Talous |HS seuraa

Kuntosalikortti tulee kalliiksi ja säästäjä sortuu pikavippiin – Nobel-voittajan tutkimukset selittävät ihmisten hölmöilyä

Kymmenen miljoonan Ruotsin kruunun palkinnon on saanut enimmillään kolme taloustieteilijää samanaikaisesti.

HS:n liveseuranta taloustieteen Nobelistä päättyy! Kiitos lukijoille.

Jännittävä valinta. Onnea professori Richard Thalerille Chicagoon!

Poikkeuksellisen mielenkiintoinen Nobel-tilaisuus - vaikka suomalainen ei voittanutkaan.

Naisten rooli taloustieteessä on asia, joka puhuttaa tiedeyhteisössä paljon. Keskustelu on laajempi kuin vain Nobel-palkinnot, ja siihen voi tutustua esimerkiksi näiden ilmaisten artikkelien kautta: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-08-23/economics-has-a-sexism-problem, https://www.bloomberg.com/view/articles/2014-11-21/economics-is-a-dismal-science-for-women ja https://qz.com/321618/how-big-is-economics-sexism-problem-this-articles-co-author-is-anonymous-because-of-it/.

Amerikkalainen yhteiskuntatieteilijä Elinor Ostrom on edelleen ainoa nainen, joka on voittanut taloustieteen Nobelin. Ostrom sai palkinnon vuonna 2009 yhteisten resurssien käyttöön liittyvästä tutkimuksesta.

"Olemme pettyneitä isossa kuvassa ettei useampaa naista ole palkittu. Yksi syy on se, että meidän pitää mennä takaisin ajassa, kun näitä teorioita on kehitetty. Ja kun mennään takaperin kymmeniä vuosia, naistutkijoita on ollut vähemmän. Mutta en tiedä onko se koko selitys.

Jos katsoo nobel-komiteoita, niin naiset toimivat kolmen kuudesta puheenjohtajina. Naistutkijoita on joka komiteassa. En usko että komiteoissa on olemassa mitään merkittävää sovinismia.

Olemme huolissamme, että emme saa tarpeeksi naisehdokkaita. Emme itse nimeä ehdokkaita, saamme niitä tiedeyhteisöltä. Siksi olemme alkaneet etsiä nimenomaisesti johtavia naistutkijoita ja pyytäneet heitä nimeämään ehdokkaita. Ensi vuonna pyydämme nimittäjiä nimeämään naisehdokkaita ja myös ottamaan huomioon etnisen ja maantieteellisen diversiteetin. Ja tänä talvena pohdimme tätä asiaa myös muiden palkintokomiteoiden kanssa.

Toivon että 5-10 vuoden päästä näemme hyvin erilaisen hajonnan", sanoo Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Göran Hansson.

Nobel-komitean jäsen sanoo, että he palkitsevat tutkimusta jossa löydökset tehtiin 1970- ja 80-luvullaa, ehkä 90-luvun alussa, kun taloustieteessä ja muissa tieteissä oli vahvempi sukupuolijakauma.

"Kun aika kuluu, naisten rooli tulee nousemaan. Olen varma tästä. Se näkyy jo, kun katsoo huippupalkintoja, joita myönnetään nuoremmille talousteiteilijöille."

"Sanottuani tämän, olemme tästä hyvin huolissamme. Täytyy ymmärtää, että komitea ei vain päätä palkinnoista vapaasti, oleme hyvin riippuvaisia ehdokasnimityksistä."

AP:n toimittaja kysyy siitä, miksi voittaja on jälleen mies ja miksi taloustieteen nobelisti on niin harvoin nainen. Montako naista on mukana päättämässä palkinnosta?

"Kiitos kaikille, odotan ilolla että näen teidät kaikki joulukuussa", Thaler päättää puhelun.

Thaler on toinen käyttäytymistieteellisen taloustieteen uraauurtava tutkija, joka on voittanut Nobelin. Toinen on Robert Shiller.

Mihin suuntaan Thaler nyt vie tutkimustaan?

"En ole koskaan suunnitellut tutkimustani kovin pitkään etukäteen. Olen viime aikoina tutkinut kaikkea Ruotsin eläkejärjestelmään ja sen valinta-arkkitehtuuriin liittyvää. Työstän artikkelia siihen liittyen, alustava otsikko on 'nudges are forever'."

Thaler on ottanut kantaa Ruotsin eläkejärjestelmään. Onko näkemyksillä nyt lisää painoarvoa?

"En tiedä mitä Ruotsin parlamentti ajattelee nobel-voittajista, mutta toivon että he kuuntelevat minun ja kollegojeni tutkimuksen viestiä. Koska uskon että on tapoja, joilla Ruotsin eläkejärjestelmää voidaan parantaa."

Nyt mennään asiasisältöihin. Mikä on ennustuksesi Kiinan taloudesta viidessä vuodessa?

"Olen pahoillani. Minulla ei ole mitään asiantuntemusta Kiinan talouteen, paitsi että se kasvaa hyvin nopeasti. Olen pahoillani", nobelisti vastaa vaatimattomasti.

"Yritän käyttää rahat niin epärationaalisesti kuin mahdollista", Thaler vitsailee voittorahojen, noin miljoonan euron käytöstä.

"No, olin tyytyväinen. Soitin golf-kaverilleni, professori Famalle", Thaler vastaa kysymykseen siitä, mikä oli ensimmäinen ajatus voitosta kuullessaan. Eugene Fama on Chicagon yliopiston professori, joka voitti 2013 Nobelin.

"Tärkein vaikutus on sen ymmärtäminen, että taloudelliset agentit ovat ihmisiä. Ja että taloudellisten mallien on otettava se huomioon."

Yhteys pätkii. Ruotsin television toimittaja kysyy mikä on Thalerin työn tärkein vaikutus.

"Hyvää huomenta. Olen hereillä", uniselta kuulostava Thaler sanoo.

Thaler on puhelimessa!

Thaler on eräänlaisen paternalismin tai holhoamisen kannattaja. Hän on kehittänyt erilaisia "nudge"-mekanismeja, joilla julkinen valta kannustaa ihmisiä osoittamaan parempaa itsekuria, esimerkiksi säästämisen suhteen.

Thaler on julkaissut aiheesta kirjan Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness yhdessä Harvardin yliopiston oikeustieteen professorin Cass Sunsteinin kanssa.

Eräs kansantajuistettu esimerkki Thalerin tutkimuksista: "Thaler on osoittanut, miten näkemykset reiluudesta vaikuttavat taloudellisiin päätöksiin. Yksinkertainen esimerkki on kauppa, joka normaalisti myy sateenvarjoja 10 dollarilla, mutta kovan sateen aikana nostaa hintoja 20 dollariin. Kuluttajat voivat pitää muutosta epäreiluna, mikä vaikuttaa yhtiön hinnoitteluun."

Palkinnon myöntäneen komitean jäsen kehuu Thaleria uraauurtavana tutkijana, joka on auttanut luomaan käyttäytymistieteellisestä taloustieteestä oman, uskottavan suuntauksensa.

Thalerin havainnot siitä, miten ihmisten psykologia toimii, ovat auttaneet ymmärtämään talouden ilmiöitä paremmin. Thaler on perehtynyt siihen, millaisia rajoituksia ihmisten rationaalisuudella on. Näin hän on tarkastellut yhtä taloustieteen peruslähtökohtaa: että ihmiset ovat rationaalisia, oman hyvinvointinsa maksimoijia.

Thaleria voi pitää yllätysnimenä. Hän toimii Chicagon yliopiston taloustieteen professorina käyttäytymistieteellisen taloustieteen tutkijana.

Palkinto myönnetään Richard H. Thalerille!

Nyt puhuu tiedeakatemian pääsihteeri Göran K. Hansson. Tämän vuoden palkinto myönnetään talouden psykologian ymmärtämisestä, Hansson pohjustaa.

Viime vuonna koko Suomi tietysti juhli, kun taloustieteen Nobel meni MIT-yliopiston professorille, suomalaiselle Bengt Holmströmille. Holmström voitti palkinnon yhdessä Harvardin yliopiston professorin Oliver Hartin kanssa. Kaksikko palkittiin sopimusteorian tutkimuksistaan.

Entä kuka voittaa tänä vuonna? HS:n taloustoimittaja Petri Sajari on koonnut hyviä ehdokkaita tähän juttuun.

Palkintoa on veikkailtu vuosikausia Stanfordin yliopiston professorille John Taylorille, Maailmanpankin nykyiselle pääekonomistille Paul Romerille ja Harvardin yliopiston professorille Martin Feldsteinille.

Knoppitietoa: nuorin taloustieteen nobelisti oli amerikkalainen uraauurtava ekonomisti Kenneth Arrow. Arrow oli vain 51-vuotias saadessaan palkinnon vuona 1972.

Taloustieteen nobelistin valitsee Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia. Akatemian jäsenten kasvoilta voi aistia jännityksen!

Pientä kertausta niille, jotka eivät ole vihkiytyneet taloustieteen Nobelin saloihin: Palkinnon virallinen nimi on Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi. Palkinto perustettiin vuonna 1969 ja se myönnetään erityisen korkeatasoisesta taloustieteellisestä tutkimuksesta.

Jokainen kriitikko muistaa mainita, ettei taloustieteen Nobel ole yksi Alfred Nobelin testamenteissa mainituista palkinnoista. Taloustieteen nobelistit ottavat silti palkintonsa vastaan samassa tilaisuudessa fysiikan, kemian, lääketieteen, rauhan ja kirjallisuuden nobelistien kanssa. Myös palkintosumma eli 10 miljoonaa Ruotsin kruunua (noin miljoona euroa) on sama.

Tervetuloa seuraamaan HS:n liveseurantaa taloustieteen Nobel-palkinnon saajasta!

Nobelin saajaksi on tänä vuonna ehdolla monia kestoehdokkaita. Tästä Petri Sajarin ennakkojutusta voit lukea lisää asetelmista: https://www.hs.fi/talous/art-2000005400690.html

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taloustiede
 • Nobel-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt

  2. 2

   Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?

  3. 3

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  4. 4

   Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

  5. 5

   Miljoonia seuraajia kerännyt intialaisguru jakoi Helsingissä parisuhdeneuvoja – HS seurasi gurun onnellisuusseminaaria Ritarihuoneella: ”Me rakastamme häntä”

  6. 6

   ”Yöllä Cheekin paino tuntui päälläni niin, että henki salpaantui” – HS:n toimittaja teki suomenmestarin opissa rap-kappaleen ja huomasi sen muistuttavan ”spiidipäistä Juicea”

  7. 7

   Näin sujui Mikko ”Peltsi” Peltolan juhannus: Juontaja oli liikkeellä yhtä aikaa auringon kanssa 18 tuntia ja 58 minuuttia

  8. 8

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  9. 9

   Suuri vene upposi Rantasalmella: 12 pelastettiin vedestä, yhden epäillään hukkuneen

  10. 10

   Tänään yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   ”En todellakaan välitä” luki Melania Trumpin takissa, kun hän lähti tapaamaan siirtolais­lapsia – tiedottajan ja Donald Trumpin selitykset risti­riidassa keskenään

  4. 4

   Tänään yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

  6. 6

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  7. 7

   Ruotsin maaseutu voi paremmin kuin Suomen maaseutu, mutta miksi? Matkustimme Ruotsin keskipisteeseen ja selvitimme, mitä länsinaapurissa tehdään oikein

   Tilaajille
  8. 8

   ”Tuleeko niitä lapsenlapsia ollenkaan? Miten se pärjää yksin?” Aikuisen lapsen sinkkuus voi rassata vanhempia – Näin vältät tilanteen kärjistymisen

  9. 9

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 31: Kaisa Rautaheimo kuvasi voittajia ja heidän palkintojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  3. 3

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yöllä Cheekin paino tuntui päälläni niin, että henki salpaantui” – HS:n toimittaja teki suomenmestarin opissa rap-kappaleen ja huomasi sen muistuttavan ”spiidipäistä Juicea”
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Hakukone kertoo, kuinka oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt – Lue tämä ja yli 30 muuta juttua
  4. Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?
  5. Näin sujui Mikko ”Peltsi” Peltolan juhannus: Juontaja oli liikkeellä yhtä aikaa auringon kanssa 18 tuntia ja 58 minuuttia
  6. Yksi Euroopan jakolinja kulkee nyt Saksan hallituksen sisällä Tilaajille
  7. Tämän 6 liikkeen kehonpainotreenin voi tehdä mökillä pelkän pyyhkeen avulla – Laulaja Elias Kaskinen näyttää videolla, miten treenataan ilman apuvälineitä
  8. On pötyä sanoa, että suomalaisten suhde luontoon tai metsään olisi erityinen – Metsää on aina pantu surutta matalaksi ja ”hyödynnetty häikäilemättä” Tilaajille
  9. Miljoonia seuraajia kerännyt intialaisguru jakoi Helsingissä parisuhdeneuvoja – HS seurasi gurun onnellisuusseminaaria Ritarihuoneella: ”Me rakastamme häntä”
  10. Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt
  11. Himokeräilijä Christer Petterssonin aarre on Suomen vanhin maisemakuva vuodelta 1847 – ”Vaimoa varoitin, että se voi mennä vähän yli normaalin budjetin” Tilaajille
  12. Näytä lisää