Talous

Maailman suurimpien joukkoon kasvanut Nordic Business Forum on kuin bisnesmaailman herätyskokous – miksi ihmiset haluavat maksaa osallistumisestaan toistatuhatta euroa?

Seminaari kasvoi yhdeksi maailman suurimmista. Mutta miksi yrittäjät maksavat paljon tapahtumasta, jonka puhujat eivät tarjoa juuri mitään uutta? HS kysyi osallistujilta Messukeskuksessa.

”Olemme hyvin tärkeitä henkilöitä! Olemme hyvin tärkeitä henkilöitä!”

Amerikkalaisen CNN-kanavan tähtitoimittaja Richard Quest huudattaa yleisöä Helsingin Messukeskuksessa. On maanantai-aamu, ja alkamassa on Nordic Business Forumin VIP-vieraiden tilaisuus.

Lähellä päälavaa joukko liikemiehiä pohtii, miten hyvin tapahtuma on onnistunut myymään itsensä.

”Makeeta, että ne tekee tän niin häpeilemättömästi.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ei ole sellaista suomalaista mielenmaisemaa. Tämä tulee suoraan jenkeistä.”

Pari tuntia myöhemmin kaksipäiväinen tilaisuus varsinaisesti alkaa. Pimeän hallin valtavalle ruudulle lävähtää video, joka tuo mieleen pikemmin Transformers-elokuvan trailerin kuin yritysseminaarin.

Video pauhaa: ”Vuoden 2011 tapahtumassa oli kyse maailman pelastamisesta. Nyt on aika tuoda tuo viesti takaisin.”

Tämän vuoden teemat ovat responsibility, purpose ja leader­ship. Vastuu, tarkoitus ja johtajuus.

NBF:n tavoite on ”rakentaa johtajia, jotka muuttavat maailmaa”.

Jyväskyläläisten Hans-Peter Siefenin ja Jyri Lindénin parikymppisinä opiskelijoina perustamasta tapahtumasta on tullut kahdeksassa vuodessa yksi alansa suurimmista, ellei suurin, maailmassa. Mitään vastaavaa ei Suomesta tai monesta muusta maasta löydy.

Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin Jyväskylässä vuonna 2009. Liput maksoivat 10 euroa. Paikalle tuli 80 ihmistä.

Nyt NBF vetää 7 500 ihmistä yli 35 eri valtiosta. 15 000–20 000 ihmistä katsoi maksullista verkkolähetystä. Tämän vuoden tapahtumaan tavallinen lippu maksoi noin 1 300 euroa, VIP-lippu 2 000 euroa ja First Class -lippu 3 000 euroa. Aikaiset ostajat saivat alennusta.

Tapahtuma on jo vuosia myyty loppuun nopeasti. Se laajentuu myös Ruotsiin ja Norjaan.

NBF:n juuret ovat vahvasti amerikkalaisessa self-help -kulttuurissa. Toisin kuin moni muu saman genren pienempi tilaisuus, NBF ei kuitenkaan tuo lavalle käärmeöljykaup­piaita, jotka lupaavat kaiken maan ja taivaan väliltä, jos vain ostat kymmenien tuhansien eurojen valmennuspaketin.

Tilaisuus on paljon muutakin kuin puhdas motivaatioseminaari, eikä sitä voi syyttää yleisön halvasta kosiskelusta.

Esimerkiksi tänä vuonna Columbian yliopiston professori James Hansen puhui ilmastonmuutoksen vaaroista. Sen jälkeen paneelissa jatkettiin entistä synkemmissä tunnelmissa energiayhtiö St1:sen omistaja Mika Anttosen kanssa. Yrittäjä Boyan Slat puolestaan kertoi yksityiskohtaisesti siitä, miten hän aikoo puhdistaa meret muovista.

NBF:n tarjoilu on vuodesta toiseen sekoitus puhtaita motivaatiopuhujia, kuuluisia maailmantähtiä sekä kovan luokan sisältöosaajia. Sellaisia kuin Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore, Arnold Schwarzenegger, General Electricin pitkäaikainen johtaja Jack Welch, skeittilegenda Tony Hawk tai Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Ben Bernanke.

Maanantaina NBF:n avaa IMD-bisneskoulun professori Stéphane Garelli.

Garelli juoksee nopeasti läpi maailmantalouden trendit. Välissä nauretaan Donald Trumpille ja päivitellään nykynuorisoa. Sisältö on kovin ohutta, mutta yleisö vaikuttaa viihtyvän.

Toinen puhuja on Whartonin yliopiston johtamisen professori Adam Grant. Grantin esitys on paljon syvällisempi, ja sen takana on vankkaa tutkimusta.

Ensimmäisten puheiden jälkeen herää kysymys.

Miksi ihmiset maksavat toistatuhatta euroa ja uhraavat kaksi kokonaista päivää tullakseen Nordic Business Forumiin?

Samat luennot, käytännössä sanasta sanaan, kuulee ilmaiseksi Youtubesta. Tai jos ei jaksa tuijottaa ruutua, voi ostaa puhujan kirjan parillakymmenellä eurolla.

Yksi syy on se, että NBF:stä on tullut merkittävä yritysmaailman kohtaamispaikka. Edustajia on kaikenkokoisista yrityksistä.

Liikkeenjohdon konsultti Esa Kanninen kertoo, että hän voi parhaimmillaan tavata NBF:ssä parikymmentä asiakasta kahden päivän aikana.

”Onhan täällä paljon muutakin kuin puhujat. Ideat eivät synny siitä, että tuijotat puhelinta yksin kotona. Ne syntyvät verkostoitumalla”, sanoo puolestaan markkinointiyhtiö Moretagin Elisa Heikura.

Hän on paikalla ensimmäistä kertaa.

”Halusin nähdä mistä kaikki puhuvat. What the fuss is all about.”

Tilaisuus tarjoaa yrittäjille myös harvinaisen mahdollisuuden päästä vaihtamaan sanoja suurten rahojen liikuttajien kanssa.

Eräs yritysjohtaja kuvailee, miten hän onnistui livahtamaan henkivartijoiden ohi esittelemään omaa liiketoimintaansa Air Asia -lentoyhtiön perustajalle Tony Fernandesille. Fernandes lähetti myöhemmin tiimin Suomeen jatkamaan neuvotteluja.

Alexandria-pankkiiriliikkeen sijoitusneuvoja Martti Pitkäranta on monen muun tavoin käynyt NBF:ssä jo useamman vuoden. Hänen mukaansa tapahtuman ydin on sen luoma yhteisöllisyyden kokemus.

”Se, että voi olla mukana tällaisessa isossa jutussa, on hieno elämys.”

Useat yrittäjät kertovat samaa: Paikalla on 7 500 samalla tavalla ajattelevaa ihmistä, oma heimo, joiden kanssa voi vetäytyä hetkeksi muusta maailmasta, keskustella puhujien sanomasta ja kehittää omaa ajattelua.

Moni tulee tapahtumaan myös nähdäkseen omia sankareitaan lavalla.

NBF muistuttaa aika ajoin hengellistä tilaisuutta. Se ei liene sattumaa.

”En ole mitenkään ääriuskovainen, mutta kierrän säännöllisesti isoja karismaattisia seurakuntia maailmalla. Ne toteuttavat jumalanpalveluksensa äärettömän hyvin. Ne ovat taidonnäytteitä, kuinka tuotetaan seminaari ’pimeen’ hyvin”, perustaja Lindén sanoi viime vuonna Ylelle.

Hurmos näkyy maanantai-iltana, kun miljardööriyrittäjä Richard Branson nousee lavalle. Ennen haastattelua Messukeskuksen valtavalla ruudulla näkyy välähdyksiä Bransonin elämästä: hän lentää kuumailmapallolla, tanssii lasten kanssa ja opettaa eteläafrikkalaista arkkipiispaa Desmond Tutua uimaan.

Joku yleisöstä kysyy Bransonilta, miksi hän on niin ainutlaatuinen.


Tilaisuuden päätteeksi Bransonia pyydetään kertomaan, miten maailman 7,6 miljardia ihmistä voisivat löytää onnellisuuden.

Branson vastaa, että monissa vauraissa maissa ihmisillä on jo kaikki edellytykset olla onnellisia. Mutta yrittäjien täytyy käyttää kykyjään niiden auttamiseen, joilla ei ole varaa tyydyttää edes perustarpeitaan.

Branson mainitsee esimerkkinä uuden sijoituskohteensa, yhdysvaltalaisen startupin, joka kasvattaa laboratoriossa lihaa eläinsoluista.

”Mä näytän sulle kuvan.”

Seisomme maanantai-iltana nopeasti tyhjenevässä Messukeskuksessa. Markkinointiyhtiö Sherpan asiakkuusjohtaja Jukka Niittymaa kaivaa esiin vihkonsa. Bransonin puhe inspiroi hänet kirjoittamaan kaavan.

”Meidän pitää kasvaa, jotta meillä voi olla perustarpeet tyydytettynä. Sen jälkeen voimme nousta seuraavalle henkisen evoluution tasolle, minkä jälkeen päästään ehkä next level humaniin. Silloin tällä planeetalla on vielä toivoa.”

”Next level human on tulevaisuuden ihminen, joka pelastaa meidät itseltämme. Sellainen joka ymmärtää, että jos meillä ei ole tätä planeettaa, meillä ei ole mitään.”

Sellainen kuin Richard Branson, Niittymaa sanoo.

”Tämä ei ole mitään hippiläppää. Me ei olla tämän ekosysteemin ulkopuolisia. Tai no, katsotaan mitä Elon Musk keksii.”

Niittymaa on NBF:ssä toista vuotta.

”Kyllä mä haen täältä lupausta paremmasta huomisesta.”

Onko sitä löytynyt?

”Luulen, että se seuraa draaman kaarta ja tulee huomenna. Nyt tarinan ensimmäisellä puoliskolla on luotu vähän sellainen lohduton tulevaisuudenkuva. Kuten aina hyvissä tarinoissa, lopussa on huipennus.”

Lavalla on mies, jolla ei ole käsiä eikä jalkoja. Australialainen Nick Vujicic kärsii hyvin harvinaisesta sairaudesta, josta vain harva selviää elossa.

”Olen täällä motivoidakseni ja inspiroidakseni teitä”, hän aloittaa.

”Oletteko valmiita lentämään?”

Vujicic kertoo elämästään, masennuksesta, siitä, miten hän aikoi lapsena hukuttaa itsensä kylpyammeeseen.

Hän kertoo rakkauden ja merkityksen löytämisen tärkeydestä. Hän kertoo puhuneensa 3 000 kertaa 8 miljoonalle ihmiselle 68 maassa. Hän kertoo lahjoittaneensa miljoona dollaria hyväntekeväisyyteen ja kampanjoivansa kiusaamista vastaan. Hän kertoo vaikuttaneensa kymmenen valtion kehitysvammaisia lapsia koskevaan lainsäädäntöön.

”Älkää ikinä luovuttako, nähkää esteet mahdollisuutena. Jos minä voin unelmoida isosti, tekin voitte. Jos minä voin juosta, tekin voitte. Juostaan yhdessä, ja tehdään maailmasta parempi paikka”, Vujicic päättää.

Tiistaina puhunut Vujicic on NBF:n maalaaman tarinan henkinen huipentuma.

Tapahtuman viimeiseksi puhujaksi ja suurimmaksi vetonaulaksi on säästetty Hollywoodin supertähti Will Smith. Smith juttelee urastaan, perheestään, vastoinkäymisistä. Hän kertoo, miten inspiroivaa oli syödä lounasta Nelson Mandelan ja Muhammad Alin kanssa sekä siitä, miten isän kuolema muutti arvomaailmaa.

”Jos et tee jotain, mikä parantaa muiden elämää, tuhlaat aikaasi täällä.”

Niittymaa vastaa puhelimeen Messukeskuksessa. Nordic Business Forum on ohi ja ihmiset pyrkivät ulos sateeseen.

”Kyllä tämä noudatti Aristoteleen draaman kaarta. Tarinan loppupuolella oli vastauksia ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta”, Niittymaa sanoo.

Hän ei vielä tiedä, mitä tästä kaikesta ajattelisi. Tarinan loppupuolisko, etenkin Vujicic, jätti kuitenkin jäljen.

”Tuli ehkä vähän uskoa ihmisyyteen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtaminen
 • Psykologia
 • Motivaatio
 • Menestyminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  8. 8

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  9. 9

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  10. 10

   Huumeidenkäyttäjät ostivat pillereitä sotaveteraaneilta ja polttivat pilveä poliisin nenän alla Helsingin keskustassa – entinen narkomaani kertoo, millainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää