Talous

Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

Olli Rehn myöntää, että talouspäättäjien auktoriteetti on romahtanut. Sen palauttaminen on kovan työn takana.

Washington

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn heittää tumman pikkutakin ravintola Casa Lucan tuolin selkämykselle ja pyyhkäisee otsaansa. Rehn kertoo juosseensa kymmenen kilometriä kokouspaikkojen väliä Washingtonin 27 asteen helteessä.


Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin kevätkokous keräsi viime viikolla maailman talouseliitin vaihtamaan ajatuksia talouden nykytilasta. Kokouksen avaukseksi valuuttarahasto julkisti ennusteen, jonka mukaan maailmantalouden kasvuvauhti on tänä vuonna 3,5 prosenttia. IMF:n mukaan talouden näkymät ovat vahvistuneet, vaikka riskejä taloudessa riittää.

Riskejä riittää myös talouseliitille. Toimiessaan EU:n talouskomissaarina 2010–2014 Rehn sai todistaa lähietäisyydeltä talouden syöksykierrettä. Sen jälkeen Britannia on päättänyt erota EU:sta ja amerikkalaiset ovat valinneet presidentiksi vapaakaupan vihollisen. Globaalista eliitistä on tullut vihaisten ihmisten potkupallo ja maalitaulu.

Ei ihme, että kokousvieraat odottivat etukäteen trumpilaisten isäntien linjauksia hermostuneina. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin rakentava esiintyminen teki Rehnin mukaan vieraisiin kuitenkin hyvän vaikutuksen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta onko tällaisesta kokouksesta mitään hyötyä vai onko se teatteria, jonka tarkoitus on esittää, että jollakulla on asiat yhä desimaalin tarkasti hallussa?

”On siitä hyötyä”, Rehn vastaa caesar-salaattinsa takaa. ”Näkemysten ja kokemusten vaihto kansainvälisesti on arvokasta. Talousennusteita katson lähinnä suuntaa-antavina. Ei pilkun jälkeinen desimaali ole kovin tärkeä, mutta suunta on tärkeä, ja sen takana vaikuttavat tekijät.”

Mutta eikö juuri suunta ole ongelma? Mauno Koivisto sanoi aikanaan, että mitä desimaaleista, kun etumerkitkään eivät mene talousennustajilta oikein. Ja Koivistohan oli oikeassa: metatutkimusten mukaan talousennustajat ovat olleet täysin kyvyttömiä ennustamaan talousromahduksia.

”Näin itsekin ajattelin 1980-luvun puolivälissä, kun vaihdoin pääaineeni kansantaloustieteestä valtio-oppiin ja tein sitten väitöskirjani näiden yhdistelmästä. Sen jälkeen olen joutunut huomaamaan, että on ekonometrisillä analyyseilläkin merkitystä. Niitä ei vain pidä ottaa kirjaimellisesti.”

”Yhteiskuntaa voi verrata talon rakentamiseen, jossa arkkitehti suunnittelee talon, mutta rakennusmies lyö naulan oikeaan kohtaan. Talousennustaja voi kertoa, mihin naula pitää lyödä, mutta kokonaisnäkemykseen eli siihen arkkitehdin työhön tarvitaan myös taloushistorian ja politiikan syvävirtojen ymmärrystä.”

Välillä vasara osuu kuitenkin peukaloon. Kun talouseliitti kokoontui Washingtoniin finanssikriisin alla kymmenen vuotta sitten, IMF ennusti talouskasvun jatkuvan 4,9 prosentin vauhdilla.

Asiantuntijoiden sokeus ja finanssikriisin syvyys romuttivat ihmisten luottamuksen niin IMF:ään, Maailmanpankkiin kuin muihinkin talouden auktoriteetteihin. Eikä vain talouden: Britannian silloinen oikeusministeri Michael Gove sanoi viime kesän brexit-äänestyksen alla, että ”ihmiset ovat saaneet tarpeekseen asiantuntijoista”.

Rehnin mukaan monet finanssikriisin takana olleet virheet on nyt korjattu, mutta menetettyä auktoriteettia ei ole helppo palauttaa.

”Siinä tarvitaan paljon sitkeää työtä ja hyvää viestintää.”

Ei finanssikriisi sentään tullut yllätyksenä ihan kaikille. Yksi harvoista varoittelijoista oli intialainen taloustutkija Raghuram Rajan. Tänä vuonna Rajan luennoi talouspäättäjille populismin haasteista.

”Rajan esitti aika radikaaleja ajatuksia siitä, että nyt pitää ottaa aikalisä globalisaatiossa ja rajoittaa asioita, jotka siirretään ylikansalliseen päätöksentekoon”, Rehn kertoo. ”Aion sulatella niitä ajatuksia pitkään ja huolellisesti.”

Eikö tällainen hajautettu malli olisi iskunkestävämpi kuin keskitetty päätöksenteko, kuten tutkija Nassim Nicholas Taleb sanoi kirjassaan Musta joutsen?

”Kyllä. Hyvä esimerkki keskittämisen vaaroista oli Neuvostoliitto. Yhteiskunnasta tulee kestävämpi, kun luotetaan pienyhteisöihin ja markkinoihin. Toisaalta ihan ilman koordinaatiotakaan ei selvitä, esimerkiksi ilmastonmuutoksesta.”

IMF ennustaa talouden syklejä, mikä auttaa talouspäättäjiä esimerkiksi korkojen määrittelyssä. Lyhyiden suhdannesyklien lisäksi on kuitenkin myös paljon pitempiä rakennetrendejä, joita jaksottavat teknologiset vallankumoukset.

Nyt länsimaat ovat tutkijoiden mukaan siirtymässä informaatioteknologisesta vallankumouksesta yhteiskunnan läpidigitalisoitumiseen. Talous on muuttunut paljon muuta yhteiskuntaa nopeammin, mikä on Rehnin mukaan lisännyt paineita poliittisiin järistyksiin.

”Politiikassa vaihtelevat rauhalliset kaudet ja nopeat mullistukset, joissa järjestelmä voi korvautua jollain toisella”, Rehn sanoo.

Tällaisia poliittisia mullistuksia on kuitenkin niin vaikeaa ennustaa, etteivät taloustutkijat Rehnin mukaan usein edes yritä sitä.

”Yhteiskuntatieteessä käytetään termiä tail risk eli häntäriski. Se tarkoittaa riskiä, jonka vaikutus toteutuessaan olisi valtava, mutta jonka toteutumisen todennäköisyys on pieni. Tällä hetkellä tällainen häntäriski näkyy jonkin verran esimerkiksi Ranskan joukkovelkakirjojen koroissa, jotka heijastelevat Macronin ja Le Penin kannatuseroa.”

Taloustiede tuntuu tutkivan kapeaa aluetta: kuin se tarinan mies, joka etsii avaimiaan katulampun alta – ei siksi, että olisi hukuttanut ne sinne vaan siksi, että pimeässä on niin vaikeaa etsiä.

”Kyllä ja ei. Pitää muistaa, että talousteoriat kehittyvät koko ajan vuorovaikutuksessa muun maailman kanssa. Olen nyt seurannut näitä asioita 35 vuotta. Sinä aikana katulampun valaisema alue on kasvanut, mutta samalla pimeyteen on kasvanut uusia puskia, joiden alle emme pysty näkemään.”

Finanssikriisin aikana Olli Rehn opittiin tuntemaan ympäri Eurooppaan tiukkana komissaarina, joka kertoi, mitä maiden piti taloudelleen tehdä.

Mutta onko Rehn koskaan peiliin katsoessaan miettinyt, kuten Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstjerna 1600-luvulla: poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä maailmaa johdetaankaan?

”Kieltämättä eurokriisin aikana joutui välillä esiintymään vakuuttavammin kuin mihin välttämättä olisi ollut perusteluja”, Rehn myöntää. ”Se oli kuitenkin ainoa tapa saada kriisi hallintaan, koska piti luoda uskoa ja tarvittiin jäsenvaltioiden vahvaa yhteistyötä.”

Rehn tunnustaa, että jälkikäteen katsottuna monta asiaa olisi kriisissä voinut tehdä toisin.

”Varmasti virheitä tuli tehtyä, yhdessä ja erikseen. Omalta osaltani isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon – mutta mitä muuta olisin voinut?”

Rehn viittaa siihen, kuinka esimerkiksi saksalaiset ja suomalaiset poliitikot antoivat poliittisten paineiden vaikeuttaa kriisin ratkaisemista.

”Lupaan harjoittaa lisää itseruoskintaa muistelmissani, jos tässä sinne asti päästään.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • IMF

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  5. 5

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  6. 6

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  7. 7

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  8. 8

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  9. 9

   Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän

  10. 10

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää