Talous

Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

Tekijänoikeuksien loukkauksen vaatima hyvitys katsottiin vain sadan euron arvoiseksi, mutta asian selvittely oikeudessa nosti vastaajan vahingot erittäin korkeiksi.

Markkinaoikeus on tuominnut ratkaisussaan Hyvinkäällä asuvan tietotekniikka-ammattilaisen maksamaan sadan euron hyvityksen Tanssi Haudoilla -elokuvan ( A Walk Among The Tombstones) jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa.

Samalla oikeus velvoitti vastaajan korvaamaan tanskalaiselle Scanbox Entertainmentille sen oikeudenkäyntikulut, 33 611,48 euroa viivästyskorkoineen.

Itse oikeudenloukkauksen vaatima hyvitys katsottiin vain sadan euron arvoiseksi, mutta asian selvittely oikeudessa nosti vastaajan vahingot erittäin korkeiksi.

Markkinaoikeuden ratkaisusta kirjoitti aiemmin Ilta-Sanomat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kyseessä oli jälleen uusi käänne tekijänoikeuskiistassa, jossa kuluttajia uhataan kirjeitse oikeudenkäynneillä, jos he eivät suostu maksamaan hyvitystä väitetyistä tekijänoikeudenloukkauksista.

Väitetyt tekijänoikeusloukkaukset koskevat vertaisverkoissa kuten BitTorrent-verkoissa tapahtuneita elokuvan tai tv-sarjan osien jakamisia. Tällaista tiedostojakamista tapahtuu yleensä jossain määrin silloin kuin ihminen lataa vertaisverkko-ohjelmalla elokuvaa itselleen.

Hyvityskirjeiden liikeideana on pienten teosjakajien uhkaaminen hyvitysmaksuvaateilla, joihin painostetaan suostumaan kalliimpien oikeudenkäyntikulujen pelossa.

Kirjeitä arvellaan lähetetyn kymmeniintuhansiin kotitalouksiin. Lue laajempi HS-selvitys aiheesta tästä linkistä.

Tavallisesti tällaiset kirjeet eivät lopulta johda oikeudenkäynteihin. Nyt käsiteltyä tapausta varten Scanboxin asianajajatoimisto Hedman Partners oli kuitenkin nähnyt vaivaa.

Se muun muassa lähetti elokuussa 2015 ihmisen mittaamaan sitä, oliko vastaajan langaton verkko suojattu eli oliko jonkun muun mahdollista käyttää tuota verkkoa.

Samaan aikaan Scanboxin saksalainen mittauskumppani Tecxipio selvitti, että liittymän ip-osoitteesta oli tehty havaintoja BitTorrent-liikenteestä.

Oikeudenkäyntikuluista runsas 10 000 euroa tuli näistä teknisistä selvityksistä.

Asianajokuluja nostivat vielä Scanboxin asianajajan Joni Hatanmaa mukaan vastaajan lukuisat väitteet, jotka kantajan täytyi näyttää perättömiksi.

Keskeistä päätöksessä oli muiden samankaltaisten oikeudenkäyntien tapaan oikeuden arvioima näyttö siitä, onko jakamista todella tapahtunut. Tällä kertaa näyttönä olivat vastaajan Twitter-viestit, jotka yhdistettyinä samanaikaisiin tietoihin vertaisverkon käytöstä vakuuttivat markkinaoikeuden.

Hatanmaa kertoo hyvitysvaateita tekevien asiakkaidensa Scanboxin ja Crystalis-yhtiöiden ajaneen markkinaoikeudessa tuomioon asti kolme juttua.

Niistä kaksi on voitettu ja yksi hävitty. Hävityn ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen.

Näiden lisäksi yksipuolisia päätöksiä eli sellaisia, joissa vastaaja ei ole riitauttanut asiaa, on markkinaoikeudesta tullut kaksi.

Uhkauskirjeitä saaneiden kannalta yksi keskeinen tieto lienee se, että kaikissa tähänastisissa hyvitykseen päätyneissä ratkaisuissa tietoliikennettä on esimerkiksi teknisellä tutkinnalla tarkkailtu Suomessa vastaajan kodin tuntumassa. Pelkkä saksalainen vertaisverkkotilastointi ei riitä.

Tuomioissa on usein myös painanut se, että tekijä on leuhkinut sosiaalisessa mediassa jakavansa tiedostoja.

”Sitä ei välttämättä vaadita. Sosiaalisen median komponenttia ei [oikeudessa] aina ole ollut”, Hatanmaa tarkentaa.

Hatanmaan mukaan Hedman Partnersilla on markkinaoikeudessa vireillä toistakymmentä tietopyyntöä, joissa operaattoreita pyydetään luovuttamaan tietoja vertaisverkon käyttäjistä.

Hyvitysvaateita on vireillä yksi. Hatanmaa korostaa, että kanteita nostetaan yleisen piratismin vähentämiseksi. Tavoite on hänen mukaansa myös toteutunut hyvin Suomessa tänä vuonna.

Toinen hyvityskirjeiden kannalta mielenkiintoinen asia liittyy elokuvan jälkiäänitykseen ja tekstitykseen.

Eräs kanne hylättiin sillä perusteella, että kantaja oli hankkinut tekijänoikeuden vain suomeksi tekstitettyyn versioon.

Kun vastaaja oli näytön mukaan jakanut vain tekstittämätöntä versiota, tekstitetyn version oikeuksien omistajalla ei ollut oikeutta vaatia hyvityksiä, markkinaoikeus totesi.

Scanbox oli hankkinut tähän oikeudenkäyntiin samasta sopimuksesta lisenssin antajalta lausunnon siitä, että markkinaoikeus oli aiemmin tulkinnut sopimuskohtaa liian suppeasti, Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa kertoo.

Markkinaoikeuden ratkaisu odottaa yhä Korkeimman oikeuden valituslupaa.

Hyvityskirjeiden lähettämisen on arveltu vähenevän markkinaoikeuden kesäkuisen ratkaisun jälkeen.

Tuolloin oikeus hylkäsi hakemuksen, jossa yritettiin saada oikeudelta päätös siihen, että operaattorin on luovutettava teleliittymän haltijan yhteystiedot tekijänoikeuksien haltijalle.

Perusteena hylkäykselle oli se, että tiedot on luovutettava vain, jos liittymän haltija on ”merkittävässä määrin” loukannut hakijan tekijänoikeutta. Se, että tiedosto saavutti ison yleisömäärän vertaisverkossa, ei vielä yksin riittänyt tekemään jakamisesta merkittävää. Hyvityskirjeiden lähettäjien täytyy siksi ainakin kerätä jakamistietoja pidemmältä ajanjaksolta.

Korjaus maanantaina 18. 9. kello 16.18: Tekstistä poistettu virke ”Lataaminen on laillista, jakaminen ei.” Tiedostojen lataamisen oikeutusta ei ole yhdessäkään markkinaoikeuden kolmessa tapauksessa testattu eikä latauksista ole haettu hyvityksiä. Tekijänoikeuslain mukaan ”ei saa valmistaa kappaleita sellaisesta teoksen kappaleesta, joka on valmistettu tai saatettu yleisön saataviin 2 §:n vastaisesti”. Lataaminen ei ole rikosoikeudellisesti rangaistavaa, mutta laittomasta lähteestä kiellettyä.

Fakta

Uhkana ennen kaikkea oikeudenkäyntikulut


 Tekijänoikeudellisten hyvityskirjeiden liikeideana on vaatia vertaisverkkojen käyttäjiltä satojen tai tuhansien eurojen hyvitystä siitä, että he ovat jakaneet tekijänoikeudella suojattua materiaalia, kuten osia elokuvasta verkossa.

 Vertaisverkoissa ohjelman käyttö yleensä edellyttää, että ainakin latauksen aikana lataaja joutuu myös jakamaan osia teoksesta edelleen.

 Uhkavaikutuksen tehostamiseksi uhkauskirjeitä lähettävät tahot ovat pyrkineet saamaan ennakkotapauksia markkinaoikeudesta. Niissä lisänäyttöä on hankittu salapoliisitoimin.

 Liikeidean yhtenä ”keksijänä” pidetään saksalaista Texcipio-yhtiötä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Markkinaoikeus
 • vertaisverkot
 • Internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  9. 9

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  10. 10

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää