Talous

Aalto rakentaa Euroopan suurimpiin kuuluvaa startup-keskusta – yliopiston tiloja ja laitteita tulee jopa satojen yritysten käyttöön

Otaniemi varautuu muuttoliikkeeseen, kun yritykset etsivät kotia Aalto-yliopiston kyljestä.

Yliopistojen ja yritysten välinen yhteistyö on tarkoitus nostaa lähivuosina uusiin sfääreihin Espoon Otaniemessä. Aalto-yliopiston kampusta myllätään niin, että alueelle mahtuu muuttamaan jopa satoja yrityksiä ja muita toimijoita. Näin kampukselle kasvaa pinta-alaltaan yksi Euroopan suurimmista startup-keskuksista.

”Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä kasvuhakuisten yritysten kanssa. Se tarkoittaa yhteisiä projekteja ja sitä, että tuotamme yritysten tarpeisiin tutkimustietoa ja avaamme yritysten käyttöön yliopiston infrastruktuuria”, selittää tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava vararehtori Tuija Pulkkinen.

Sähkötekniikan korkeakoulun vanhojen tilojen perinpohjainen remontti valmistuu loppuvuoden aikana. Osa sokkeloisten käytävien seinistä on purettu, jotta aikaan saataisiin nykyaikaiset avokonttoritilat. Uudistuvaa rakennusta kutsutaan jatkossa kasvuyrityskeskus A Gridiksi.

Ensivaiheessa noin 20 000 neliön kasvuyritystiloihin on muuttamassa esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestön Esan yrityskiihdyttämö, Aallon oma kiihdyttämö ja tapahtumatoimisto Tapaus. Aallosta kerrotaan, että yritystilat saattavat tulevaisuudessa jopa kaksinkertaistua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Liikkuvien robottien teknologiaa kehittävä Gim toimii nykyisinkin Otaniemessä, mutta tilat alkavat käydä kasvavalle yritykselle ahtaaksi. Työntekijöitä on jo 11 ja kesätyöntekijät päälle. Rekrytointipaineitakin on. Siksi yritys muuttaa syksyllä A Gridiin.

”Tarvitsemme lisäneliöitä. Lisäksi alustavissa puheissa on ollut, että voisimme hyödyntää esimerkiksi olemassa olevia asennushalleja. Toimistossa ei ole kiva asennella robotteja”, selittää Gimin toimitusjohtaja Jari Saarinen.

Parasta startup-keskuksessa on kuitenkin seura.

”Työntekijämme ovat kaikki Aalto-yliopiston tai teknillisen korkeakoulun kasvatteja. Työvoima ja tulevat yhteistyökumppanit ovat ihan vieressä”, Saarinen selittää.

Vararehtori Pulkkinen korostaakin, että Aallon tarkoituksena ei ole vain vuokrata yrityksille työtiloja. Kun huippututkijat, innokkaat opiskelijat ja yrittäjät törmäilevät toisiinsa päivittäin, liikeideoita syntyy väkisinkin.

Piensatelliitteja valmistavan Reaktor Space Labin toimitusjohtaja Tuomas Tikka kertoo, että heidän yrityksessään on ihan normaalia, että työntekijä käväisee kesken työpäivän luennolla muutaman sadan metrin päässä.

Reaktor Space Lab sai syntynsä Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta. Yritys jäi kampusalueen tiloihin, koska teknologia ja tärkeät kontaktit ovat käden ulottuvilla.

”Ensimmäisiä asioita, joita yrityksenä teimme, olivat laitteiden käyttösopimukset Aallon kanssa. Avaruustekniikassa voidaan projektin aikana tarvita hyvinkin kalliita laitteita”, Tikka sanoo.


Tikka myöntää, että yrityksen olisi ollut lähes mahdotonta päästä alkuun ilman yliopiston apua.

Space Labin luokkahuonemaisen toimiston pöydällä kököttää Aallolta lainattu arvolaite. Ulkoapäin harmaa laatikko näyttää hieman 80-luvun radiolta, mutta kyseessä on uudehko 20 000 euron arvoinen oskilloskooppi, jota käytetään jännitteiden mittaamiseen.

Viereisissä tiloissa sijaitsee kymmenientuhansien eurojen puhdashuone, jonka sisällä avaruuteen lähtevä satelliitin lopullinen versio kootaan. On ikävää, jos satojen kilometrien korkeuteen singotun laitteen linssit ovat pölyssä.

”Puhdashuone on yleisessä käytössä, mutta oikeastaan vain me käytämme sitä”, Tikka kertoo.

Space Lab lainaa myös Aallon kaiutonta huonetta, jossa se testaa satelliittien radiojärjestelmiä.

Tällaisiin investointeihin ei alkuvaiheessa olevalla yrityksellä välttämättä ole varaa. Yliopistolla arvolaitteet ovat puolestaan usein alikäytössä. Aktiivisessa käytössä moni laite pysyy paremmassa kunnossa, ja yliopisto saa samalla vuokratuloja.

Ajatuksessa on häivähdys Uberin ja Airbnb:n viitoittamaa jakamistaloutta: olemassa olevat resurssit jaetaan tehokkaaseen käyttöön isolle joukolle toimijoita. Asuntojen, autojen tai kalliiden laboratoriovälineiden ei anneta kököttää pitkään käyttämättöminä.

”Yritykset pystyvät kehittämään liiketoimintakonseptiaan yliopiston laitteilla. Silloin alkuinvestoinnin ei tarvitse olla kovin iso. Myös virheinvestoinnit vähentyvät, kun yritykset selvittävät ensin, millainen teknologia sopii niille parhaiten”, selittää vararehtori Pulkkinen.

Yliopistojen laitekannan, tilojen ja osaamisen tarjoamisessa yritysten käyttöön ei sinällään ole mitään uutta, mutta usein toiminta rajoittuu yksittäisiin projekteihin. Yliopistot eivät saa jakaa infrastruktuuriaan yritysten käyttöön ilmaiseksi.

”Emme voi tukea yrityksiä suoraan opetusministeriön rahoituksella, vaan meidän täytyy ottaa omat kustannukset pois. Yksi osa A Gridin kehittämistä onkin toimivan sopimusjärjestelmän luominen, jonka avulla infraa pystytään helpommin avaamaan yritysten käyttöön”, Pulkkinen sanoo.

Käytännössä Aalto luo uutta palvelukonseptia yliopiston sisälle. Tätä on kokeiltu Aallossa jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt käyttäjäkuntaa ja lainattavaa laitteistoa on Pulkkisen mukaan tarkoitus laajentaa.

”Meillä pitää olla varaus- ja laskutusjärjestelmä sekä koulutus, jotta ihmiset oppivat käyttämään laitteita oikein. Pitää myös olla jonkinlainen neuvontapalvelu, jotta homma sujuu.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tausta

Yliopistoista puhtia talouteen


 Suomalaisten yritysten ja korkeakoulujen välinen yhteistyö toimii maailmanlaajuisessa vertailussa erinomaisesti jo nyt, Sivistystyönantajat selvitti viime vuonna. Yritysjohtajakyselyjen mukaan yhteistyö on Suomessa jopa kattavampaa kuin missään muussa maassa.

 Yrittäjyyttä voimakkaasti ajavan Aalto-yliopiston mukaan yhteistyötä saisi silti olla lisää. Aallon tavoitteena on, että Helsingin seudusta tulisi Pohjois-Euroopan merkittävin innovaatiokeskittymä. Loppuvuonna valmistuva startup-keskus A Grid on osa tätä tavoitetta.

 Aalto aikoo myös avata infrastruktuuriaan laajasti yritysten käyttöön.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvuyritykset
 • Yliopistot
 • Innovaatiot
 • Aalto-yliopisto
 • Startupit
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  9. 9

   Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

  10. 10

   Pääministeri Sipilä: Turkin EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  11. Näytä lisää