Gilbert Houngbo kasvoi köyhässä afrikkalaiskylässä, mutta nousi YK-johtajaksi – nyt hän kertoo, miksi ihmisten vaellus Eurooppaan ei lopu

Houngbo ratkoo YK:n maatalousrahaston pääjohtajana sitä, kuinka kehitysmaiden nuoret saataisiin jäämään kotikyliinsä vaurautta luomaan. Maalaiskylän kasvattina ja Togon entisenä pääministerinä hän ymmärtää nuorten lähdön syyt.

Gilbert Houngbo kiiruhti tapaamisesta toiseen vieraillessaan Suomessa viime viikolla. Hän tapasi muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Kai Mykkäsen sekä joukon virkamiehiä ja maanviljelijöiden etujärjestön MTK:n edustajia.

29.8.2017 11:40 | Päivitetty 29.8.2017 14:22

Kun Gilbert Houngbo oli yhdeksän tai kymmenen vuoden ikäinen, hän vieraili ensimmäistä kertaa Togon pääkaupungissa Loméssa. ”Vau! Miksi ihmeessä minun pitää palata takaisin kotikylääni?” Houngbo mietti tuolloin.

Länsiafrikkalaisessa maalaiskylässä kasvaneelle pikkupojalle kaupunki pursusi unelmia ja mahdollisuuksia. Katujen vilinä, tavaran paljous ja juokseva vesi ruokkivat Houngbo mielikuvitusta. Hän oivalsi, että elämä voi olla parempaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita