Talous

Sanoma myy televisiotoimintansa Hollannissa – saa käteisenä 237 miljoonaa euroa

Vuonna 2011 tehty tv-kanavien osto oli Sanomalle tappiollinen liike. ”Suomi näyttää jatkuvasti hyvää kuntoa”, toimitusjohtaja Susan Duinhoven arvioi.

Mediayhtiö Sanoma ilmoittaa myyvänsä Hollannin SBS-televisiotoiminnot. Ostajana on Talpa Broadcasting Holding. Sanoma saa yrityskaupasta maksuna 237 miljoonaa euroa käteisenä.

Sanoma kertoi tiistaina myös, että yhtiön näkymät kuluvalle vuodelle parantuvat.

Yhtiö on aiemmin arvioinut liikevoittoprosentin olevan noin 10 prosenttia, nyt arvio muuttui yli 10 prosentiksi.

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven kertoi maanantaina järjestetyssä analyytikkotilaisuudessa tulosparannuksen selittyvin osin sillä, että SBS:n alkuvuosi on perinteisesti lähes nollakatteista ja tulos tehdään loppuvuonna.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Suomi näyttää jatkuvasti hyvää kuntoa”, Duinhoven lisäsi.

SBS arvioitiin kaupassa 12,6 kertaa liikevoittonsa arvoiseksi.

Kuusi vuotta sitten, kun Sanoma osti SBS ja belgialaisia mediaomistuksia, vastaava kerroin oli 10,6.

Käteisen lisäksi Sanoma saa kaupassa sadan prosentin omistusoikeuden TV-ohjelmaoppaita julkaisevasta Veronica Uitgeverijstä.

SBS on Hollannin kolmanneksi suurin maksuttomien televisiokanavien tarjoaja, jonka kanavia ovat SBS 6, NET5, SBS9 ja Veronica.

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo tiedotteessa, että Sanoma on päättänyt keskittyä vahvuusalueisiinsa eli liiketoimintoihin, joissa yhtiöllä on mahdollisuus saavuttaa johtava markkina-asema.

”SBS:n myynti mahdollistaa taseen vahvistamisen nopeutetussa aikataulussa ja tuo meille selvästi enemmän taloudellista ja strategista liikkumavaraa vahvojen liiketoiminta-alueidemme kasvattamiseen”, Duinhoven sanoo.

Duinhoven sanoo olevansa tyytyväinen, että Sanoma pitkäaikainen kumppani Talpa ostaa yhtiön osuuden ”tästä ainutlaatuisesta yhtiöstä”. Sanoma aikoo jatkaa yhteistyötä Talpan kanssa.

SBS:n myynti merkitsee päätöstä Sanoman suurinvestoinnille, jonka yhtiö teki vuoden 2011 alkupuolella runsaalla 1,2 miljardilla eurolla.

Kanavat myi saksalainen mediayhtiö ProSiebenSat.1. Samalla Sanoma aloitti strategiseksi luonnehtimansa yhteistyön tositelevisioformaatti Big Brotherin kehittäneen mediamiljardööri Johannes ”John” de Molin sekä tämän sijoitusyhtiön Talpan kanssa.

Sanoma osti SBS:stä 67 prosenttia ja de Molin yhtiö loput.

Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoi silloin, että ostopäätös tehtiin noin neljässä kuukaudessa ja kanavat oli yksinkertaisesti pakko hankkia.

”Jos tätä kauppaa ei olisi tehty, olisimme olleet ulkona televisiotoiminnasta. Se ei olisi ollut turma, mutta multimedia-asemaa olisi ollut haastavampi rakentaa”, Kaukonen sanoi.

Kaksi vuotta myöhemmin Kaukonen sanoi yhtiökokoukselle, että Hollannin televisiotoiminnat eivät olleet menneet odotusten mukaisesti. Yhtiö joutui tekemään ison liikearvon alaskirjauksen erityisesti Hollannissa.

Sanoma kirjaa myynnistä nyt 313 miljoonan euron myyntitappion. Positiivisena vaikutuksena velat vähenevät. Nettovelka pienenee 786 miljoonasta eurosta 539 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Duinhoven sanoo, että Sanoma on erityisesti valmis tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin viidessä maassa toimivassa Learning-liiketoiminnassa, mutta myöskin monimediaisissa liiketoiminnoissa Suomessa, Hollannissa ja Belgiassa.

SBS:n myynnin myötä Sanoma omistaa kokonaan jäljellä olevat suurimmat liiketoimintonsa, mikä mahdollistaa ketteryyden nopeasti muuttuvilla markkinoilla.

Mainosmyynnin osuuden pienentyessä konsernin liikevaihdon rakenne muuttuu tasapainoisemmaksi, Duinhoven sanoo.

Oppimisen liiketoiminnassa on yhtiön mukaan kasvumahdollisuuksia sekä nykyisillä markkinoilla että uusilla alueilla ja Sanomalla on riittävät resurssit ja varat kehittää liiketoimintaa.

Sanoma panostaa myös Suomen medialiiketoimintaan, joka on sen mukaan ”yhtiön liiketoiminnan ytimessä”. Erityisesti TV-toiminta on vaikuttanut merkittävästi Sanoman tuloksen parantumiseen viimeisen vuoden aikana, ja digitaalinen muutos etenee hyvin.

Hollannissa ja Belgiassa Sanoma jatkaa digitaalisten ja lehtibrändiensä kehittämistä. ”Hollannin ja Belgian liiketoiminta tuottaa Sanomalle vahvaa kassavirtaa myös jatkossa”, Duinhoven sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Sanoma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää