Talous

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven: Suurin osa kannattavuuden parannuksesta tuli Suomen liiketoiminnasta

Hollantilaisen tv-yhtiön myynti rasitti Sanoman tulosta ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä kasvoi roimasti.

Mediayhtiö Sanoman liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 11,4 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin yhtiö teki samalla ajanjaksolla operatiivista voittoa selvästi vähemmän, 1,9 miljoonaa.

”Suurin osa kannattavuuden parannuksesta tuli Suomen medialiiketoiminnasta”, sanoi toimitusjohtaja Susan Duinhoven tiedotteessa.

Toimitusjohtaja Duinhoven kertoo Sanomien sanoma- ja aikakauslehtien tilausmäärien olevan Suomessa yleisesti ottaen yhä loivassa laskusuunnassa, mutta korvaavia tuottoja syntyy samanaikaisesti toisaalta.

Esimerkiksi Helsingin Sanomilla on jo lähes 200 000 maksavaa digitilaajaa ja määrä kasvaa koko ajan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Aikakauslehdet puolestaan kehittävät erilaisia oheistuotteita ja -tapahtumia.

Hollannin markkinoihin verrattuna suomalaisilla aikakauslehdillä on kuitenkin vaikeampi sarka kynnettävänään, Duinhoven pohtii.

Suomen markkinat ovat niin paljon pienemmät kuin Hollannissa, että esimerkiksi erilaisten oheistuotteiden myynnillä ei saa helposti hyviä tuottoja.

Ilta-Sanomat puolestaan kärsii Duinhovenin mukaan irtonumeromyynnin heikkenemisestä.

Sama myynnin hupeneminen näkyy Hollannin lehtimarkkinoilla.

”Ihmiset lukevat kassajonossa kännykkää sen sijaan että ostaisivat lehden”, Duinhoven kuvaa ostokäyttäytymisen muutosta.

Ilta-Sanomissa korvaavat tulot hankitaan nettilehdestä. ”Ja he tekevät sitä erittäin menestyksellisesti.”

Duinhovenin mukaan nykyisin netin videomainonta on Sanomien kannalta jo määrältään merkittävää.

”Ja arvokasta, koska yleisö on kohdennettua.”

Nelonen-tv-kanava puolestaan yhdistää jo nyt erittäin onnistuneesti erilaista liiketoimintaa musiikkitapahtumiensa oheen, Duinhoven kehuu.

Suomen mainosmarkkinoilla tammi–maaliskuu näytti viiden prosentin laskua vuodentakaiseen verrattuna.

”Mutta me pysyimme vakaina. Voitimme siis markkinat”, Duinhoven sanoo.

Sanoman liikevaihto laski noin kymmenellä miljoonalla eurolla 343,8 miljoonaan.

Se ilmoitti huhtikuussa myyvänsä SBS-televisiotoiminnot Hollannissa. Tämä vaikutti merkittävästi kertaluonteisista tapahtumista puhdistamattomaan liiketulokseen, joka laski tammi–maaliskuussa 415,9 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Kirjanpitostandardien mukaan SBS-televisiotoimintoihin liittyvät velat ja varat huomioidaan jo ensimmäisen neljänneksen tuloksessa. Tällä ei ole vaikutusta yhtiön kassavirtaan.

”Myyntipäätös syntyi strategisen arvioinnin tuloksena: olemme päättäneet keskittyä vahvuuksiimme eli liiketoimintoihin, joissa meillä on johtava markkina-asema tai joissa voimme saavuttaa johtavan markkina-aseman”, Duinhoven sanoi.

Sanoma korjasi vuoden 2017 näkymiään aiempaa paremmiksi huhtikuussa.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanoma
 • Media
 • Helsingin Sanomat
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää