Talous

Saksalainen ruskohiili­voimala puksuttaa poskettomasti päästöjä ilmakehään, mutta silti Fortum ostaa sen – Uniper ei vieläkään ymmärrä, mitä jättikaupalla tavoitellaan

Fortum aikoo ostaa vastakohtansa, eikä Uniperin väki peittele hämmennystään uuden omistajan aikeista.

Jos haluaa ostaa kivihiili- ja ruskohiilivoimaloita Saksassa, Schkopaun ruskohiilivoimala ei välttämättä ole pahamaineisin Saksan voimaloista.

Se on ruskohiilivoimalaksi vielä nuori, parikymppinen. Teo­riassa edessä olisi vielä 20–30 vuotta käyttöä.

Teoriassa siksi, että Saksa rajoittaa jo nyt ruskohiilen käyttöä energianlähteenä. Sama on edessä kivihiilellä. Vielä niitä kuitenkin tarvitaan paikkaamaan sitä sähköntarvetta, joka syntyy, kun Saksa luopuu kokonaan ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä.

Kivihiilikauden loppu ajoittunee vuosiin 2035–2040.Schkopaun ruskohiilivoimalan johtaja Arne Köhler on 900 megawatin voimalastaan ihan ylpeä. Voimala tekee voittoa ja sillä on erinomaiset asiakkaat. Voimalan katoltakin yli sadan metrin korkeudesta on komeat näkymät.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Aina joskus joku kysyy, miksei katolla ole kahvilaa, Köhler kertoo esitellessään eteen levittäytyviä näkymiä Saalejoen laaksoon. Jalkojen alla jyskyttää kaksi turbiinia sähköä voimalan naapureille. Aidan takana on suurin asiakas, kemianteollisuuden yritys Dow Chemical.

Toinen iso asiakas on juna­yhtiö Deutsche Bahn.

Voimala ja asiakkaat sijaitsevat juuri näin siksi, että ne tarvitsevat toisiaan. Sitä Köhlerin on vaikea ymmärtää, mihin suomalainen energiayhtiö Fortum tarvitsisi tätä voimalaa ja sen omistajaa Uniperia.


Samaa kysyy Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer. ”Miksei Suomessa kysytä syitä Fortumin haluille ostaa itseään kaksi kertaa suurempi yhtiö, joka ei sovi sen omaan strategiaan? Miksi Fortum haluaa Saksaan, jossa on energiapolitiikan isoja riskejä ja joka on Fortumille uusi maa – ja miksi se toimii tarkistamatta ensin meiltä meidän lukujamme?”

Köhlerin vetämällä esittelykierroksella Schkopaun voimalassa vakuuttuu, että ruskohiilivoimalaksi Schkopau on varmasti kaikin puolin kelpo. Samalla vakuuttuu myös siitä, että Fortum ja Schkopaun omistaja Uniper ovat kuin toistensa vastakohtia.

Toisen strategiana on olla mahdollisimman päästötön energiayhtiö. Toiseen taas on kerätty kaikki sellainen energia-alan ongelmajäte, josta Uniperin toimintojen entinen omistaja E.on halusi eroon. Nyt E.on on myymässä osuutensa Uniperista Fortumille.Fortum on ostamassa paljon voimaloita – ja paljon päästöjä. Pelkästään Schkopaun voimalan piipusta puksuttaa ilmakehään 6,2 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Se on kaksi kertaa niin paljon kuin Fortumin nykyiset hiilidioksidipäästöt Euroopassa ilman Venäjän osuutta.

Viime vuonna Uniperin hiilidioksidipäästöt olivat 72 miljoonaa tonnia. Se kertoo paljon Fortumin ja Uniperin strategioiden eroista.

Voi myös sanoa, ettei Schäfer todellakaan ole ollut Fortumin ostotarjouksesta ilahtunut. ”Tapa, jolla tarjous tehdään, on selvästi vihamielinen”, Schäfer sanoo puhelimitse Düsseldorfista, jossa Uniper pitää päämajaansa.

Vaikka Schäferiä ottaa päähän se, että Fortum keskustelee kaupoista ohi Uniperin, suurimmat kysymykset koskevat sitä, miksi Fortumia kiinnostaa Uniper ja mitä se sillä aikoo tehdä.

”Aikooko Fortum pilkkoa yhtiön ja myydä sen?”

Jos aikoo, miksi? Ja jo nyt kaupan rahoitus hiertää Schäferiä, sillä luottoluokittajat ovat ottaneet aikalisän Uniper-arvioissaan. Ne haluavat lisää tietoa kaupasta. On eri asia, käyttääkö Fortum Uniper-kauppaan neljä vai kahdeksan miljardia euroa ja miten velkaisena yhtiö jatkaa. Tämä voi vaikuttaa sekä Uniperin että Fortumin luottoluokituksiin, Schäfer sanoo.

”Minun käsitykseni mukaan Fortum on yhtiö, jonka ydintä on vesi- ja ydinvoima ja jonka strategiset kiinnostuksen kohteet ovat Pohjois-Euroopassa, Baltiassa, Puolassa ja Venäjällä. Vaikea nähdä, mikä meissä Fortumia kiinnostaa.”

Uniper on yhtiö, jonka ideana on tehdä sähköä kivihiilivoimaloillaan ja kaasulla mahdollisimman ketterästi juuri silloin, kun ei tuule eikä paista eikä ydinvoimaa enää ole. Saksa on nimittäin keskellä suurta energiakäännettä, kuten muukin Eurooppa. Saksassa käänteen tekee tosin erityiseksi se, että Saksa luopuu kokonaan ydinvoimasta.

Uniperin voimaloiden valttina on se, miten ketterästi ne voivat lisätä tai supistaa tuotantoaan.

Parhaillaan Uniper rakentaa uutta 1 100 megawatin kivihiilivoimalaa. ”Kun ydinvoima ajetaan alas, Saksa tarvitsee lisää kivihiiltä ja kaasua täydentämään uusiutuvaa energiaa”, Schäfer sanoo.

Datteln 4 -voimala liitetään ensi vuonna verkkoon. ”En usko, että rakennamme enää sen jälkeen hiilivoimalaa, mutta olemassa olevat toimivat vielä vuosikymmeniä.”

Se, miten siirtymä hiilettömään aikaan hoidetaan, on avainkysymys Saksan energia­politiikassa. Kysymys on herkkä juuri nyt, kun liittokansleri Angela Merkel kokoaa Saksaan uutta hallitusta.

Edessä on mitä todennäköisimmin hallituskokoonpano, jossa mukana ovat myös vihreät. Sille yksi kynnyskysymyksistä on rusko- ja kivihiilestä luopuminen.

Energia-ala seuraa tarkkaan hallitusneuvotteluja. Niin myös Schäfer. ”Mutta oli seuraavan hallituksen kokoonpano mikä vain, ruskohiilen asema on keskustelujen ytimessä.”


Uniperilta katoaa sen keskeisin fossiiliperäinen teknologia muutamassa vuosikymmenessä. Sitä ennen Uniper on kuitenkin se, joka omilla joustavasti toimivilla voimaloillaan varmistaa sähkönsaannin energiakäänteen aikana, Schäfer sanoo. ”Aina ei tuule ja paista. Meidän teknologiamme on mitä suurimmassa määrin vielä tarpeellista.”

Toki myös Uniper valmistautuu aikaan kivihiilen jälkeen. Sen toinen tukijalka on kaasu. Kaasu taas tulee putkia pitkin Venäjältä. ”Olemme Euroopassa Gazpromin suurimpia asiakkaita”, Schäfer sanoo.

Uniper-kaupan mukana Fortumista tulisi yksi Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream 2 -putken omistajista ja rahoittajista.

”Nord Stream 2 on meille hyvin jännittävä, strateginen ja taloudellisesti hyvin houkutteleva projekti, jossa meillä on enimmillään sidoksia noin 950 miljoonalla eurolla.”

Sidoksista ei irtaannuta omistajanvaihdoksella. ”Toivon, että Fortumin valtio-omistaja tietää ja ymmärtää olevansa mukana tässä projektissa.”

Venäjä-investointeihin liittyy aina tietyt riskit, Schäfer sanoo. ”Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miten Fortum ylipäätään ottaa näin suuria riskejä ilman, että se käy niitä läpi yhtiön toimivan johdon kanssa.”


Kaikkein tyynimmin Fortumin aikeisiin suhtaudutaan Schkopaun voimalan valvomossa. Operaattorit Petra Böcke ja Holger Prekau istuvat valvomossa koko seinän peittävien näyttöjen edessä ja tarkkailevat, miten voimala toimii.

”Vuosien varrella on jo ehtinyt tottua siihen, että omistajat vaihtuvat”, Böcke sanoo.

”Mutta totta kai kiinnostaa, mitä ihmettä Fortum aikoo”, Prekau sanoo.

Tästä on kyse

Suomen suurimpia yritysostoja


 Energiayhtiö Fortum on sopinut ostavansa saksalaiselta E.onilta sen osuuden energiayhtiö Uniperista. Fortum ostaa Uniperista E.onin vajaan 47 prosentin omistusosuuden noin 3,76 miljardilla eurolla.

 Fortum tekee myös vapaaehtoisen julkisen ostotarjouksen kaikille Uniperin osakkeenomistajille. Jos Fortum ostaa koko Uniperin, kauppahinta voi nousta yli ­

8 miljardiin euroon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fortum
 • Energia
 • Saksa
 • Yrityskaupat
 • Anna-Liina Kauhanen
 • Energiapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  8. 8

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  9. 9

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää