Friends & Brgrs laajenee Saksaan – Talousjohtaja: ”Keski-Euroopassa on kymmeniä ketjulle sopivia kaupunkeja” - Talous | HS.fi
Talous

Friends & Brgrs laajenee Saksaan – Talousjohtaja: ”Keski-Euroopassa on kymmeniä ketjulle sopivia kaupunkeja”

Alusta loppuun itse tehtyihin hampurilaisiin erikoistunut ravintolaketju tavoittelee tukevaa jalansijaa Euroopan hampurilaismarkkinoilla.

Simo Kangas syö Friend’s Brgrinsa gluteenittomana. Kuva: Anni Koponen

Julkaistu: 22.6.2017 13:15

Suomalainen ravintolaketju Friends & Brgrs laajenee ensi syksynä Saksaan, tarkkaan ottaen Hampuriin. Uusi ravintola on vuonna 2014 perustetun yrityksen kuudes.

Yrityksen talousjohtaja Kaj Fagerholm sanoo, että laajeneminen Saksaan on ollut osana yrityksen strategiaa alusta lähtien.

”Haluamme avata ravintoloita Euroopan suurimpiin kaupunkeihin. Uskon, että konseptillamme on suuria mahdollisuuksia Keski-Euroopassa. Jo Saksassa on kymmeniä meille sopivia kaupunkeja.”

Ravintolaketju nimittää itseään fast casual -ravintolaksi, tai tarkemmin ottaen fresh casualiksi. Fast casual tarkoittaa pikaruokalaa, josta saa perinteistä pikaruokalaa laadukkaampaa syötävää. Fresh taas viittaa siihen, että yhtiö mainostaa käyttävänsä vain tuoreita, mieluiten paikallisilta tuottajilta hankittuja raaka-aineita.

Saksa on Fagerholmin mielestä oivallinen maa toiminnan laajentamiselle.

”Saksa on mielenkiintoinen maa, koska siellä välitetään etenkin ruuan tuoreudesta. Leipä- ja leipomokulttuuri on vahva, niitä on siellä lähes joka nurkalla.”

Friends & Brgrsin erikoispiirteenä on se, että se valmistaa tuotteensa paikan päällä alusta loppuun itse. Leipä leivotaan, liha jauhetaan, ranskalaiset tehdään tuoreista perunoista ja majoneesit tehdään itse, ilman lisäaineita.

”Ihmiset ovat valmiita maksamaan ruuasta hieman enemmän, kun he tietävät mistä ruoka tulee ja miten se on tehty”, Fagerholm sanoo.

Helsingin Sanomat julkaisi oman arvionsa ketjun tarjonnasta pari vuotta sitten.

Burgereiden kuningasmaan Yhdysvaltojen markkinoille yritys ei kuitenkaan tähtää, ainakaan lähitulevaisuudessa. Idea fast- tai fresh casualille on peräisin juuri Atlantin toiselta puolelta, jossa menestyneimmät ketjut markkinoilla ovat Chipotle In-N-Out. Etenkin jälkimmäinen nauttii suurta suosiota.

”Jenkeissä tehdään burgerit paremmin kuin missään muualla. Olemme saaneet paljon inspiraatiota sieltä, esimerkiksi tuotantoprosessista ja ehkä tärkeimmästä, eli makumaailmasta”, Fagerholm sanoo.

Friends & Brgrs aloitti laajenemisen ulkomaille viime kesänä, kun se avasi ravintolan Tanskan Kööpenhaminaan.

Suomessa ketjun ravintolat sijaitsevat Pietarsaaressa, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Seuraava avautuu Helsinkiin vuonna 2019, kun ostoskeskus Tripla valmistuu.

Friends & Brgrsin erikoispiirteenä on se, että se valmistaa tuotteensa paikan päällä alusta loppuun itse.

Suomen ensimmäisen McDonald’sin tilalle tulee pietarsaarelainen Friends & Brgrs

Uusi hampurilaisketju saapuu Helsinkiin

Suomalainen Friends & Brgrs -ketju laajenee Tanskaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta