Talous |HS seuraa

Kuntosalikortti tulee kalliiksi ja säästäjä sortuu pikavippiin – Nobel-voittajan tutkimukset selittävät ihmisten hölmöilyä

Kymmenen miljoonan Ruotsin kruunun palkinnon on saanut enimmillään kolme taloustieteilijää samanaikaisesti.

HS:n liveseuranta taloustieteen Nobelistä päättyy! Kiitos lukijoille.

Jännittävä valinta. Onnea professori Richard Thalerille Chicagoon!

Poikkeuksellisen mielenkiintoinen Nobel-tilaisuus - vaikka suomalainen ei voittanutkaan.

Naisten rooli taloustieteessä on asia, joka puhuttaa tiedeyhteisössä paljon. Keskustelu on laajempi kuin vain Nobel-palkinnot, ja siihen voi tutustua esimerkiksi näiden ilmaisten artikkelien kautta: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-08-23/economics-has-a-sexism-problem, https://www.bloomberg.com/view/articles/2014-11-21/economics-is-a-dismal-science-for-women ja https://qz.com/321618/how-big-is-economics-sexism-problem-this-articles-co-author-is-anonymous-because-of-it/.

Amerikkalainen yhteiskuntatieteilijä Elinor Ostrom on edelleen ainoa nainen, joka on voittanut taloustieteen Nobelin. Ostrom sai palkinnon vuonna 2009 yhteisten resurssien käyttöön liittyvästä tutkimuksesta.

"Olemme pettyneitä isossa kuvassa ettei useampaa naista ole palkittu. Yksi syy on se, että meidän pitää mennä takaisin ajassa, kun näitä teorioita on kehitetty. Ja kun mennään takaperin kymmeniä vuosia, naistutkijoita on ollut vähemmän. Mutta en tiedä onko se koko selitys.

Jos katsoo nobel-komiteoita, niin naiset toimivat kolmen kuudesta puheenjohtajina. Naistutkijoita on joka komiteassa. En usko että komiteoissa on olemassa mitään merkittävää sovinismia.

Olemme huolissamme, että emme saa tarpeeksi naisehdokkaita. Emme itse nimeä ehdokkaita, saamme niitä tiedeyhteisöltä. Siksi olemme alkaneet etsiä nimenomaisesti johtavia naistutkijoita ja pyytäneet heitä nimeämään ehdokkaita. Ensi vuonna pyydämme nimittäjiä nimeämään naisehdokkaita ja myös ottamaan huomioon etnisen ja maantieteellisen diversiteetin. Ja tänä talvena pohdimme tätä asiaa myös muiden palkintokomiteoiden kanssa.

Toivon että 5-10 vuoden päästä näemme hyvin erilaisen hajonnan", sanoo Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Göran Hansson.

Nobel-komitean jäsen sanoo, että he palkitsevat tutkimusta jossa löydökset tehtiin 1970- ja 80-luvullaa, ehkä 90-luvun alussa, kun taloustieteessä ja muissa tieteissä oli vahvempi sukupuolijakauma.

"Kun aika kuluu, naisten rooli tulee nousemaan. Olen varma tästä. Se näkyy jo, kun katsoo huippupalkintoja, joita myönnetään nuoremmille talousteiteilijöille."

"Sanottuani tämän, olemme tästä hyvin huolissamme. Täytyy ymmärtää, että komitea ei vain päätä palkinnoista vapaasti, oleme hyvin riippuvaisia ehdokasnimityksistä."

AP:n toimittaja kysyy siitä, miksi voittaja on jälleen mies ja miksi taloustieteen nobelisti on niin harvoin nainen. Montako naista on mukana päättämässä palkinnosta?

"Kiitos kaikille, odotan ilolla että näen teidät kaikki joulukuussa", Thaler päättää puhelun.

Thaler on toinen käyttäytymistieteellisen taloustieteen uraauurtava tutkija, joka on voittanut Nobelin. Toinen on Robert Shiller.

Mihin suuntaan Thaler nyt vie tutkimustaan?

"En ole koskaan suunnitellut tutkimustani kovin pitkään etukäteen. Olen viime aikoina tutkinut kaikkea Ruotsin eläkejärjestelmään ja sen valinta-arkkitehtuuriin liittyvää. Työstän artikkelia siihen liittyen, alustava otsikko on 'nudges are forever'."

Thaler on ottanut kantaa Ruotsin eläkejärjestelmään. Onko näkemyksillä nyt lisää painoarvoa?

"En tiedä mitä Ruotsin parlamentti ajattelee nobel-voittajista, mutta toivon että he kuuntelevat minun ja kollegojeni tutkimuksen viestiä. Koska uskon että on tapoja, joilla Ruotsin eläkejärjestelmää voidaan parantaa."

Nyt mennään asiasisältöihin. Mikä on ennustuksesi Kiinan taloudesta viidessä vuodessa?

"Olen pahoillani. Minulla ei ole mitään asiantuntemusta Kiinan talouteen, paitsi että se kasvaa hyvin nopeasti. Olen pahoillani", nobelisti vastaa vaatimattomasti.

"Yritän käyttää rahat niin epärationaalisesti kuin mahdollista", Thaler vitsailee voittorahojen, noin miljoonan euron käytöstä.

"No, olin tyytyväinen. Soitin golf-kaverilleni, professori Famalle", Thaler vastaa kysymykseen siitä, mikä oli ensimmäinen ajatus voitosta kuullessaan. Eugene Fama on Chicagon yliopiston professori, joka voitti 2013 Nobelin.

"Tärkein vaikutus on sen ymmärtäminen, että taloudelliset agentit ovat ihmisiä. Ja että taloudellisten mallien on otettava se huomioon."

Yhteys pätkii. Ruotsin television toimittaja kysyy mikä on Thalerin työn tärkein vaikutus.

"Hyvää huomenta. Olen hereillä", uniselta kuulostava Thaler sanoo.

Thaler on puhelimessa!

Thaler on eräänlaisen paternalismin tai holhoamisen kannattaja. Hän on kehittänyt erilaisia "nudge"-mekanismeja, joilla julkinen valta kannustaa ihmisiä osoittamaan parempaa itsekuria, esimerkiksi säästämisen suhteen.

Thaler on julkaissut aiheesta kirjan Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness yhdessä Harvardin yliopiston oikeustieteen professorin Cass Sunsteinin kanssa.

Eräs kansantajuistettu esimerkki Thalerin tutkimuksista: "Thaler on osoittanut, miten näkemykset reiluudesta vaikuttavat taloudellisiin päätöksiin. Yksinkertainen esimerkki on kauppa, joka normaalisti myy sateenvarjoja 10 dollarilla, mutta kovan sateen aikana nostaa hintoja 20 dollariin. Kuluttajat voivat pitää muutosta epäreiluna, mikä vaikuttaa yhtiön hinnoitteluun."

Palkinnon myöntäneen komitean jäsen kehuu Thaleria uraauurtavana tutkijana, joka on auttanut luomaan käyttäytymistieteellisestä taloustieteestä oman, uskottavan suuntauksensa.

Thalerin havainnot siitä, miten ihmisten psykologia toimii, ovat auttaneet ymmärtämään talouden ilmiöitä paremmin. Thaler on perehtynyt siihen, millaisia rajoituksia ihmisten rationaalisuudella on. Näin hän on tarkastellut yhtä taloustieteen peruslähtökohtaa: että ihmiset ovat rationaalisia, oman hyvinvointinsa maksimoijia.

Thaleria voi pitää yllätysnimenä. Hän toimii Chicagon yliopiston taloustieteen professorina käyttäytymistieteellisen taloustieteen tutkijana.

Palkinto myönnetään Richard H. Thalerille!

Nyt puhuu tiedeakatemian pääsihteeri Göran K. Hansson. Tämän vuoden palkinto myönnetään talouden psykologian ymmärtämisestä, Hansson pohjustaa.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun – Vaalikeväänä on vaara, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka lyö pöytään kovimmat ratkaisuehdotukset

  4. 4

   Joukossamme on monia, jotka janoavat toisten kärsimystä – Tällainen on sadistinen persoonallisuushäiriö, jota ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  8. 8

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  5. 5

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  9. 9

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää