Talous

Kokoomuksen ehdokkailla eniten liiketoimintaa, perussuomalaisten yritykset ovat riskialtteimpia – tarkista hakukoneesta, miten ehdokkaasi yrityksellä menee

Noin 40 prosenttia selvityksen kuntavaaliehdokkaista on jonkun yrityksen toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja tai jäsen tai vaikkapa vastuunalainen yhtiömies kommandiittiyhtiössä.

Kokoomuksen kuntavaaliehdokkailla on odotetusti eniten kytkentöjä yrityksiin, mutta vahvimmat yritykset ovat sosiaalidemokraattien hallinnassa. Kaikkien riskialtteinta yritystoiminta on, jos sen johdossa tai hallinnossa on perussuomalaisten kuntavaaliehdokas, kun tarkastelussa ovat eduskuntapuolueet.

Näin voi kiteyttää tulokset, jotka syntyivät Suomen Asiakastiedon analyysissä 10 169 kuntavaaliehdokkaasta. Ehdokkaat ovat Helsingin seudulta ja suurista Suomen kunnista.

Tästä Helsingin Sanomien hakukoneesta voit katsoa, kuinka monessa yrityksen vastuuasemassa kuntasi valtuustoehdokkaat ovat ja mikä on yritysten riskiluokitus. Kirjoitus jatkuu hakukoneen alla.Selvityksessä löytyi kaikkiaan 4 061 kuntavaaliehdokasta, joilla on asema jossakin yrityksessä. Se tarkoittaa, että noin 40 prosenttia selvityksen kuntavaaliehdokkaista on jonkun yrityksen toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja tai jäsen tai vaikkapa vastuunalainen yhtiömies kommandiittiyhtiössä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Luvussa eivät ole mukana asunto-osakeyhtiöt eivätkä tilintarkastajan ja muutamat muut asemat. Syynä on se, että selvityksessä haluttiin tarkastella ehdokkaisiin liittyvän yritystoiminnan yleisyyttä ja onnistumista.

Suhteellisesti vähiten yrityskytkentöjä on vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaiden joukossa, kun tarkasteltavana ovat eduskuntapuolueet. Kun kokoomuksen ehdokkaista 59 prosenttia on mukana jonkun yrityksen toiminannassa, niin vasemmistoliiton ehdokkaiden osalta se on noin puolet tästä eli 28 prosenttia.

Myös kristillisdemokraattien ehdokkaiden joukossa on melko vähän yrityselämään kytköksissä olevia ehdokkaita. Kristillisten ehdokkaista 29 prosenttia kuuluu jonkun yhtiö johtoon tai hallintoon.

Selvityksessä tarkasteltiin myös sitä, montako yrityskytkentää ehdokkaalla on keskimäärin. Tässä vertailussa ovat mukana myös taloyhtiöt ja tilintarkastajan paikat.

Tässäkin vertailussa kokoomus on kärjessä.

Jos kokoomuksen ehdokkaalla on joku yritysasema, niitä on paljon: kokoomuksen ehdokkailla on keskimäärin 4,4 asemaa yrityksessä. Seuraavana tuleviin sosiaalidemokraatteihin verrattuna asemia on kaksinkertaisesti, sillä Sdp:n ehdokkaalla on keskimäärin 2,3 asemaa jossain yrityksessä.

Asiakastieto arvioi myös sitä, kuinka hyvin ehdokkaat ovat hoitaneet yritystoimintaansa. Arvioi on tehty 6 862 yrityksestä, jossa kuntavaaliehdokas on vastuuasemassa nyt tai on ollut kuluneen valtuustokauden aikana.

Vahvin asema on selvityksen mukaan niillä yrityksillä, joissa johtoon tai hallintoon kuuluu tai on kuulunut joku sosiaalidemokraattien kuntavaaliehdokas. Yli puolet (52 prosenttia) Sdp:n ehdokkaiden yrityksistä saa Asiakastiedon luokituksessa arvosanan ”vahva yritys”.

Se tarkoittaa, että yrityksellä on selvästi keskivertoyritystä pienempi riski maksuhäiriöön. Käytännössä se tarkoittaa kykyä maksaa laskut ja velat ajallaan.

Toiseksi vahvinta yritystoiminta on ollut kokoomuksen ehdokkaiden hoitamissa yrityksissä, joista 46 prosenttia on vahvoja. Erot seuraaviin eduskuntapuolueisiin vasemmistoliittoon (45 prosenttia) ja vihreisiin (45 prosenttia) sekä keskustaan (44 prosenttia) on kuitenkin pieni.

Keskimäärin suomalaisten yrityksistä 47 prosenttia on vahvoja. Luku perustuu Asiakastiedon 630 000 yrityksen, säätiön ja yhdistyksen luokitukseen.

Heikoimmin hoidettua yritystoimintaa on Asiakastiedon analyysin mukaan perussuomalaisilla, kun tarkasteltavana ovat eduskuntapuolueet. Jos perussuomalaisella ehdokkaalla on asema jossain yrityksessä, niin näistä 20 prosenttia saa arvosanan ”riskialtis”.

Se tarkoittaa, että yrityksellä on huomattavasti keskivertoyritystä suurempi riski saada maksuhäiriömerkintöjä eli jättää laskuna ja velkansa maksamatta. Keskimäärin suomalaisten yrityksistä 10 prosenttia on riskialttiita eli perussuomalaisten ehdokkaiden yrityksillä on kaksinkertainen riski jättää velvoitteensa hoitamatta ajallaan.

Lähellä lukemaa ovat kristillisdemokraatit, joiden ehdokkaiden yrityksistä 18 prosenttia on Asiakastiedon arvion mukaan riskialttiita. Kun tarkastelussa ovat myös eduskunnan ulkopuoliset puolueet, riskisintä yritystoimintaa on piraattipuolueessa, jossa 31 prosenttia yritystoiminnasta on riskialtista.

Asiakastiedon mukaan keskimääräistä vähemmän riskiyrityksiä on vihervasemmiston ehdokkaiden joukossa: sosiaalidemokraateilla kuusi prosenttia yrityksistä saa luokituksen ”riskiyritys” ja vihreillä luokituksen saa yhdeksän prosenttia yrityksistä.

Konkurssit piinanneet kokoomusehdokkaita

Yhdysvalloissa konkurssin tehnyt yrittäjä on arvostettu, sillä hänen uskotaan oppineen kokemuksistaan. Suomessa tilanne ei ole aivan samanlainen, sillä vastuuhenkilön konkurssitausta voi muun muassa nostaa yrityksen lainojen korkoa.

Asiakastieto selvitti HS:n keräämästä aineistosta, kuinka monta kuntavaaliehdokasta Helsingin seudulta ja suurista kunnista on tehnyt yrityskonkurssin 2013–2017 ja missä puolueissa he ovat ehdolla.

Selvityksen mukaan eniten konkursseissa ovat olleet mukana kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat: vastuuasemassa yrityksessä olevista kokoomuksen ehdokkaista 3,8 prosenttia on tehnyt konkurssin.

Kokoomuksen ehdokkaiden joukossa konkurssit ovat kaksi kertaa yleisempiä kuin muissa eduskuntapuolueissa. Esimerkiksi sosiaalidemokraattien ehdokkaiden joukossa yrityskytkennän hankkineista 1,4 prosenttia on kokenut konkurssin. Vihreillä luku on 1,6 prosenttia ja kristillisillä 1,9 prosenttia.

Ehdokkaan puoluetaustalla ja hänen yritystoimintansa konkurssiriskillä on Asiakastiedon toimittaman aineiston perusteella yhteys. Tuloksia voi verrata esimerkiksi siihen, että suomalaisista yrityksistä keskimäärin 2,55 prosenttia meni vertailuaikana konkurssiin.

Puolueista keskimääräistä enemmän konkursseja näyttää osuvan kokoomuksen ehdokkaiden kohdalle. Muiden eduskuntapuolueiden kohdalla konkursseja on selvästi vähemmän.

Artikkelin aineisto on kerätty Asiakastiedon yritystietokannasta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Miten ehdokkaat ovat pärjänneet yritystoiminnassa?


 HS selvitti yli 10 000 kuntavaaliehdokkaat yrityskytkentöjä ja -taustoja sekä näiden yritysten nykymenestystä.

 Selvitykseen valitut ehdokkaat pyrkivät Helsingin seudun ja suurten kaupunkien 28 valtuustoon.

 Aineisto perustuu Asiakastiedon analyysiin ja tietoihin, joita se on saanut muun muassa kaupparekisteristä.

 Asiakastieto luokitteli yritykset vahvoihin, keskitason ja riskialttiisiin yrityksiin. Perusteena on arvio yritysten kyvystä maksaa laskunsa ja velkansa.

 Mukana ovat yritykset, joissa ehdokas on yhä mukana tai joissa rooli on päättynyt 2013 alun jälkeen.

 Kun selvityksessä on arvioidaan ehdokkaiden menestystä liiketoiminnassa, aineistossa ei ole mukana ehdokkaiden asemia asunto-osakeyhtiöissä eikä tilintarkastajan tehtäviä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Keskustan hermo petti sotessa: kansanedustaja kutsuu neuvotteluja farssiksi ja sanoo kokoomuksen viittaavan kintaalla asiantuntijoille

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta yksityisjuhlissa Suomenlinnassa

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Kolmea suomalaismiestä syytetään terrorismirikoksen valmistelusta – halusivat syyttäjän mukaan vierastaistelijoiksi Syyriaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  11. Näytä lisää