Talous |HS seuraa

Kuntosalikortti tulee kalliiksi ja säästäjä sortuu pikavippiin – Nobel-voittajan tutkimukset selittävät ihmisten hölmöilyä

Kymmenen miljoonan Ruotsin kruunun palkinnon on saanut enimmillään kolme taloustieteilijää samanaikaisesti.

HS:n liveseuranta taloustieteen Nobelistä päättyy! Kiitos lukijoille.

Jännittävä valinta. Onnea professori Richard Thalerille Chicagoon!

Poikkeuksellisen mielenkiintoinen Nobel-tilaisuus - vaikka suomalainen ei voittanutkaan.

Naisten rooli taloustieteessä on asia, joka puhuttaa tiedeyhteisössä paljon. Keskustelu on laajempi kuin vain Nobel-palkinnot, ja siihen voi tutustua esimerkiksi näiden ilmaisten artikkelien kautta: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-08-23/economics-has-a-sexism-problem, https://www.bloomberg.com/view/articles/2014-11-21/economics-is-a-dismal-science-for-women ja https://qz.com/321618/how-big-is-economics-sexism-problem-this-articles-co-author-is-anonymous-because-of-it/.

Amerikkalainen yhteiskuntatieteilijä Elinor Ostrom on edelleen ainoa nainen, joka on voittanut taloustieteen Nobelin. Ostrom sai palkinnon vuonna 2009 yhteisten resurssien käyttöön liittyvästä tutkimuksesta.

"Olemme pettyneitä isossa kuvassa ettei useampaa naista ole palkittu. Yksi syy on se, että meidän pitää mennä takaisin ajassa, kun näitä teorioita on kehitetty. Ja kun mennään takaperin kymmeniä vuosia, naistutkijoita on ollut vähemmän. Mutta en tiedä onko se koko selitys.

Jos katsoo nobel-komiteoita, niin naiset toimivat kolmen kuudesta puheenjohtajina. Naistutkijoita on joka komiteassa. En usko että komiteoissa on olemassa mitään merkittävää sovinismia.

Olemme huolissamme, että emme saa tarpeeksi naisehdokkaita. Emme itse nimeä ehdokkaita, saamme niitä tiedeyhteisöltä. Siksi olemme alkaneet etsiä nimenomaisesti johtavia naistutkijoita ja pyytäneet heitä nimeämään ehdokkaita. Ensi vuonna pyydämme nimittäjiä nimeämään naisehdokkaita ja myös ottamaan huomioon etnisen ja maantieteellisen diversiteetin. Ja tänä talvena pohdimme tätä asiaa myös muiden palkintokomiteoiden kanssa.

Toivon että 5-10 vuoden päästä näemme hyvin erilaisen hajonnan", sanoo Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Göran Hansson.

Nobel-komitean jäsen sanoo, että he palkitsevat tutkimusta jossa löydökset tehtiin 1970- ja 80-luvullaa, ehkä 90-luvun alussa, kun taloustieteessä ja muissa tieteissä oli vahvempi sukupuolijakauma.

"Kun aika kuluu, naisten rooli tulee nousemaan. Olen varma tästä. Se näkyy jo, kun katsoo huippupalkintoja, joita myönnetään nuoremmille talousteiteilijöille."

"Sanottuani tämän, olemme tästä hyvin huolissamme. Täytyy ymmärtää, että komitea ei vain päätä palkinnoista vapaasti, oleme hyvin riippuvaisia ehdokasnimityksistä."

AP:n toimittaja kysyy siitä, miksi voittaja on jälleen mies ja miksi taloustieteen nobelisti on niin harvoin nainen. Montako naista on mukana päättämässä palkinnosta?

"Kiitos kaikille, odotan ilolla että näen teidät kaikki joulukuussa", Thaler päättää puhelun.

Thaler on toinen käyttäytymistieteellisen taloustieteen uraauurtava tutkija, joka on voittanut Nobelin. Toinen on Robert Shiller.

Mihin suuntaan Thaler nyt vie tutkimustaan?

"En ole koskaan suunnitellut tutkimustani kovin pitkään etukäteen. Olen viime aikoina tutkinut kaikkea Ruotsin eläkejärjestelmään ja sen valinta-arkkitehtuuriin liittyvää. Työstän artikkelia siihen liittyen, alustava otsikko on 'nudges are forever'."

Thaler on ottanut kantaa Ruotsin eläkejärjestelmään. Onko näkemyksillä nyt lisää painoarvoa?

"En tiedä mitä Ruotsin parlamentti ajattelee nobel-voittajista, mutta toivon että he kuuntelevat minun ja kollegojeni tutkimuksen viestiä. Koska uskon että on tapoja, joilla Ruotsin eläkejärjestelmää voidaan parantaa."

Nyt mennään asiasisältöihin. Mikä on ennustuksesi Kiinan taloudesta viidessä vuodessa?

"Olen pahoillani. Minulla ei ole mitään asiantuntemusta Kiinan talouteen, paitsi että se kasvaa hyvin nopeasti. Olen pahoillani", nobelisti vastaa vaatimattomasti.

"Yritän käyttää rahat niin epärationaalisesti kuin mahdollista", Thaler vitsailee voittorahojen, noin miljoonan euron käytöstä.

"No, olin tyytyväinen. Soitin golf-kaverilleni, professori Famalle", Thaler vastaa kysymykseen siitä, mikä oli ensimmäinen ajatus voitosta kuullessaan. Eugene Fama on Chicagon yliopiston professori, joka voitti 2013 Nobelin.

"Tärkein vaikutus on sen ymmärtäminen, että taloudelliset agentit ovat ihmisiä. Ja että taloudellisten mallien on otettava se huomioon."

Yhteys pätkii. Ruotsin television toimittaja kysyy mikä on Thalerin työn tärkein vaikutus.

"Hyvää huomenta. Olen hereillä", uniselta kuulostava Thaler sanoo.

Thaler on puhelimessa!

Thaler on eräänlaisen paternalismin tai holhoamisen kannattaja. Hän on kehittänyt erilaisia "nudge"-mekanismeja, joilla julkinen valta kannustaa ihmisiä osoittamaan parempaa itsekuria, esimerkiksi säästämisen suhteen.

Thaler on julkaissut aiheesta kirjan Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness yhdessä Harvardin yliopiston oikeustieteen professorin Cass Sunsteinin kanssa.

Eräs kansantajuistettu esimerkki Thalerin tutkimuksista: "Thaler on osoittanut, miten näkemykset reiluudesta vaikuttavat taloudellisiin päätöksiin. Yksinkertainen esimerkki on kauppa, joka normaalisti myy sateenvarjoja 10 dollarilla, mutta kovan sateen aikana nostaa hintoja 20 dollariin. Kuluttajat voivat pitää muutosta epäreiluna, mikä vaikuttaa yhtiön hinnoitteluun."

Palkinnon myöntäneen komitean jäsen kehuu Thaleria uraauurtavana tutkijana, joka on auttanut luomaan käyttäytymistieteellisestä taloustieteestä oman, uskottavan suuntauksensa.

Thalerin havainnot siitä, miten ihmisten psykologia toimii, ovat auttaneet ymmärtämään talouden ilmiöitä paremmin. Thaler on perehtynyt siihen, millaisia rajoituksia ihmisten rationaalisuudella on. Näin hän on tarkastellut yhtä taloustieteen peruslähtökohtaa: että ihmiset ovat rationaalisia, oman hyvinvointinsa maksimoijia.

Thaleria voi pitää yllätysnimenä. Hän toimii Chicagon yliopiston taloustieteen professorina käyttäytymistieteellisen taloustieteen tutkijana.

Palkinto myönnetään Richard H. Thalerille!

Nyt puhuu tiedeakatemian pääsihteeri Göran K. Hansson. Tämän vuoden palkinto myönnetään talouden psykologian ymmärtämisestä, Hansson pohjustaa.

Viime vuonna koko Suomi tietysti juhli, kun taloustieteen Nobel meni MIT-yliopiston professorille, suomalaiselle Bengt Holmströmille. Holmström voitti palkinnon yhdessä Harvardin yliopiston professorin Oliver Hartin kanssa. Kaksikko palkittiin sopimusteorian tutkimuksistaan.

Entä kuka voittaa tänä vuonna? HS:n taloustoimittaja Petri Sajari on koonnut hyviä ehdokkaita tähän juttuun.

Palkintoa on veikkailtu vuosikausia Stanfordin yliopiston professorille John Taylorille, Maailmanpankin nykyiselle pääekonomistille Paul Romerille ja Harvardin yliopiston professorille Martin Feldsteinille.

Knoppitietoa: nuorin taloustieteen nobelisti oli amerikkalainen uraauurtava ekonomisti Kenneth Arrow. Arrow oli vain 51-vuotias saadessaan palkinnon vuona 1972.

Taloustieteen nobelistin valitsee Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia. Akatemian jäsenten kasvoilta voi aistia jännityksen!

Pientä kertausta niille, jotka eivät ole vihkiytyneet taloustieteen Nobelin saloihin: Palkinnon virallinen nimi on Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi. Palkinto perustettiin vuonna 1969 ja se myönnetään erityisen korkeatasoisesta taloustieteellisestä tutkimuksesta.

Jokainen kriitikko muistaa mainita, ettei taloustieteen Nobel ole yksi Alfred Nobelin testamenteissa mainituista palkinnoista. Taloustieteen nobelistit ottavat silti palkintonsa vastaan samassa tilaisuudessa fysiikan, kemian, lääketieteen, rauhan ja kirjallisuuden nobelistien kanssa. Myös palkintosumma eli 10 miljoonaa Ruotsin kruunua (noin miljoona euroa) on sama.

Tervetuloa seuraamaan HS:n liveseurantaa taloustieteen Nobel-palkinnon saajasta!

Nobelin saajaksi on tänä vuonna ehdolla monia kestoehdokkaita. Tästä Petri Sajarin ennakkojutusta voit lukea lisää asetelmista: https://www.hs.fi/talous/art-2000005400690.html

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taloustiede
 • Nobel-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   8 000 marssii ilmaston puolesta Helsingissä, väki­joukko saapui eduskunta­talolle – suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Ystävystyminen aikuisena vaatii vaivannäköä, mutta on mahdollista – Näin se tutkitusti onnistuu

  5. 5

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  6. 6

   Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”

  7. 7

   Saudi-Arabia pesi kruununprinssin kädet vahinkoselityksellä Khashoggin tappamisesta – osittainen tunnustus kelpaa Trumpille, joka haluaa pelastaa jättimäisen asekaupan

  8. 8

   Sananvapausjärjestö Yhdysvaltain Pen nosti kanteen presidentti Trumpia vastaan

  9. 9

   Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä – nyt seuran historiaan piirtyy aika kahdeksan tuntia ja yksi minuutti

  10. 10

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  4. 4

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  5. 5

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  6. 6

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  7. 7

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  8. 8

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  9. 9

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  10. 10

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun Tilaajille
  3. 8 000 marssii ilmaston puolesta Helsingissä, väki­joukko saapui eduskunta­talolle – suora lähetys käynnissä
  4. Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”
  5. Sananvapausjärjestö Yhdysvaltain Pen nosti kanteen presidentti Trumpia vastaan
  6. Ystävystyminen aikuisena vaatii vaivannäköä, mutta on mahdollista – Näin se tutkitusti onnistuu
  7. Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä – nyt seuran historiaan piirtyy aika kahdeksan tuntia ja yksi minuutti
  8. Jonas Bonnier kirjoitti kirjan arvokuljetusvaraston ryöstöstä – Nyt Netflix ja Jake Gyllenhaal ovat tekemässä menestystrilleristä elokuvaa
  9. Kaaos vaalipäivänä Afganistanissa: Yli kymmenen kuoli, tekniikka petti ja osa virkailijoista jätti tulematta
  10. Zodiakin Posthuman days on hyvällä tavalla hankala
  11. Hoffmannin kertomukset ruotii romanttista taiteilijamyyttiä – Dresdenin oopperan tyylikäs tuotanto nähdään Kansallisoopperassa kahdeksan kertaa
  12. Näytä lisää