Talous

Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

Matti Sarkkinen ja Anders Westerholm tutustuivat 20 vuotta sitten ja silloin miehet riitelivät ensimmäisen ja viimeisen kerran.

Yhdessä. Siitä nämä kaksi miestä tunnetaan Helsingin ravintola-alalla. Matti Sarkkinen ja Anders Westerholm tekevät kaiken yhdessä.

Miehet omistavat We are group -yhtiön, jolla on jo yhdeksän ravintolaa Helsingin kantakaupungissa, uusimpana Kampin keskuksen Bar Cón.

Sarkkinen on ylioppilas, joka on tehnyt ravintola-alalla kaikkea muuta paitsi ruokaa. Westerholmilla on palveluliiketoiminnan MBA-tutkinto, mutta hänet tunnettiin pitkään paremmin räppäri Anduna ja levy-yhtiö Rähinä Recordsin osakkaana.

Yhteistyö alkoi jo 2000-luvun alussa. Blogissaan Westerholm kertoo, miksi töitä on ollut parempi tehdä kaksin: ”Mitä ikinä duunataankaan, on helvetin nättiä, että vieressä on kumppani, jolle voi ehdottaa toinen toistaan tyhmempiä ideoita ja tietää, että dialogin kautta päädytään monesti jalostuneen ajatuksen toteutukseen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhdessä

Sarkkinen ja Westerholm tutustuivat toisiinsa kaksikymmentä vuotta sitten kotibileissä. Tuolloin riideltiin ensimmäisen ja viimeisen kerran. Miehet eivät enää muista riidan syytä, mutta se on jäänyt mieleen, että seuraavana päivänä Sarkkinen kävi ensimmäistä kertaa Westerholmeilla kylässä.

Sopuisa ystävyys kuulostaa käsittämättömältä, kun kuuntelee miehiä ravintolan pöydässä. Eivät he nyt ihan kilpaa puhu, mutta näkemyksiä riittää molemmilla.

”Jos olisimme aina samaa mieltä, lopputuloshan olisi jotain keskinkertaista”, Sarkkinen kuittaa.

Työelämässä yhteistyö alkoi, kun he ryhtyivät järjestämään tapahtumia yökerhoille. Sitten he perustivat We are Helsinki -kaupunkilehden, sen jälkeen Vinyl coctail lounge -drinkkibaarin. Vuonna 2008 miehet ostivat molempien lempiravintolan, Helsingin Etelärannassa sijaitsevan Raku Yan.

Ehkä yhteistyön mahdollistaa, että heillä on selkeät roolit: Sarkkinen ajattelee tätä hetkeä ja tätä vuotta, Westerholm miettii tulevia. Kaikesta kuitenkin puhutaan yhdessä.

Sarkkinen rauhoittelee, kun Westerholm innostuu liikaa, kuten kävi esimerkiksi viime vuonna. Yhtiö aukaisi kolme ravintolaa ja suunnitteli Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen ravintolaryppään Korttelin.

Kiire johti siihen, että Sarkkinen ja Westerholm tapasivat vuoden aikana toisensa ilman seuraa kahdesti – kerran aamiaisella ja kerran ollessaan yhdessä parturissa.

”Minulla oli Mattia ikävä”, Westerholm tunnusti blogissaan.

Nyt molemmat pyhittävät kalentereistaan keskiviikkoaamut toisilleen. Aamiaistapaamiset kestävät kolme tuntia, eikä muita oteta mukaan.

Epäonnistuminen

Miehet perustivat We are group -yhtiön vuonna 2005. Ajatuksena oli, että yhdessä he pystyvät tekemään mitä tahansa. Ihan näin hienosti asiat eivät ole sujuneet. Onnekseen miehet epäonnistuivat tavalla, josta selvisivät jaloilleen.

”Jokainen mokaa. Se on tärkeää, silloin oppii”, Sarkkinen sanoo.

Japanilaisravintola Raku Yan kanssa alku sujui hienosti. Muutaman vuoden päästä miehet huomasivat, että poikkeuksellisen korkeaan tilaan mahtuisi enemmän asiakkaita, jos siihen rakentaisi toisen kerroksen.

Remontti kävi suunniteltua kalliimmaksi, osin siksi, että he halusivat rakentaa puusta mutta rakennustarkastaja vaati terästä. Päätöksen tullessa rakennuspuut olivat jo ravintolassa.

Ja kun työmaalla vihdoin tuli valmista, ravintolaan ei enää tullutkaan asiakkaita. Miehet odottivat käännettä ja laskivat tarkasti, miten monta annosta ruokaa ja juomaa pitää viikossa myydä, jotta saavat laskut maksettua. Sitten kassa tyhjeni ja oli pakko luovuttaa.

Tuuria oli, että uusi omistaja löytyi nopeasti, eikä vuokrasopimus jäänyt miesten harteille.

Johtaminen

”Mehän emme itse ole perinteisiä yhden alan eksperttejä. Ymmärrämme myös, että ympärillä kannattaa olla ihmisiä jotka osaavat”, Westerholm sanoo.

Taas työnjako on selvä: Sarkkinen on se, joka pitää huolta muista työntekijöistä. Westerholm ei soittele ravintolapäälliköille ohjeita, koska rooli kuuluu toiselle.

Viime jouluna he etsivät joululahjoja yli 120 työntekijälle ja ymmärsivät, että yrityksestä oli tullut niin iso, että he tarvitsivat apua. Miehet palkkasivat ulkopuolisen ammattilaisen suunnittelemaan yhtiölle johtamiskoulutusta.

Siitä ei ole tingitty, että yhtiön ravintoloiden vetäjät saavat yhä toimia itsenäisesti.

”Jokaisen pitää saada mokata itse”, Sarkkinen sanoo.

Westerholm sanoo, että johtamisesta ei tule riitaa, sillä miesten arvot ja tavoitteet ovat yhteiset. ”Kunnioitamme toisiamme ja toistemme osaamista, ja sehän on kuin hyvässä parisuhteessa.”

Yrittäminen

Tapaamishetkellä on muutama tunti aikaa miesten ravintolan Bar Cónin terassin avajaisiin. Westerholm kertoo huokaisten, että vaimo on sairastunut, eikä perheen pienille pojille ole vielä saatu hoitajaa.

”No, yleensä asiat järjestyvät”, hän sanoo.

”Meillä Matin kanssa työn ja vapaa-ajan ero on kadonnut ajat sitten. Työ ei kuitenkaan ole rasite. Kysymme jatkuvasti toisiltamme, että onko tämä juuri sitä, mitä haluamme tehdä. Ja siitä tulee se vimma.”

Yrityksen ravintoloiden liikevaihto ylittää tänä vuonna kymmenen miljoonan euron rajan. Joskus tulos on mennyt tappiolle, mutta kaikki ylimääräinen on aina pantu kasvuun.

Mielessä on sellaisia hankkeita, että apuun tarvitaan sijoittajia, joilla on sekä tietoa että rahaa. Miehet haluavat hotellin. Ovet pitäisi saada auki vuonna 2019.

Miksi ihmeessä hotelli?

”Helsingin majoitusala tarvitsee meidänlaisiamme yksityisiä tekijöitä. Meillä on velvollisuus korjata tämä puute”, sanoo Westerholm.

Westerholm on naimisissa, Sarkkinen on sinkku.

Westerholm kertoo vaimonsa ymmärtävän, että joskus lomiakin vietetään Matin kanssa.

”Vaimo tiesi, mitä on edessä. Olen yrittäjä, ja työt teen yhdessä Sarkkisen Matin kanssa.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ketkä?

We are groupin omistajat


Matti Sarkkinen

Syntynyt 1981

Anders Westerholm

Syntynyt 1981

Liiketoiminnat:

 Ravintolat Ox, Vin-Vin, Bier-Bier ja Bar Cón, kaksi Story-ravintolaa ja kolme Sushibar + Wine -ravintolaa

 Viinitie-maahantuonti­yhtiö

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pk-yritykset
 • Ravintolat
 • Ravintolatoiminta
 • Levy-yhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  3. 3

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  6. 6

   Ruotsin radio: Ruotsiin pyrkiville kaupataan systemaattisesti tekaistuja turvapaikka­kertomuksia

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  9. 9

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  10. 10

   Iso muutos työelämässä: tohtorit kelpaavat nyt yrityksille – ”Vaaditaan entistä parempaa osaamista ja koulutusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää