Talous

Kamppailu hiilipäästöjä vastaan kaatuu tehottomuuteensa, ympäristöneuvos varoittaa – syynä umpimähkäinen syöksy kohti uusiutuva energiaa

Ympäristöneuvos Esa Tommila uskoo, että pääsyy tehottomuuteen on umpimähkäinen syöksy kohti uusiutuvia energiamuotoja ilman perehtymistä niiden eroihin.

Saksan energiakäänteestä kuuluu kummia. Maassa on investoitu jo useita satoja miljardeja euroja uusiutuvaan energiaan, mutta viime selvitysten mukaan ilmastopäästöt ovat jotakuinkin ennallaan. Yhtään hiilivoimalaakaan ei ole toistaiseksi pystytty sulkemaan kokonaan.

Jos hiilivoimalat eivät ole täydessä käynnissä, niitä on kuitenkin pidettävä käyntivalmiina siltä varalta, että uusiutuvat lähteet – lähinnä tuuli ja aurinko – eivät kykene tuottamaan sähköä tyynen sään tai niukan valon takia.

Ympäristöneuvos Esa Tommila on seurannut ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun tehottomuutta huolestuneena. Rahaa palaa valtaisia summia, mutta paljon ei ole saatu aikaan.

Tommila uskoo, että pääsyy tehottomuuteen on umpimähkäinen syöksy kohti uusiutuvia energiamuotoja ilman perehtymistä niiden eroihin. On lähdetty siitä, että mitä tahansa uusiutuvaa on rakennettava mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Näin ajatellaan päästävän mahdollisimman suuriin päästövähennyksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samanlaista on suhtautuminen Suomessa.

Kun esimerkiksi ympäristö- ja energiaministeri Kimmo Tiilikaista (kesk) haastateltiin Bonnin äskettäisen ilmastokokouksen jälkeen, toimittaja kysyi, millaisia uusiutuvia energiamuotoja pitäisi suosia. Ministeri vastasi: ”Niistä ei voi valita vain kivoimpia, vaan on panostettava kaikkiin.”

Tommila kummastelee, mihin on kadonnut tietoisuus siitä ilmeisestä tosiasiasta, että eri tavat tuottaa uusiutuvaa tai mitä tahansa energiaa eivät ole läheskään samanarvoisia energiatuottavuudeltaan tai ilmaston kannalta.

Tommila haluaisi palauttaa energiamuotojen vertailuun vanhan käsitteen: nettoenergian. Se tarkoittaa tietyn energialähteen tuottoa, josta on vähennetty tämän energian tuottamiseen kulutettu energia.

Energian tuotantotavat kuluttavat energiaa erilaisia määriä, joten niistä saatava loppuhyöty vaihtelee myös päästövähennyksissä.

Aurinkosähkön ja tuulivoiman tuotantovälineisiin sekä niiden vaatimaan runsaaseen varavoimaan tarvitaan hiilipäästöistä energiaa vielä vuosikymmeniä.

Tuotannon nettotarkastelun puuttuminen selittää Tommilan mielestä sen, että Saksassa energiakäänteen (Energiewende) tehottomuus on tullut valtaosalle yllätyksenä.

Vaikka tuuli- ja aurinkovoimaloita on rakennettu maahan valtavasti, ne eivät tuota sähköä täydellä teholla kuin alle kolmasosan ajasta. Puuttuva sähkö on tuotettava hiili- ja kaasuvoimaloilla. Päästöt pysyvät suurina.

Sama nettotarkastelun puute koskee Tommilan mukaan myös Suomen nykyisen hallituksen ”biomassavetoista” energia- ja ilmastostrategiaa.

Yhtenä hallituksen kärkihankkeena on vähentää autoliikenteen päästöjä kotimaisesta puusta valmistettavalla biodieselillä, jota sekoitettaisiin fossiilisten polttoaineiden sekaan.

Puuperäisten polttonesteiden valmistamisen vaatima energiankulutus voi kuitenkin jopa ylittää tuotteiden energiasisällön, Tommila sanoo.

Asia valkeni Tommilalle, kun hän tarkasteli kiinalaisen Kaid-yhtiön Kemiin suunnitteleman biodiesel-laitoksen ”poikkeuksellisen hyvin tehtyä” ympäristölupahakemusta.

Sen energiatiedoista hän pystyi laskemaan, kuinka paljon energiaa menee valmistusprosessiin ja paljonko päätyy tuotteeseen.

Kaidin biodieselin ”nettoenergialuvuksi” eli energiapanostuksen tuottokertoimeksi hän sai vain 0,78. Tämä tarkoittaa, että tuotteesta saadaan vähemmän energiaa kuin kuluu sen valmistamiseen. Kun luku on tasan yksi, valmistukseen mennyt energia on yhtä suuri kuin siitä saatava.

Nettoenergialuku ei suoraan kerro tuotteen päästövähennysvaikutusta, mutta mitä suurempi on nettosaanti, sitä parempi tuote on yleensä myös ilmaston kannalta. Hyvinä pidetään arvoja yli viiden.

”Hallituksessa ilmeisesti uskotaan, että kaikki biopohjainen on ilmaston kannalta neutraalia, mutta ei se ihan niin mene”, Tommila sanoo.

Kun puu muutetaan biodieseliksi, ongelmana on puun sisältämä happi. Sitä on puuaineksesta kaksi viidesosaa. Kun tehdään dieseliä, se on poistettava kokonaan. Poistaminen vaatii runsaasti energiaa, josta osa on väistämättä fossiilipohjaista.

Suomessa päästöjen tulevaisuudennäkymät ovat paremmat kuin Saksassa, jonka tilannetta heikentää tuleva ydinenergian lopettaminen. Tästä Angela Merkelin hallitus teki päätöksen, jotta se saisi vihreiden tuen.

Hiilivoiman vähentämiseksi Saksassa aiotaan lisätä vähemmän saastuttavan kaasuvoiman käyttöä. Tähän energiayhtiö Fortumkin on viitannut havitellessaan omistusosuutta pääasiassa fossiilisen sähköntuotannon yhtiöstä Uniperista.

Energiewenden aikana eli runsaassa kuudessa vuodessa Saksaan on luotu valtaisa energiatukien viidakko. Siellä on noin 500 erilaista tukimuotoa, joihin on sopeuduttu ja joita hyödyntävät kaikki energiamarkkinan osapuolet, isoista pieniin tuottajiin ja kuluttajiin. Tuista luopuminen ei ole helppoa.

Tommila uskoo, että jos loppukäyttäjästä lähtevä nettoenergiatarkastelu olisi otettu Saksassa lähtökohdaksi, tuloksena olisi ilmastotehokkaampi ja halvempi järjestelmä.

Suomessa on hallituksen ilmastostrategian pohjaksi selvitetty energiantuotannon omaa energiankulutusta vain lämpöpumpuissa. Asian on vahvistanut työ- ja elinkeinoministeriön virkamies.

Tommila toivoo, että selvityksiä ja laskelmia laajennettaisiin. Hän arvioi, että uusiutuvissa energiamuodoissa nettoenergiakerroin on huonoin biopolttonesteillä eikä aurinkoenergiassakaan ole kehumista näin pohjoisissa oloissa. Nykyaikainen tuulivoima on jo kertoimiltaan parempaa.

Ehdotetut suurpanostukset biomassaan vähentävät hiilen sitoutumista puustoon lähivuosikymmeninä, joiden arvioidaan olevan kriittisiä ilmaston kannalta. Tämäkin heikentää bioenergian ilmastohyötyjä.

”Pelkkä uusiutuvuus ei riitä ilmastoratkaisuksi. Tarvitaan lisäksi aito niukkahiilisyys, hyvä tuotannon nettoenergia ja pienet häviöt. Optimointiin meillä olisi kyllä osaamista”, Tommila arvioi.

Mittasuure kehitettiin vuonna 1984

Tuotantovaiheessa käyttöön saatavan nettoenergian mittasuureeksi kehitetty tuottokerroin (energy return on energy investment, EROEI) on vuodelta 1984.

Se on käyttöön saadun energiamäärän suhde tuottamisessa kuluneeseen energiamäärään. Maataloudessa sitä vastaa siemenviljan satoisuus.

Kun EROEI on yksi, nettosaantoa ei synny. Uusiutuvissa energiamuodoissa hyvinä pidetään arvoja yli 6:n.

Hiilivoimalla se on 5–11 ja liuskeöljyllä noin 5.

Kuka?

Esa Tommila


 Eläkkeellä oleva ympäristöneuvos, joka toimi vuosina 1997–2009 kiertotalousyhtiö Ekokemin toimitusjohtajana.

 Toimi vuosina 1977–1997 EK:n edeltäjäjärjestöjen TKL:n ja TT:n ympäristöasiantuntijana, osastopäällikkönä ja johtajana. Vuosina 1971–1977 Rautaruukin ympäristöasiantuntija.

 Koulutukseltaan filosofian lisensiaatti materiaali- ja ympäristöfysiikassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energia
 • Ilmasto
 • Ilmastonmuutos
 • Saksa
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Työtön pyörii turhassa byrokratia­rumbassa, mutta työnantajalle aktiivimalli on siunaus – Suomalainen Krista Paulin on kokenut Tanskan mallin sekä työnhakijana että yrittäjänä

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   Hiihtäjät kärvistelevät ilman kahviota ja palveluita Oittaalla – Espoo ei ole vieläkään päästänyt uutta yrittäjää rakennukseen

  6. 6

   Älä turhaan pelkää itkemistä: kunnon itku helpottaa oloa, mutta äkillinen itkuherkkyys voi olla hälytysmerkki

  7. 7

   Törkyiset kierrätys­astiat tursuavat kaduille ja pusikoihin Helsingin ympäristössä – muovin kierrätyksestä tuli sekasotku

  8. 8

   Puolueet eivät enää tee presidenttiä, ja sukupuolikin on menettänyt merkitystään – Ihanne-ehdokkaassa yhdistyvät yleensä kaksi peruskriteeriä, sanoo professori

  9. 9

   Liian moni on pikavippi­kierteessä, ja pitenevät asuntolainatkin ovat riski

  10. 10

   Rooman valtakunnassa pelattiin epäreiluilla nopilla, jotka pyörivät miten sattui – syy voi löytyä jumalista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  5. 5

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  6. 6

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  7. 7

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  8. 8

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  9. 9

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää