita kaksikin viritystä peräkkäin. Virityksen hinta pääkaupunkiseudulla on noin 100–150 euroa.

Pianon kuljetus maksaa pääkaupunkiseudulla noin 130–170 euroa.

”Nettisivujen myydään pianoja -palstoilla tarjonta on todella kirjavaa”, sanoo Pertti Kallio F-Musiikista.

”Pianot voivat olla ominaisuuksiltaan melko vaatimattomia ja saattavat vaatia jo perusteellisempia huoltotoimenpiteitä.”

Laatusoitin-pianofirman toimitusjohtaja Joose Vähäsöyrinki toteaa, että pianon koneistossa voi olla ongelmia, vaikka se näyttäisi päällisin puolin hyväkuntoiselta. Näitä ongelmia saattaa olla mahdoton havaita ilman asiantuntemusta.

”Kuivassa suomalaisessa ilmastossa yleisiä ongelmia ovat kielisillan halkeamiset. Jopa laatupiano voi olla riskiostos, jos sitä on säilytetty väärin tai se on jätetty vaille huoltoa”, Vähäsöyrinki sanoo.


Toisaalta pikkuviallinenkaan piano ei ole huono vaihtoehto, jos vika on helposti korjattavissa. Virittäjä pystyy korjaamaan esimerkiksi yhden viallisen koskettimen kädenkäänteessä.

Jos itsellä ei ole tietoa pianoista, pianokaupoille kannattaa pyytää mukaan pianonsoitonopettaja tai pianonvirittäjä.

Soitonopettajat lähtevät yleensä mielellään mukaan valitsemaan oppilaalle soitinta. Opettajalta saa myös suosituksia, mistä liikkeistä kannattaa hankkia käytetty piano.

”Pieni lapsi tarvitsee alussa soittimen, jonka kosketus ei ole liian raskas. Kosketuksen raskautta voi virittäjä säätää, mutta se ei ole halpaa lystiä”, Angervo kertoo.

”Kannattaa tarkistaa vasaroiden, kielten ja sammuttajien kunto, kosketuksen tasaisuus, pedaalien toiminta ja koskettimiston pinnoitteet.”

Soitinta valitessa kannattaa huomioida myös asumismuoto.

”Kerrostalossa pianonsoitto harrastustoimintana on sallittua, kunhan soitto tapahtuu päiväsaikaan ja pysyy kohtuullisena”, kertoo Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta.

Pianonsoitonopettaja Angervo suosittelee kerrostalossa silti harkitsemaan soitinta, josta saa äänen tarvittaessa pois.

Digitaalisen pianon lisäksi ratkaisu voi olla akustinen piano, johon asennetaan silent-toiminto. Se vaimentaa vipua kääntämällä pianon vasarat, jolloin ääni kuuluu kuulokkeilla vain soittajalle tai sen voi ohjata kaiuttimiin. Akustisen pianon ominaisuudet säilyvät eikä järjestelmä vaikuta soittotuntumaan.


Silent-toiminnon voi kytkeä vivun avulla päälle ja pois.

”Silent on akustisten pianojen pelastus joltain osin. Asiakkaat vaativat digipianon ominaisuuksia, mutta silti haluavat akustisen pianon hyvät ominaisuudet samaan pakettiin, jolloin silent-piano on ylivoimainen ratkaisu”, kertoo silent-toimintoja asentavan Laatusoitin Oy:n toimitusjohtaja Vähäsöyrinki.

”Tyypillisimpiä silent-asiakkaitamme ovat kerrostalo- ja rivitaloasujat, mutta yhä enemmän lapsiperheet valitsevat silentin.”

Silent-toiminnon pystyy asentamaan akustiseen pianoon myös jälkikäteen. Asennus maksaa 1 850 euroa. Työ voidaan tehdä asiakkaan kotona, ja laitteiston pystyy asentamaan lähes mihin tahansa akustiseen pianoon. Ainoa vaatimus on, että pianossa on oltava vähintään 88 kosketinta.

Toiminnon voi halutessa purkaa ja asentaa toiseen pianoon. Pianoon ei jää asennuksesta näkyviä jälkiä.

”Käytetyn takuun alaisen peruspianon, johon on asennettu silent-toiminto, saa liikkeestä noin 2 000 eurolla eli hyvän sähköpianon hinnalla”, kertoo Vähäsöyrinki.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Myyjän muistilista


 Pyydä asiantuntija arvioimaan, missä kunnossa piano on ja mitä siitä kannattaa pyytää. Teknisen kunnon asiantuntijoita löytää esimerkiksi Suomen Pianonvirittäjät ry:stä.

 Hyväkuntoista ja nykyaikaista käytettyä pianoa voi tarjota käytettyjä pianoja myyville liikkeille.

 Jos myyt itse, mainitse myynti-ilmoituksessa merkki, ikä, ulkoiset mitat, pianon kannen alta löytyvä sarjanumero, huollot ja ammattilaisen arvio pianon kunnosta.

 Pianoa voi tarjota myös musiikkiopistoille. Myös kierrätyskeskus ottaa hyväkuntoisia pianoja, mutta kuljetus on hoidettava itse.

 Jos et itse tunne pianoja, pyydä kaupoille mukaan pianonsoitonopettaja tai pianonvirittäjä.

 Pieni lapsi tarvitsee alussa soittimen, jonka kosketus ei ole liian raskas.

 Tarkista vasaroiden, kielten ja sammuttajien kunto, kosketuksen tasaisuus, pedaalien toiminta ja koskettimiston pinnoitteet.

 Pikkuviallinen piano ei ole huono vaihtoehto, jos koneisto on hyväkuntoinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Piano
 • Soittimet
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää