Fortumin jättikauppa tekee suomalaisista veron­maksajista venäläisen kaasuputken rahoittajia – piileekö putkessa turvallisuus­poliittinen riski?

Fortumin ostokohde Uniper on sijoittanut Nord Stream 2 -putkihankkeeseen lähes miljardi euroa. Muun muassa EU, Ruotsi ja Tanska ovat suhtautuneet siihen epäilevästi. Ruotsia huolestuttaa Venäjän kasvava rooli Itämerellä.

Portovajassa lähellä Pietaria sijaitsevalla Gazpromin kompressoriasemalla valmistellaan kaasu lähetettäväksi Itämeren pohjalla kulkeviin Nord Stream -putkiin. Gazprom haluaa rakentaa olemassa olevan putkiparin viereen toisen. Hankkeen nimi on Nord Stream 2.

7.10.2017 2:00 | Päivitetty 7.10.2017 7:02

Joukko kansanedustajia arvioi, että valtionyhtiö Fortumin Uniper-kaupassa saattaa piillä ulko- ja turvallisuuspoliittinen riski.

Jos kauppa toteutuu, energiayhtiö Fortumista tulee myös venäläisen Nord Stream 2 -kaasuputken (NS 2) suurrahoittaja. Uniper on sijoittanut putkihankkeeseen noin 950 miljoonaa euroa. Fortum kertoi syyskuun lopussa haluavansa ostaa Uniperista noin puolikkaan tai mahdollisesti enemmänkin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita