Talous |HS seuraa

Kuntosalikortti tulee kalliiksi ja säästäjä sortuu pikavippiin – Nobel-voittajan tutkimukset selittävät ihmisten hölmöilyä

Kymmenen miljoonan Ruotsin kruunun palkinnon on saanut enimmillään kolme taloustieteilijää samanaikaisesti.

HS:n liveseuranta taloustieteen Nobelistä päättyy! Kiitos lukijoille.

Jännittävä valinta. Onnea professori Richard Thalerille Chicagoon!

Poikkeuksellisen mielenkiintoinen Nobel-tilaisuus - vaikka suomalainen ei voittanutkaan.

Naisten rooli taloustieteessä on asia, joka puhuttaa tiedeyhteisössä paljon. Keskustelu on laajempi kuin vain Nobel-palkinnot, ja siihen voi tutustua esimerkiksi näiden ilmaisten artikkelien kautta: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-08-23/economics-has-a-sexism-problem, https://www.bloomberg.com/view/articles/2014-11-21/economics-is-a-dismal-science-for-women ja https://qz.com/321618/how-big-is-economics-sexism-problem-this-articles-co-author-is-anonymous-because-of-it/.

Amerikkalainen yhteiskuntatieteilijä Elinor Ostrom on edelleen ainoa nainen, joka on voittanut taloustieteen Nobelin. Ostrom sai palkinnon vuonna 2009 yhteisten resurssien käyttöön liittyvästä tutkimuksesta.

"Olemme pettyneitä isossa kuvassa ettei useampaa naista ole palkittu. Yksi syy on se, että meidän pitää mennä takaisin ajassa, kun näitä teorioita on kehitetty. Ja kun mennään takaperin kymmeniä vuosia, naistutkijoita on ollut vähemmän. Mutta en tiedä onko se koko selitys.

Jos katsoo nobel-komiteoita, niin naiset toimivat kolmen kuudesta puheenjohtajina. Naistutkijoita on joka komiteassa. En usko että komiteoissa on olemassa mitään merkittävää sovinismia.

Olemme huolissamme, että emme saa tarpeeksi naisehdokkaita. Emme itse nimeä ehdokkaita, saamme niitä tiedeyhteisöltä. Siksi olemme alkaneet etsiä nimenomaisesti johtavia naistutkijoita ja pyytäneet heitä nimeämään ehdokkaita. Ensi vuonna pyydämme nimittäjiä nimeämään naisehdokkaita ja myös ottamaan huomioon etnisen ja maantieteellisen diversiteetin. Ja tänä talvena pohdimme tätä asiaa myös muiden palkintokomiteoiden kanssa.

Toivon että 5-10 vuoden päästä näemme hyvin erilaisen hajonnan", sanoo Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Göran Hansson.

Nobel-komitean jäsen sanoo, että he palkitsevat tutkimusta jossa löydökset tehtiin 1970- ja 80-luvullaa, ehkä 90-luvun alussa, kun taloustieteessä ja muissa tieteissä oli vahvempi sukupuolijakauma.

"Kun aika kuluu, naisten rooli tulee nousemaan. Olen varma tästä. Se näkyy jo, kun katsoo huippupalkintoja, joita myönnetään nuoremmille talousteiteilijöille."

"Sanottuani tämän, olemme tästä hyvin huolissamme. Täytyy ymmärtää, että komitea ei vain päätä palkinnoista vapaasti, oleme hyvin riippuvaisia ehdokasnimityksistä."

AP:n toimittaja kysyy siitä, miksi voittaja on jälleen mies ja miksi taloustieteen nobelisti on niin harvoin nainen. Montako naista on mukana päättämässä palkinnosta?

"Kiitos kaikille, odotan ilolla että näen teidät kaikki joulukuussa", Thaler päättää puhelun.

Thaler on toinen käyttäytymistieteellisen taloustieteen uraauurtava tutkija, joka on voittanut Nobelin. Toinen on Robert Shiller.

Mihin suuntaan Thaler nyt vie tutkimustaan?

"En ole koskaan suunnitellut tutkimustani kovin pitkään etukäteen. Olen viime aikoina tutkinut kaikkea Ruotsin eläkejärjestelmään ja sen valinta-arkkitehtuuriin liittyvää. Työstän artikkelia siihen liittyen, alustava otsikko on 'nudges are forever'."

Thaler on ottanut kantaa Ruotsin eläkejärjestelmään. Onko näkemyksillä nyt lisää painoarvoa?

"En tiedä mitä Ruotsin parlamentti ajattelee nobel-voittajista, mutta toivon että he kuuntelevat minun ja kollegojeni tutkimuksen viestiä. Koska uskon että on tapoja, joilla Ruotsin eläkejärjestelmää voidaan parantaa."

Nyt mennään asiasisältöihin. Mikä on ennustuksesi Kiinan taloudesta viidessä vuodessa?

"Olen pahoillani. Minulla ei ole mitään asiantuntemusta Kiinan talouteen, paitsi että se kasvaa hyvin nopeasti. Olen pahoillani", nobelisti vastaa vaatimattomasti.

"Yritän käyttää rahat niin epärationaalisesti kuin mahdollista", Thaler vitsailee voittorahojen, noin miljoonan euron käytöstä.

"No, olin tyytyväinen. Soitin golf-kaverilleni, professori Famalle", Thaler vastaa kysymykseen siitä, mikä oli ensimmäinen ajatus voitosta kuullessaan. Eugene Fama on Chicagon yliopiston professori, joka voitti 2013 Nobelin.

"Tärkein vaikutus on sen ymmärtäminen, että taloudelliset agentit ovat ihmisiä. Ja että taloudellisten mallien on otettava se huomioon."

Yhteys pätkii. Ruotsin television toimittaja kysyy mikä on Thalerin työn tärkein vaikutus.

"Hyvää huomenta. Olen hereillä", uniselta kuulostava Thaler sanoo.

Thaler on puhelimessa!

Thaler on eräänlaisen paternalismin tai holhoamisen kannattaja. Hän on kehittänyt erilaisia "nudge"-mekanismeja, joilla julkinen valta kannustaa ihmisiä osoittamaan parempaa itsekuria, esimerkiksi säästämisen suhteen.

Thaler on julkaissut aiheesta kirjan Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness yhdessä Harvardin yliopiston oikeustieteen professorin Cass Sunsteinin kanssa.

Eräs kansantajuistettu esimerkki Thalerin tutkimuksista: "Thaler on osoittanut, miten näkemykset reiluudesta vaikuttavat taloudellisiin päätöksiin. Yksinkertainen esimerkki on kauppa, joka normaalisti myy sateenvarjoja 10 dollarilla, mutta kovan sateen aikana nostaa hintoja 20 dollariin. Kuluttajat voivat pitää muutosta epäreiluna, mikä vaikuttaa yhtiön hinnoitteluun."

Palkinnon myöntäneen komitean jäsen kehuu Thaleria uraauurtavana tutkijana, joka on auttanut luomaan käyttäytymistieteellisestä taloustieteestä oman, uskottavan suuntauksensa.

Thalerin havainnot siitä, miten ihmisten psykologia toimii, ovat auttaneet ymmärtämään talouden ilmiöitä paremmin. Thaler on perehtynyt siihen, millaisia rajoituksia ihmisten rationaalisuudella on. Näin hän on tarkastellut yhtä taloustieteen peruslähtökohtaa: että ihmiset ovat rationaalisia, oman hyvinvointinsa maksimoijia.

Thaleria voi pitää yllätysnimenä. Hän toimii Chicagon yliopiston taloustieteen professorina käyttäytymistieteellisen taloustieteen tutkijana.

Palkinto myönnetään Richard H. Thalerille!

Nyt puhuu tiedeakatemian pääsihteeri Göran K. Hansson. Tämän vuoden palkinto myönnetään talouden psykologian ymmärtämisestä, Hansson pohjustaa.

Viime vuonna koko Suomi tietysti juhli, kun taloustieteen Nobel meni MIT-yliopiston professorille, suomalaiselle Bengt Holmströmille. Holmström voitti palkinnon yhdessä Harvardin yliopiston professorin Oliver Hartin kanssa. Kaksikko palkittiin sopimusteorian tutkimuksistaan.

Entä kuka voittaa tänä vuonna? HS:n taloustoimittaja Petri Sajari on koonnut hyviä ehdokkaita tähän juttuun.

Palkintoa on veikkailtu vuosikausia Stanfordin yliopiston professorille John Taylorille, Maailmanpankin nykyiselle pääekonomistille Paul Romerille ja Harvardin yliopiston professorille Martin Feldsteinille.

Knoppitietoa: nuorin taloustieteen nobelisti oli amerikkalainen uraauurtava ekonomisti Kenneth Arrow. Arrow oli vain 51-vuotias saadessaan palkinnon vuona 1972.

Taloustieteen nobelistin valitsee Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia. Akatemian jäsenten kasvoilta voi aistia jännityksen!

Pientä kertausta niille, jotka eivät ole vihkiytyneet taloustieteen Nobelin saloihin: Palkinnon virallinen nimi on Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi. Palkinto perustettiin vuonna 1969 ja se myönnetään erityisen korkeatasoisesta taloustieteellisestä tutkimuksesta.

Jokainen kriitikko muistaa mainita, ettei taloustieteen Nobel ole yksi Alfred Nobelin testamenteissa mainituista palkinnoista. Taloustieteen nobelistit ottavat silti palkintonsa vastaan samassa tilaisuudessa fysiikan, kemian, lääketieteen, rauhan ja kirjallisuuden nobelistien kanssa. Myös palkintosumma eli 10 miljoonaa Ruotsin kruunua (noin miljoona euroa) on sama.

Tervetuloa seuraamaan HS:n liveseurantaa taloustieteen Nobel-palkinnon saajasta!

Nobelin saajaksi on tänä vuonna ehdolla monia kestoehdokkaita. Tästä Petri Sajarin ennakkojutusta voit lukea lisää asetelmista: https://www.hs.fi/talous/art-2000005400690.html

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taloustiede
 • Nobel-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Moni kokee oman työnsä turhaksi, ja yksi heistä on Sari, joka tekee opinto­koordinaattorin viikon hommat päivässä

   Tilaajille
  3. 3

   Trump väitti The New York Timesin Venäjä-tutkintaa koskevaa juttua valeuutiseksi – lehti puolustautui ja sanoo seisovansa uutisensa takana

  4. 4

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  5. 5

   Joka kolmas meistä saa syövän, ja se on hinta siitä, että elämää on

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  7. 7

   Joonatan, Jasmina ja Julius Anttila tekevät lukuvuodessa 25 000 kilometriä koulumatkaa, ja sitä kutsutaan ”kouluverkon kehittämiseksi” – Suomesta katosi 12 vuodessa yli tuhat koulua, ja siksi yhä useampi lapsi istuu taksissa tunteja päivässä

   Tilaajille
  8. 8

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  9. 9

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  10. 10

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää