Talous    |   Kansantalous

Keskuspankkiirin mukaan puutteellinen ymmärrys pankeista voi vaarantaa koko finanssijärjestelmän: ”Pankit voivat lisätä lainoitustaan silmänräpäyksessä”

Englannin keskuspankin tutkijan Michael Kumhofin mukaan pankkien toiminta on pitkään ymmärretty väärin. Se tarkoittaa, että pankkien aiheuttamiin riskeihin ei ole varauduttu riittävän hyvin. Kumhof sanoo, että hänen kehittämänsä taloustieteellinen malli kuvaa ensimmäistä kertaa totuudenmukaisesti pankkien rahanluontia.

Kokoushuone Suomen Pankin pääkonttorin kolmannessa kerroksessa täyttyy nopeasti.

Keskuspankin torstaisin järjestämä tutkimusseminaari on alkamassa. Maaliskuisena aamuna paikalla on poikkeuksellisen paljon väkeä. Professoreita, tutkijoita, virkamiehiä ja keskuspankkiireja – jopa yksi aktivisti.

He ovat tulleet kuuntelemaan Englannin keskuspankin vanhempaa tutkijaa, taloustieteilijä Michael Kumhofia. Saksalainen Kumhof, 54, on omistanut valtaosan urastaan talouden mallintamiselle. Edellisessä työssään Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä hän rakensi 5 000 yhtälön mallin, jolla järjestö tarkastelee maailmantaloutta.

Suomen Pankissa Kumhof kertoi uudesta kehittämästään taloustieteellisestä mallista. Mallina se on yhä raakile, mutta Kumhofin mukaan ensimmäinen, joka kuvaa totuudenmukaisesti pankkien rahanluontia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Koska liian harva ymmärtää pankkien toimintaa, emme ole riittävän varautuneita riskeihin, joita ne voivat aiheuttaa, Kumhof sanoo.

Riskeihin, kuten vuoden 2008 finanssikriisi, joka ajoi maailmantalouden syvään lamaan.

Mitä tapahtuu, kun pankki myöntää lainan? Kysymys voi kuulostaa turhalta, mutta Kumhofin väitteitä on mahdoton ymmärtää pohtimatta sitä.

Jos avaa taloustieteen oppikirjan, törmää todennäköisesti kuvaukseen pankeista laitoksina, jotka ottavat talletuksia vastaan ja välittävät niitä eteenpäin lainoina. Teknisemmän version mukaan keskuspankki luo talouteen tietyn määrän siemenrahaa, jota pankit lainaavat eteenpäin ja ottavat vastaan talletuksina yhä uudelleen.

”Molemmat näkemykset ovat perustavanlaatuisen vääriä. Kun pankki myöntää uuden lainan, se luo samalla uutta rahaa talouteen”, Kumhof sanoo.

”Pankit eivät välitä talletuksia säästäjiltä lainaajille, ne luovat rahaa tyhjästä. Työskentelin itse Barclays-pankissa, olen luonut niitä talletuksia.”

Pankin luoma talletus ja siten uusi raha on pankin velkaa, ei siis mitään mannaa taivaasta, Kumhof painottaa.

Talletusta voi ajatella pankin velkakirjana, lupauksena maksaa jotain velkakirjan haltijalle. Kuka tahansa voi raapustaa velkakirjoja, mutta pankkitalletuksilla on erityistä arvoa, koska niitä käytetään taloudessa yleisenä vaihdon välineenä. Se johtuu siitä, että viranomaiset suojaavat talletuksia, niitä voi vaihtaa keskuspankkien luomaan rahaan eli konkreettisesti käteiseen, ja niillä voi maksaa veroja.

Pankkien toiminta perustuu korkeaan velkavipuun, jonka rahanluonti mahdollistaa. Kyse on bisneksestä, Kumhof sanoo: Jos lainaa myöntää liikaa huonoille velallisille, riskinä on konkurssi.

Lainoitusta rajoittavat lähinnä tuotto-odotukset, pääomavaatimukset, riittävät vakuudet ja halukkaiden velallisten määrä. Ei se, onko pankilla ”riittävästi rahaa” lainan myöntämiseen.

Tällä on Kumhofin mukaan iso merkitys, koska pankit voivat myöntää lainoja ja kasvattaa tasettaan huomattavasti nopeammin kuin usein annetaan ymmärtää.

”Pankit voivat lisätä lainoitustaan merkittävästi lähes silmänräpäyksessä”, Kumhof sanoo.

”Se ei välttämättä ole ongelma. Mutta jos pankit ovat ylioptimistisia ja myöntävät lainoja liian heppoisin perustein, se voi olla hyvin vaarallista finanssijärjestelmän kannalta.”


Miten vaarallista? Sitä Kumhof yrittää selvittää uuden talousmallinsa avulla. Hän on rakentanut sitä yhdessä IMF:n taloustieteilijän Zoltan Jakabin kanssa.

Kyseessä on niin sanottu DSGE-malli, jollaista esimerkiksi keskuspankit käyttävät talouden mallintamiseen.

Nykymalleista poiketen Kumhofin ja Jakabin mallissa pankit luovat uutta rahaa tyhjästä myöntäessään lainoja. Mallin mukaan talouskriisissä pankkien lainoitus romahtaa nopeammin sekä laajemmin ja vaikutus talouteen on paljon negatiivisempi kuin nykyiset mallit ennustavat.

Kumhofin esitys Suomen Pankissa päättyy. Sen lopuksi hän osoittaa tilastojen avulla mallinsa olevan linjassa sen kanssa, mitä tapahtui finanssi­kriisin aikaan Yhdysvalloissa.

Esitys on selvästi herättänyt paljon ajatuksia. Helsingin yliopiston taloustieteen professori Antti Ripatti, joka on kehittänyt Suomen Pankin Aino-ennustemallin, kysyy pari tarkentavaa kysymystä. Niin tekee moni muukin.

Paikalla ollut valtiovarainministeriön pankki- ja rahoitusyksikön johtaja Pauli Kariniemi kertoo myöhemmin, että pankkisääntelystä vastaavat ministeriön virkamiehet ovat hyvin perillä Kumhofin ajatuksista.

Suomen Pankin tilaisuuden yleisö tuntuu olevan pitkälti samoilla linjoilla Kumhofin kanssa. Näin ei aina ole.

”Yleisesti ottaen keskuspankeissa ymmärretään pankkien toimintaa hyvin. Ongelma on pikemminkin yliopistoissa ja suoraan koulun penkiltä tulevien keskuspankkien nuorten työntekijöiden parissa.”

”Ei pidä tietenkään liioitella”, Kumhof lisää heti.

”Tiedeyhteisö ymmärtää monia asioita rahoitusjärjestelmästä erittäin hyvin. Mutta väitän, että iso osa tutkijoista ei ymmärrä, miten rahaa luodaan, miten pankit kasvattavat tasettaan ja mitä se voi tarkoittaa rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Sen näkee jo oppikirjoista.”

Tämä ei ole sattumaa. Pankkien makrotaloudelliseen rooliin, erityisesti rahanluontiin, ei kiinnitetty taloustieteessä juuri lainkaan huomiota vuosikymmeniin, Kumhof sanoo. Tilanne muuttui vasta finanssikriisin myötä, mutta pankkeja kuvaavat talousmallit ovat Kumhofin mukaan edelleen puutteellisia.

1930-luvun suuri lama herätti etenkin Yhdysvalloissa ison keskustelun pankeista.

Asiantuntijat muodostivat näkemyksen, että pankkien rahanluonti saattaa johtaa kriisien syntymiseen.

Siksi Chicagon ja Yalen yliopistojen taloustieteilijät Irving Fisher ja Henry Simons ehdottivat rahanluontioikeuden poistamista pankeilta ja antamista monopolioikeudella valtiolle. Ehdotus oli liian radikaali. Pankkien mahdollisesti holtittomaan lainoitukseen puututtiin perinteisemmin keinoin.

Toisen maailmansodan jälkeen pankkitoiminta alkoi kuitenkin jäädä paitsioon makrotaloustieteessä, Kumhof sanoo.

Huomio oli pitkälti sodanjälkeisessä jälleenrakennuksessa, raaka-aineissa, palveluissa, työvoimassa – ”reaalitaloudessa”. Tiedeyhteisö alkoi pitää pankkeja ja rahaa varsin epäkiinnostavina.

”Lopulta, kun finanssikriisi iski vuonna 2008, pankit olivat vain sivuhuomio makrotalousmalleissa. Yhdenkään suuren keskuspankin mallissa ei ollut pankkijärjestelmää mukana.”

Kumhof kertoo itse ymmärtäneensä pankkien toimintaa lukemalla finanssikriisin jälkeen Fisherin tekstejä 1930-luvulta. Nyt hän puhuu aiheesta maailman keskuspankeissa, ennen Suomen-vierailua Ruotsissa.

Kumhof myös tutkii sitä, pohjautuuko pankkien sääntely realistiseen kuvaan pankkien toiminnasta ja miten mahdollisesti holtittoman luototuksen riskejä voitaisiin paremmin hallita.

Yksi ehdotus, jota Kumhof selvittää, on juuri Chicagon-malli, joka poistaisi pankeilta rahanluontioikeuden. Malli on saanut viime vuosina huomiota. Sveitsi järjestää siitä kansanäänestyksen ja Islannin pääministeri tilasi raportin siitä, mitä malliin siirtyminen tarkoittaisi maalle.

Kumhof ei ole ainoa, joka puhuu nyt paremman pankkeja koskevan ymmärryksen puolesta.

Viime vuosina etenkin Englannin, Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankin tutkijat ovat kirjoittaneet pankkien rahanluonnista ja sen merkityksestä. Saksan keskuspankki julkaisi aiheesta artikkelin viime kuussa. Kirjoittajien mukaan teksti kumoaa ”yleisen väärinkäsityksen siitä, että pankit vain välittävät talletuksia lainaajille”.

Pankkien rahanluonti herättää suuria ja sekaviakin tunteita: Populistista vihaa ”rahaa luovia pankkiireja” kohtaan ja ärtymystä joissain taloustieteilijöissä.

Kumhof tietää tämän hyvin. Raha on kiehtova, lähes filosofinen aihe, hän sanoo.

”Meidän kaikkien, erityisesti makrotaloustieteilijöiden, pitäisi perehtyä siihen kunnolla.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Michael Kumhof


 Syntynyt Saksassa vuonna 1962.

 Taloustieteen tohtori. Erikoistunut pankkitoimintaan, rahoitusjärjestelmään, raaka-aineisiin ja tuloeroihin.

 Työskenteli pitkään johtavassa asemassa tutkijana Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä. Kehitti IMF:lle maailmantaloutta ennustavan taloustieteellisen mallin.

 Toiminut myös Stanfordin yliopiston taloustieteen apulaisprofessorina ja Barclays-pankissa.

 Vuodesta 2015 lähtien Kumhof on työskennellyt Englannin keskuspankin vanhempana tutkijana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskuspankit
 • Pankit
 • Raha
 • Taloustiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  3. 3

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  6. 6

   Lapsena rikoskierteeseen päätynyt halusi olla Suomen kovin mafiapäällikkö – alkoi koomikoksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  9. 9

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  10. 10

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaavamuutos uhkasi tuoda luontopolun espoolaisten Vaahtorantojen näköalaikkunan eteen – esitys kaatui lautakunnassa
  3. Tunti sitten
  4. Ranskan Le Pen sanoo olevansa ”pankki-fatwan” uhri, syyttää pankkeja äärioikeiston tukahduttamisesta – pankkijätit sulkivat oikeistopopulistien tilejä
  5. Luminen ja tuulinen koiranilma pyyhkii torstaina yli Suomen, pääkaupunkiseudulla sade alkaa aamukahdeksan tienoilla – ”Loskaa joka paikassa”
  6. Chelsea eteni Mestarien liigan pudotuspeleihin murskavoitolla Karabahista
  7. Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen
  8. Jokerien hieno voitto jäi pukukopissa olympiakeskustelun varjoon –”Joukkuetta ei ole tilanteesta informoitu”
  9. Venäjä yrittää taas elvyttää Syyrian rauhanneuvotteluja – Miten Putin päätyi rauhanhierojaksi? Onko Syyriassa edellytyksiä kestävään rauhaan?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Hiihtokeskuksien työehtoriita kovenee: Työnantajat asettivat Pamin työntekijät työsulkuun, lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä – Rukalla järjestettiin ulosmarssi
  12. Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”
  13. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  14. Näytä lisää