Talous

Hotelliasumisesta tuli Tukholmassa vaihtoehto, kun kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on hyvin vaikea löytää – ”Ihmisillä ei ole minne mennä”

Vuokrat nousevat Tukholmassa sääntelyn helpotuttua. Pitkäaikaisasumiseen tarkoitettu Long Stay Hotel on koko ajan täynnä.

Onko postia? kysyy asukas hotellin aulassa.

Ei ole tänään, vastaa Marée Persson Anthony vastaanotossa aamiaissalin kupeessa. Ihmisiä vilahtaa töihin ja asioilleen ovesta jatkuvana virtana. Täällä, Tukholman Brommaplanilla sijaitsevassa Long Stay Hotellissa, asutaan joidenkin päivien sijaan usein kuukausia.

”Ei minulla ole aikaa etsiä asuntoa. Ja jälleenvuokratun asunnon vuokra täällä Tukholmassa voi olla 15 000 kruunua (1 560 euroa)”, sanoo Carl-Johan Flander, 59, aulan sohvannurkassa.

Hän on yrittäjä ja matkustaa paljon. Hotellissa asuminen on hänen mielestään helpompaa ja tulee halvemmaksi kuin vuokraaminen Tukholmassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ei minulla ole halua tuhlata rahaa sillä tavalla.”

Vuoden alussa avattu Long Stay Hotel on yksi pieni esimerkki, joka kertoo Tukholman asuntomarkkinoiden tilanteesta.

Kun kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen löytäminen on hyvin vaikeaa, on pitkäaikaisasumiseen suunnitellulle hotellille markkinoita.

Long Stay Hotellissa voi asua kuukaudesta neljään kuukauteen ja yhden hengen huoneen saa 940–1 040 eurolla kuussa. Se vastaa suurin piirtein yksiöiden vuokratasoa niin sanottujen jälleenvuokrattujen asuntojen markkinoilla Tukholmassa. Hintaan kuuluu aamiainen, muttei esimerkiksi siivousta.

”Olemme aivan täyteen buukattuja, niin on ollut oikeastaan siitä saakka kun avasimme”, päivittäisestä toiminnasta hotellilla vastaava Persson Anthony sanoo.


Tukholman vuokra-asuntomarkkinoiden kiemurat ovat korkeampaa tiedettä, jonka selittämiseen yksi lehtiartikkeli ei lähimainkaan riitä. Tällä hetkellä yksi puheenaiheista on, kuinka vuokrat ovat nousseet kovaa vauhtia niin sanotun jälleenvuokrauksen markkinoilla.

Jälleenvuokraus tarkoittaa asunnon vuokrausta joko omistusasunnon omistajalta tai niin sanotun vuokraoikeuden omistajalta. Vuokraoikeus taas tarkoittaa oikeutta vuokrata tietty asunto suoraan kunnalliselta tai yksityiseltä vuokra-asuntojen tarjoajalta. Nämä ensikäden vuokrasopimuksiksi kutsutut sopimukset ovat vuokramarkkinoiden perusmuoto, mutta usein hyvin vaikeita saada. Niiden hintoja säännellään verraten tiukasti, joten ne ovat edullisia ja vuokralaisten silmissä haluttuja.

Oman vuokra-oikeuden voi saada hyvällä tuurilla jonottamalla. Esimerkiksi Tukholmassa kunnallinen vuokrajono oli silti viime vuonna keskimäärin yhdeksän vuotta ja parhailla alueilla noin 20 vuotta. Aika on mahdoton esimerkiksi toisesta kaupungista tai maasta muuttaville työntekijöille tai opiskelijoille. Yksityisistä jonoista voi hyvällä tuurilla napata asunnon nopeammin.

”Ei asuntoja löydä. Pitää seistä jonoissa, ja vuokra-asuntoja rakennetaan aivan liian vähän. Ei ole mitään markkinoita”, Flander kuvailee asuntomarkkinoita.

Vuokra-asuntojen huonon saatavuuden ongelmat on tunnettu jo pitkään Ruotsissa, ja siksi vuokra-asuntotarjontaa haluttiin muutama vuosi sitten helpottaa tekemällä oman omistusasunnon vuokraaminen ulkopuoliselle houkuttelevammaksi.

Muutoksen jälkeen omistusasunnosta saa ottaa aiempaa vapaammin vuokraa, eikä laki vaadi vuokraamiselle yhtä tiukasti määriteltyä syytä kuin aiemmin.

Tämä lisäsikin asuntojen tarjontaa hyvin nopeasti, kertoo Linnea Aguero Blocket-yhtiöstä, joka on jälleenvuokrauksen merkittävimpiä markkinapaikkoja Ruotsissa.

Samalla vuokrat silti kallistuivat selvästi. Yksiöstä pyydetty vuokra on nyt keskimäärin 50 prosenttia suurempi kuin ennen lakimuutosta 2012, Blocketin tilastot kertovat.

Tarjonta ei toisin sanoen parantunut kaikkien näkökulmasta, Aguero sanoo.

”Jos on varaa maksaa vain 7 000 kruunua yksiöstä Tukholman keskustassa, silloin tarjonta tuntuu sinusta pienentyneen dramaattisesti.”

Nyt vuokrataso alkaa olla sellainen, että verraten edullisen hotelliasumisen tarjoaminen näytti houkuttelevalta Long Stay Hotellin takana olevalle asunnonvälitysyritys Bostad Direktille.

”Asuntoja ei ole riittävästi ja siksi aloimme miettiä mitä voimme keksiä. Hotelliasuminen on yksi väliaikainen ratkaisu, jos asumiskulut ovat samat kuin tavallisessa asunnossa”, toimitusjohtaja Victor Börjesson sanoo.

Keskimääräinen jälleenvuokratusta yksiöstä pyydetty hinta Tukholmassa on nyt Blocketin mukaan noin 820 euroa, keskeisillä alueilla selvästi enemmän.

Vuokrataso verrattuna Helsinkiin ei ole kovin poikkeava. Vuokrien nousu jälleenvuokrausmarkkinoilla herättää silti Ruotsin mediassa ja julkisessa keskustelussa huomiota, sillä kansankodissa on totuttu hintojen sääntelyn takia alhaisiin kuluihin vuokra-asumisessa.


Yläkerran huoneessa yksi asukkaista Yvonne Törjek esittelee huonettaan, jossa hän asuu yliopistolla opiskelevan poikansa kansa. Pahvilaatikkokasa nousee liki kattoon lattiasta.

Törjekillä on ollut vaikeuksia löytää järkevän hintaista vakituista asuntoa sen jälkeen, kun hän sai häädön omasta asunnostaan joitakin vuosia sitten. Hän on asunut niin perheen nurkissa kuin hintavissa, väliaikaisissa ja huonoissa vuokra-asunnoissa.

”Tulin tänne, koska ei mistään löydy lyhyellä varoitusajalla asuntoa. Kaikki haluavat kaksiosta 30 000 tai sellaista (3 100e).”

”Tämä hotelli on täynnä, koska ihmisillä ei ole minne mennä”, hän sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tausta

Vuokria säädellään voimakkaammin kuin Suomessa


Ruotsin vuokramarkkinat perustuvat tiukempaan sääntelyyn kuin Suomen markkinat. Valtio ei aseta suoraan vuokratasoa, mutta se määritellään vuokralaisia edustavan kansallisen yhdistyksen ja kiinteistönomistajia edustavan kansallisen yhdistyksen välisissä neuvotteluissa.

Tällä tavoin neuvotellaan vuokranantajien yhdistyksen mukaan joka vuosi noin 1,5 miljoonan niin sanotun ensikäden vuokra-asunnon hinta, mikä vastaa valtaosaa kaikista vuokra-asunnoista Ruotsissa.

Lähtökohtana on, että vastaavanlaisten asuntojen hintataso on sama. Vuokraa voidaan laskea viranomaisen toimista, mikäli se katsotaan kohtuuttoman suureksi.

Lisäksi asunnon voi vuokrata omistusasunnon tai vuokraoikeuden omistajalta jälleenvuokrauksena. Näiden asuntojen tarjonnasta ei ole tarkkaa tietoa. Suurimman asunnonvälittäjän Blocketin palvelussa niitä tarjottiin viime vuonna runsaat 65 000.

Omistusasunnon vuokrauksen kohdalla hintasääntely on verraten löyhää ja hinnat korkeampia.

Myös uudistuotannon kohdalla vuokratason määrittely on nykyisin vapaampaa ja hinnat korkeampia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Tukholma
 • Asuntomarkkinat
 • Hotellit
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Uusnatseja vastustaneen mielen­osoituksen järjestäjä: Mielen­ilmaukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata ääri­vasemmistoksi

  6. 6

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   Maailman terveysjärjestö WHO peruu Robert Mugaben nimityksen hyvän tahdon lähettilääksi – nimitystä arvosteltiin kansainvälisesti ja kutsuttiin ”aprillipilaksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää